Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Řešení problematiky nezaměstnanosti Ing. Jiří Paroubek předseda strany.
Advertisements

Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
VY_32_INOVACE_7A1 FINANČNÍ MATEMATIKA ZEMĚ A JEJICH MĚNA.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Aktuální problémy EU.
Mezinárodní integrace
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Vypracoval: Štěpán Bill
Bývalé státy Sovětského svazu
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
1 Na NERVu o EURu Oldřich Dědek Ministerstvo financí prosinec 2011.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
ŘECKO Marie Šťovíčková.
Spolupracovat a společně překonat těžké období. 1.Vliv mezinárodní finanční krize na čínské hospodářství Mezinárodnífinančníkrize Zpomalení světové ekonomiky.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Stupeň rozvoje států světa
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Mezinárodní měnový fond
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Lotyšsko (od roku 2006) Globální retailing Lucie Hlaváčková – KS Jičín 2012/2013.
Národní účty - aplikace
Čísla kolem nás (MĚNA).
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO158 Název.
Bývalé státy Sovětského svazu
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Dlužnická krize Latinská Amerika Mezinárodní politická ekonomie hospodářského rozvoje 2009.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Hospodářství.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6021 NázevSvětová hospodářská krize Téma hodinyHospodářství mezi.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomika Střední Asie Tomáš Barteczek Kazachstán km 2 (9. největší stát) - 17 mil. obyvatel (62. místo) - ropa, plyn, uran, zlato,
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Finanční trhy Globální ekonomika Dluhopisy Forex Akcie Komodity Deriváty.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Konec daňových rájů Firmy by měly odvádět daně tam, kde sídlí.
9. Obchodní politika rozvojových zemí
Měnové a finanční krize v rozvojových zemích v 90.letech
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance

Sídlo ve Woshingtonu Založen v r Hlasovací práva odvozena od sumy, kterou státy do fondu přispěly. Příspěvek se odvíjí od síly dané ekonomiky a reviduje se každých pět let. Podíl Česka je 0,39 % Počet členů 187

MMF velmi přísný věřitel Půjčky podmiňuje ozdravnými opatřeními a má sílu si tyto kroky vynutit. Pohledávky MMF platí země přednostně (jde sice o zvykové právo, ale dosud se bezvýhradně respektovalo), takže zatím vždy své peníze dostal zpět. Jen velmi chudé země Subsaharské Afriky dostaly dluh odpuštěný.

Velká Británie 1976 Nekonkurenceschopná ekonomika a znárodněné podniky, nedostatek deviz, roční znehodnocení libry 15 %. Půjčka MMF zachránila Libru, ovšem byly s tím spojené tvrdé podmínky. Traumatická zkušenost přivedla k nástupu Thatcherismu.

Argentina (2000 – 2003) Bankrot Argentiny – odnesli těžce soukromí věřitelé. MMF dostal peníze zpět

Asijská krize 1997 Krize zasáhla rychle se rozvíjející nejlidnatější státy (Indonézie, Jižní Korea, Singapur). Půjčky nezabránily enormnímu růstu nezaměstnanosti, masové nepokoje. Nákaza se rozšířila do Ruska a Brazílie Zotavení přišlo rychle a následující dekádu šlo o nejrychleji rostoucí ekonomiky světa.

Rusko 1998 Velký rozpočtový schodek, válka v Čečensku, nízké ceny surovin (ropy). V srpnu vláda provedla jednostrannou restrukturalizaci domácího dluhu a vyhlásila devadesátidenní moratorium na splátky zahraničního dluhu. Ruský stát v podstatě zbankrotoval.

Východní Evropa 2008 až dosud Finanční krize v r dopadla nejvíce na Středovýchodní země. MMF poskytl půjčky Maďarsku, Ukrajině, Lotyšsku. MMF „kryl záda“ Polsku (pro případ potřeby byli připraveni podpořit Zlotý).

Evropská dluhová krize 2010 Řecko přiznalo falšování údajů o výši svých dluhů. MMF státu výrazně bohatšímu, než je většina „klientů“ půjčil 39 mld. Dolarů. Fond tlačí na hluboké reformy ekonomiky a redukci výdajů. Pomoc dostalo také Irsko a Portugalsko.