Terezie Dvořáčková VIII.B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dánsko Vlajka znak.
Advertisements

DÁNSKO.
Dánské království Kongeriget Danmark
Dánské království Kongeriget Danmark
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Dánsko.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Severní Evropa.
Dánsko Přírodní poměry.
RAKOUSKO.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Dánsko Richard Hladík.
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
RAKOUSKO.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
Dánsko Kryštof Klika 2E.
SRBSKO.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
BENELUX.
Velká Británie (Great Britain).
Francie Petra Kovaříková 8.A
Українська Республіки
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
Švédsko.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Dánsko.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Dánsko (Severní Evropa)
Kanada.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SEVERNÍ EVROPA.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Dánsko Vlajka znak.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Česká republika
Transkript prezentace:

Terezie Dvořáčková VIII.B 2.12. 2008 Dánsko Terezie Dvořáčková VIII.B 2.12. 2008

Základní údaje oficiální název: Dánské království (Kongeriget Danmark) rozloha: 43 094 km2 (1,6% vodní plocha) státní zřízení: konstituční monarchie hlavní město: Kodaň

Poloha státu

Přírodní poměry povrch země je tvořen rovinami a nížinami, průměrná výška dosahuje jen 30 m n. m. Nejvyššími body Dánska jsou Møllehøj a Yding Skovhøj, oba 171 m n. m. největší řekou je Gudenå největší jezera jsou Vännern, Vättern a Mälaren Dánské podnebí je oceánské, léta jsou chladná, zimy pak mírné a deštivé. Časté jsou větry a mlhy na západě jsou vřesoviště a rašeliniště, na východní straně země jsou listnaté lesy a na severu je velké množství jezer

Hospodářství Dánsko patří mezi státy s moderním tržním hospodářstvím a technicky vyspělým zemědělstvím. Obdělávaná půda je největší v Evropě. Pěstují se obilniny (pšenice, brambory a cukrová řepa). Základem zemědělské výroby je chov skotu, prasat a drůbeže. Významný je mořský rybolov. Dánsko má malé množství nerostných surovin. V malé míře se těží černé uhlí, stavební materiály, sůl, ropa a zemní plyn. Velké zastoupení má průmysl potravinářský (máslo, sýry), strojírenský (zemědělské stroje), stavba lodí, chemický (umělá hnojiva).

obyvatelstvo počet obyvatel: 5 447 084 náboženství: 85%luteráni, křesťané, muslimové úřední jazyk: dánština hustota zalidnění: 125 obyvatel na km2 západogermánský národ národnostní složení: 95% obyvatelstva tvoří Dánové, na jihu Jutského poloostrova žije malá německá menšina (asi 20 tis. osob); zbytek (240 tis.) tvoří cizinci, z nichž 61% pochází z Evropy 22% z Asie a 10% z Afriky

Turistický ruch navštěvovaná místa: hrad Kronborg ve městě Helsingor kam umístil William Shakespeare děj svého dramatu Hamlet, zábavný park Legoland, bílé křídové útesy, které se tyčí do výšky sta metrů, socha Malé mořské víly, vodní zámek Egerskov >

zajímavosti Most přes Velký Belt, spojující ostrovy Sjælland a Fyn, uvedený v provoz roku 1998 je druhý nejdelší visutý most na světě dánské buchty jsou sladké záviny a svitky. Často jsou zdobeny polevou a jsou plněny rozinkami nebo jiným ovocem. Jedí se dopoledne se šálkem silné kávy.

shrnutí měna: dánská koruna hlava státu: královna Markéta II. měna: dánská koruna Nejznámějším Dánem je pravděpodobně Hans Christian Andersen, jehož pohádky zná celý svět (Malá mořská víla, Ošklivé káčátko) typické dánské symboly: Šperky z jantaru, dánské sýry, pivo Tuborg a Carlsberg, výrobky ze stříbra, keramiky, ručně foukané sklo

Obrázky Dánska

Použité zdroje informací www.wikipedie.cz školní atlas světa www.seznam.cz www.google.cz