Oblast: Severní Evropa Norsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
VY_32_INOVACE_4.1.GE3N.03/Dm Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: Listopad Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Geografie.
Polární oblasti Anotace
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AMERIKA.
Evropské regiony - Severní Evropa - Norsko
Norsko.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
NORWAY NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ Kongeriket Norge
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
AMERIKA.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Severní Evropa.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Skandinávie Finsko – Helsinky Švédsko – Stockholm Norsko – Oslo
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko a Švédsko Z_120_Evropa_Norsko a Švédsko
Atlantský a Severní ledový oceán
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_96.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Norsko.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Registrační číslo projektu
Švédsko.
Norsko
Norsko.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDEZDE. Severní Evropa Norsko, Švédsko - Skandinávský poloostrov Finsko Island - ostrov Dánsko - Jutský poloostrov a ostrovy.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
H.M. - Oslo P.O Rozloha - 14,5 ob. / km² Měna - norská koruna Jazyky - norština, sámština H.M. - Oslo P.O Rozloha - 14,5 ob.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_03 N á zev materi.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
N ORSKO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_52_INOVACE_03/2/34_ZEMĚPIS Severní Evropa – státy I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
ANOTACE a) PRÁCE JE U R ČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: SEVERNÍ EVROPA-NORSKO C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí se státem severní Evropy- Norskem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA.
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Zeměpis – 7.ročník VY_32_INOVACE_ Norsko Název školy
NORSKO. NORSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Oslo rozloha: km² počet obyvatel: 4 691 849 jazyk: norština náboženství: luteránství (86 %) HDI=0,938.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Švédsko Open Presentation.
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Obecná charakteristika kontinentu
Oceány.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Oblast: Severní Evropa Norsko Kontinent : Evropa Oblast: Severní Evropa Norsko

Základní informace Hlavní město: Oslo Rozloha: 385 199 km² z toho pevnina 323 802 km² z toho 6,0 % vodní plochy Počet obyvatel: 4 691 849 (2011) Nejvyšší bod: Galdhøpiggen (2 469 m n. m.) Jazyk: norština Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: koruna (NOK) EU: nejsou členy, obávají se ztráty suverenity rozvinutý průmyslový stát s výraznou odvětvovou specializací. Významnou roli hraje rybolov, těžba dřeva, těžba ropy a zemního plynu, a dalších nerostných surovin. Norsko je velkým výrobcem elektrické energie, která se z více než 99 % vyrábí v hydroelektrárnách.

Norsko se rozkládá na západní straně Skandinávského poloostrova a na mnoha ostrůvcích v Severním moři Norském moři Barentsově moři Severním ledovém oceánu. Pevninskými ostrovy jsou Lofoty a severněji ležící Vesterály. K Norsku také patří: ostrov Jan Mayen 70°57′ s. š., 08°42′ z. d. Špicberky (Svalbard) 78°34′ s. š., 18°00′ v. d. Medvědí ostrov 74°26′ s. š., 19°00′ v. d. a Bouvetův ostrov.

Norsko je převážně hornatá země, nejvyšší hora Galdhøpiggen měří 2469 metrů. V její blízkosti také leží dva norské ledovce Jostedalsbreen a Jotunheimen

Reliéf Norska byl modelován mnoha ledovci, na západním pobřeží jsou četné fjordy, které vznikly zatopením ledovcových údolí. Pobřeží je členité, příkré a fjordové s mnoha drobnými ostrovy a zálivy. Sognefjord

Norsko je srážkově bohaté Norsko je srážkově bohaté. Četné a vodné řeky s velkým spádem jsou velkým norským bohatstvím. Říční síť je hustá, neboť se utvářela jen velice krátce. Hlavními řekami jsou: Glomma a Gudbrandsdalslågen (Lågen, Vorma), Dramselv, Numedalslågen (Lågen), Otra, Sira, Namsen, Vefsna, Altelv, Tana, Lundeelv, Songa.

Zajímavosti Norska 1. Národní parky - 37 NP např. Národní park Jotunheimen jméno tohoto parku vychází ze staronorské mytologie a inspirace zdejší krajinou – Jotuns (neboli Trolové) zde mají svůj domov. Celková rozloha parku činí 1145 km². Vedle hor a vysokých vrcholů zde najdeme jezera (často krásné smaragdové barvy, jež jim propůjčují ledovce), ledovce (až kolem 60), vodopády…

Troll bájná postava ze severské mytologie, potomek obrů nebo přímo obr. Trollové nejčastěji žijí v horách, číhají podél cest, anebo se skrývají pod mosty. Jsou velcí, velmi silní, ovládají primitivní škodlivá kouzla a většinou požírají lidi. Trollí značka varující před Trolly v Trollstigenu

2. NP Hardangervidda - nejrozsáhlejší náhorní plošina v S.Evropě na tomto území se vyskytují nejpočetnější stáda divokých sobů v Evropě. Toto místo je také považováno za nejjižnější oblast výskytu arktické fauny a flóry.

3. Oslo Historie města sahá do doby Vikingů, ačkoli osídlení na tomto území se objevilo už před 7 000 lety. park zvaný Frognerparken stojí tady přibližně 200 soch od známého norského sochaře Gustava Vigelanda středověká pevnost Akershus

jedno z nejmodernějších muzeí v celém Norsku jedno z nejmodernějších muzeí v celém Norsku. Otevřeno bylo v roce 2005 a dozvíme se tu informace o nositelích Nobelovy ceny míru Nobel Peace Centrum

Muzeum lyží na Holmenkollen skokanský můstek Holmenkollen či do jeho okolí, můžete navštívit nejstarší muzeum lyží na světě či simulátor, na kterém si sami vyzkoušíte, jak vypadá skok na lyžích na Holmenkollenu. Část expozice se věnuje i polárním výpravám norského dobrodruha Roalda Amundsena, jenž jako první člověk dosáhl jižního pólu.

Juvet landskapshotell Odloučený hotel činí z návštěvníka přímou součást přírody, hotel je tvořen několika buňkami pečlivě zasazenými do krajiny

Rybaření, Sport a další aktivity Oblíbenou destinací rybářů je souostroví Lofoty . Na ryby se tu můžete vydat sami nebo s organizovaným zájezdem. V zimě se tu pořádají výlety za velrybami a kosatkami. Norsku se vždy najde možnost, jak vhodně trávit volný čas. Na své si přijdou příznivci horské turistiky i cykloturistiky, milovníci vodních sportů, zimních sportů, ale i ti, kteří jen rádi pozorují přírodu a zvířata. Norsko je domovem různých druhů flóry i fauny.

Galdhøpiggen (2 469 m n. m.)