ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak. J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.)
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Téma hodiny: Japonsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Japonsko.
Téma hodiny: Japonsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Japonsko po 1945.
Realizační tým projektu:
Japonsko 日本 Jedličková Helena 2.A. Základní údaje ostrovní stát – Hokkaidó, Honšú, Kjúšú, Šikoku km milionů obyvatel hl. město: Tokyo 東京.
Tsunami Josef Matouš.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Norsko.
ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE
JAPONSKO země vycházejícího slunce Alžběta Ambrožová.
Japonsko Člen G8, 130 mil. obyv.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Východní Asie -Čína, Japonsko, Jižní Korea (Korejská republika), Severní Korea (Korejská LDR), Mongolsko, Taiwan -zahrnuje území centrální Asie (západní.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rusko Jižní Korea Japonsko Severní Korea Japonské moře Tichý oceán
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
USA – hospodářský obr.
VÝCHODNÍ ASIE.
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Japonsko
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
AUSTRÁLIE.
JAPONSKO Nippon Koku Rozloha: 377
VY_52_INOVACE_03/2/15_ZEMĚPIS
Japonsko.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
SLOVINSKO.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Japonsko ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE.
JAPONSKO ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE. Čtyři velké ostrovy……………..doplňuje souostroví Rjúkú a dalších 3500 ostrovů sopečného původu. Nejvyšší sopka je posvátná.
ISLAND.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
DÁNSKO.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Japonsko Autor: Mgr. Marian Solčanský
Finsko.
Kanada.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_03B_Japonsko Téma: Zeměpis Ameriky a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Z7_JAPONSKO TÉMA: Japonsko Japonsko Datum: březen 2013.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_9.ročník 14_Východní Asie Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie-Japonsko Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Japonsko (země vycházejícího slunce)
NÁZEV: Asijské regiony TEMA: Japonsko
Vlastnosti a pohyby mořské vody
ASIE - JAPONSKO VY_32_INOVACE_07-37 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Japonsko sushi
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
Japonsko - Tokio 130 mil oby. (10. na světě) Čtyři velké ostrovy …
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE JAPONSKO ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE

日本国 Nihonkoku/Nipponkoku Státní zřízení konstituční monarchie (císařství)

Podle japonské ústavy je císař symbolem státu a jednoty lidu Podle japonské ústavy je císař symbolem státu a jednoty lidu. Nemá žádné pravomoci spojené s vládou. Japonská monarchie trvá již po mnoho století. Je to nejstarší monarchie na světě vládnoucí bez přerušení.                                                                                     Císařská rodina při svatbě korunního prince. Zleva: Princezna Sajako, císař Akihito, korunní princ Naruhito, korunní princezna Masako, císařovna Mičiko, princ a princezna Akišino.

Až do nedávné doby toho svět o Japonsku věděl velmi málo Až do nedávné doby toho svět o Japonsku věděl velmi málo. Po dobu delší než 200 let měli cizinci zákaz vstupu do Japonska pod trestem smrti, pokud Japonci vycestovali, nesměli se vrátit zpět,…To trvalo až do pol. 19.st.

PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Ostrovní stát – 4 velké a přes 4000malých ostrůvků Hornatý povrch sopečného původu, Japonské Alpy - nejvyšší hora je posvátná sopka Fudži(san)

Země tak podléhá nejen sopečným. erupcím, ale také častému Země tak podléhá nejen sopečným erupcím, ale také častému zemětřesení a nebezpečným vlnám tsunami. Ty jsou způsobené otřesem mořského dna nebo podmořskými sopečnými erupcemi. Zemětřesení v Kóbe

Japonská sopka Asama se probudila, popel dopadal i na Tokio 2009 Japonská sopka ASO

Hodně lesů, málo orné půdy Krátké prudké řeky Podnebí se liší podle zeměpisné šířky S - chladno (sníh) - studený proud J - subtropy až tropy

HOSPODÁŘSTVÍ Bohatý a vyspělý stát příčiny - rozvoj perspektivních odvětví (elektronika, elektrotechnika, lodě, auta, optika,…) - ochrana vlastního trhu ( cla) - soukromé podnikání - orientace na vývoz I když se na veškerou výrobu musí importovat většina potřebných surovin a paliv, Japonci dokáží zajistit běh výroby tak, aby byl efektivní. Nepochybně jim k tomu napomáhá využívání pokročilé techniky a její vymoženosti, jsou šetrní a pracovní síla je i ve své skromnosti stále výkonná. Kvalita a nejnovější technologie zajišťují výrobkům dobré jméno ve světě a tudíž i vysoký export do nejrůznějších koutů světa.

Průmysl Chybí nerostné suroviny (dovoz), proto se průmysl soustřeďuje na pobřeží. Převažují náročná odvětví (elektrotechnika,elektronika, výroba automobilů a lodí, optiky), chemický, robotika

auta: Nissan, Toyota, Honda, Mazda, Mitsubishi, Daihatsu, Subaru motorky: Suzuki, Kawasaki, Yamaha, Honda, Mitsubishi

Foťáky,kopírky: Minolta, Fuji, Olympus, Sony, Nikon Elektronika: Hitachi, Toshiba, Sony, Panasonic Yamaha(nástroje), hodinky Seiko

Zemědělství intenzivní, soběstačné (rýže, zelenina, rybolov, drůbež)

Rybolov Ryby jsou pro Japonce základní součástí jídelníčku. Japonsko vlastní největší rybářskou flotilu na světě a v počtu vylovených ryb má světové prvenství. Japonsko je také jednou z mála zemí na světě, kde je povolen lov velryb. Mezi tradiční japonská jídla patří pokrm z ryb – suši.

Doprava rychlá a přesná námořní doprava

rychlovlaky Hikari (Paprsek) – trať Šinkanzen Seikan – nejdelší podmořský tunel 54km

Že je v Japonsku nejrychlejší a zároveň nejpohodlnější cestovat vlakovou dopravou, se všeobecně ví, legendární je jejich přesnost - ani ne tak minutová jako spíš vteřinová. Našinec, vycvičený samozvanstvím Českých drah, se zde cítí jako v Jiříkově vidění. Navíc i poslední lokálka jezdí pomalu stejně rychle jako pendolino, průměrná rychlost podobných "couráků" se pohybuje kolem 130 km/hod.

Města

Hlavní město: TOKIO Jokohama, Osaka, Nagoja, Nagasaki, Hirošima, Sapporo, Kobe, Kjoto, Nagano, …

SAPPORO (Hokkaido) Sněžný festival v Sapporu přitahuje stále větší počet návštěvníků nejen z Japonska, ale i celého světa. Každý rok přijíždí na dva milióny lidí, aby si mohli prohlédnout stovky krásných sněhových a ledových skulptur, které lemují Odoriho park a další části města. Festival probíhá od 5. do 11. února. Připraveno je 277 sněhových uměleckých děl.

Kóbe

Osaka