Mgr. Michaela Psíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslední Přemyslovci Český stát ve 13. století
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Přemysl Otakar II. Ondřej Němec 2.B.
Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.7/1.4.00/ Šablona: III/2VY_32_INOVACE_110 Vzdělávací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ291 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Mgr. Michaela Psíková.
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_1D.7.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
o králi Přemyslu Otakaru II.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nástup Habsburků na český trůn
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
7.A Dějepis. císařští = ghibellinové Severní Itálie papežští = guelfové.
Přemysl Otakar II. Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Poslední Přemyslovci – část druhá
Název a číslo materiálu:
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přehled významných panovníků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
Přemysl Otakar II. ( ) Luboš Štěpán 2.A.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Mgr. Michaela Psíková

Obsah NÁSTUP PŘEMYSLA OTAKARA II. SOUPEŘENÍ S BELOU IV. SOUPEŘENÍ S RUDOLFEM HABSBURSKÝM SPRÁVA KRÁLOVSTVÍ

NÁSTUP PŘEMYSLA OTAKARA II. Již Přemyslův otec Václav II. umožnil za svého života mladému Přemyslovi spravovat Moravu. Přemysl tak nastupoval roku 1253 už s určitými zkušenostmi. Ve středoevropském prostoru měl situaci ideální k vybudování silného království. Německé země byly nejednotné a značně upadala císařská moc. Polsko se také rozdělilo na jednotlivá panství v rukou Piastovců. Jediným konkurentem byl pouze uherský král BÉLA IV.

SOUPEŘENÍ S BELOU IV. Uherský král Béla IV. usiloval o zisk Štýrska. Proti tomu se Přemysl Otakar II. ostře postavil. Česká a uherská vojska se střetla roku 1260 v bitvě u KRESSENBRUNU, kde byl uherský král poražen. Oba panovníci uzavřeli mírovou dohodu, která byla potvrzena sňatkem Přemysla s Kunhutou, vnučkou Bély IV. (kvůli tomuto sňatku se Přemysl nechal „rozvést“ papežem s Markétou). Roku 1268 však vypukla nová válka s Bélou o Korutany, která trvala až do roku 1271 a skončila opět příznivě pro českého krále. Přemysl se stal nejsilnějším mužem ve s třední Evropě. S vojskem se dostal až na sever Polska, kde založil město Královec (dnešní Kaliningrad). Dále ovládal Korutany a Kraňsko, některé oblasti na Balkáně a byl uznáván i některými italskými městy.

K posílení moci během své vlády Přemysl využil i osobní vztahy a oženil se s o mnoho let starší MARKÉTOU BABEMBERSKOU. Tím získal podporu silného rodu v rakouských zemích. Také měl podporu šlechty české, rakouské a štýrské.

hausen.jpg

SOUPEŘENÍ S RUDOLFEM HABSBURSKÝM Přemysl byl sice nejmocnějším a nejschopnějším panovníkem ve středoevropském prostoru, ale právě z těchto důvodů nebyl zvolen římským králem. Tím se stal RUDOLF, člen rodu Habsburků, kteří se teprve začali prosazovat. Rudolf si postupně na svou stranu získal říšskou šlechtu a postupně i část šlechty přímo podřízené Přemyslovi. Přemysl odmítl volbu Rudolfa Habsburského uznat. Robu 1276 vypukla válka. Přemysl podcenil Rudolfův vliv a ten jej napadl z Uher a Moravy. Čeští Vítkovci vypověděli Přemyslovi poslušnost a ten musel uznat porážku a podepsat mírovou smlouvu.

Podle této smlouvy ztratil rakouská území a Chebsko. Roku 1277 Přemysl upevnil své postavení vůči šlechtě a připravoval se na další válku. Tu vyhlásil Rudolfovi roku 1278 a vtáhl do rakouských zemí. Den sv. Rufa (26. 8.) 1278 se mu stal osudným, protože byl za přispění části české šlechty poražen a zabit v bitvě na Moravském poli.

_P%C5%99emysl_Otakar_II._padl_u_Such%C3%BDch_Krut_v_den_sv._Rufa_1278.jpg

SPRÁVA KRÁLOVSTVÍ Za vlády Přemysla Otakara II. Se české království stalo jedním z nejbohatších. Král podporoval zakládání měst (České Budějovice, Kolín, Uherské Hradiště) a hradů (Bezděz). Dokončil kolonizaci neobydlených oblastí jak českým, tak i německým obyvatelstvem. Uděloval městská práva, a tím získal důchody z měst. Rozšířením hradské správy posílil obranu státu. Také zavedl zemský soud a zemské desky. Zakládal kláštery (Zlatá koruna).

Vytvořil tak hospodářsky i politicky velmi silný stát. V 60. letech pomalu dostal do konfliktu s šlechtou, především Vítkovci. Chtěl tedy vydat zákoník, který by omezoval práva šlechty. Vzhledem k další válce s Bélou o Korutany od tohoto zákoníku ustoupil, protože potřeboval podporu šlechty.

Seznam použitých zdrojů ABC světových dějin, Orbis, Praha Dějepis pro gymnázia a střední školy, SPN, Praha 2001, ISBN f/Otakarek2.jpg f/Otakarek2.jpg e/Josef_Mathauser_- _P%C5%99emysl_Otakar_II._padl_u_Such%C3%BDc h_Krut_v_den_sv._Rufa_1278.jpg e/Josef_Mathauser_- _P%C5%99emysl_Otakar_II._padl_u_Such%C3%BDc h_Krut_v_den_sv._Rufa_1278.jpg