Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Kateřina Švarcová ZŠ a MŠ,Brno, Horníkova 1
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Československo po válce
České země a Slovensko za 2. světové války
Vytvořil: Michal Mikula
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Protektorát Čechy a Morava
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Druhá světová válka.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Emil Hácha Vendula Žižková.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Protektorát Čechy a Morava
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Československý odboj za 2.světové války
Heydrichiáda Petr Machala.
Domácí odboj 1942.
Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
III/2 XVI.1. 9.B
III/2 XVI A
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Odboj za 2. sv. války OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Protektorát Čechy a Morava
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Zahraniční odboj a odbojová centra
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Reinard Heydrich prominentní nacista
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
12. července 1872 v Trhových Svinech
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
ATENTÁT NA HEYDRICHA.
ATENTÁT NA REINHARDA HEYDRICHA
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát Češi a Slováci za 2. světové války domácí i zahraniční odboj Heydrichiáda Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát

Domácí odboj Německo ve svých plánech s Čechy nepočítalo. Prominenti říše plánovali, že „rasově vhodná“ část Čechů bude poněmčena, ostatní budou vysídleni nebo pozabíjeni. K tomu mělo dojít po válce, protože během války Německo potřebovalo průmyslovou kapacitu českých zemí. Protektorát Čechy a Morava měl svého prezidenta (Emil Hácha) protektorátní vládu (premiéři – Eliáš, Krejčí Bienert) ale ve skutečnosti veškerá moc byla v rukou německé okupační správy v čele s říšským protektorem. Po vzniku protektorátu se objevil živelný odpor, pořádaly se masové demonstrace – největší: převezení ostatků K. H. Máchy, svátky Jana Husa, sv. Václava, 28.října 1939. Při této demonstraci zahynuli Václav Sedláček a medik Jan Opletal. Opletalův pohřeb se pak stal velkou protiněmeckou demonstrací. Následovala brutální německá odplata: 17. 11.1939 uzavřeli nacisté vysoké školy, 9 studentů popravili a 1200 odvlekli do koncentračního tábora. Od této události přešel odboj do ilegality. Ilegální organizace : Obrana národa , Politické ústředí. Postupně se utvářely další odbojové skupiny. Komunisté formovali ilegální síť samostatně v souladu s moskevským vedením.

Heydrichiáda Po přepadení SSSR došlo k aktivizaci odboje. Dosavadní říšský protektor Konstantin von Neurath byl vystřídán Reinhardem Heydrichem. Ten po svém příjezdu vyhlásil stanné právo (během něho popraveno 500 Čechů) a zatkl premiéra Eliáše Dne 27.5.1942 byl na Heydricha spáchán atentát výsadkáři vyslanými z Londýna – Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem. Heydrich následkům atentátu podlehl 4.6.1942 Desanty (paravýsadky) nejznámější Anthropoid, dále Silver A, Silver B. Většina výsadkářů zahynula 16.6.1942 ve svém úkrytu (krypta pražského kostela sv.Cyrila a Metoděje) Nacisté začali běsnění (heydrichiáda) Do Prahy přijel nový protektor Kurt Daluge a spolu se svým zástupcem Karlem Hermanem Frankem vyhlásil druhé stanné právo. V jeho průběhu popravili 1300 českých vlastenců, včetně zatčeného premiéra Eliáše. Dále vyvraždili dvě vesnice: v Lidicích zahynulo 310 lidí a v Ležácích 57 lidí. V únoru 1943 zavedli totální nasazení, mladí lidé vybraných ročníků byli donuceni k práci v říši. Po těchto zásazích byl protifašistický odboj na čas paralyzován, ale od roku 1942 se začaly objevovat první partyzánské oddíly v oblastech východní Moravy, Vysočiny a Brd. Atentát na Heydricha

Zahraniční odboj Po okupaci Čech a Moravy emigrovala řada vlastenců, kteří chtěli proti fašismu bojovat. Na západě zasáhli českoslovenští vojáci při obraně Francie a při vylodění v Normandii, hlavně však v bitvě o Británii. Českoslovenští letci v Anglii vytvořili tři stíhací perutě a jednu bombardovací. Dosáhli mnoha významných úspěchů, 511 československých letců v bojích padlo. Na východě se v roce 1942 formovala v Buzuluku 1.československá brigáda (prvně zasáhla v roce 1943 v bitvě u Sokolova) Později se vytvořil 1.československý armádní sbor. Velitelem těchto jednotek byl Ludvík Svoboda (V roce 1968 se stal prezidentem ČSSR) Významnou osobou zahraničního odboje byl bývalý prezident Edvard Beneš. V roce 1940 vznikla v Londýně exilová vláda v čele s Janem Šrámkem a Janem Masarykem jako ministrem zahraničí. Prezidentem se stal E.Beneš. Druhým proudem zahraničního odboje byly komunisté v Moskvě. Oba proudy se začaly sbližovat, když Beneš 12.12.1943 uzavřel se SSSR smlouvu o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci. Beneš se stále nezbavil pokoření Mnichovem, rozhodl se nevěřit západním spojencům a orientoval se v zahraniční politice na SSSR.

Slovenský štát V souladu s přáním Hitlera vyhlásilo Slovensko 14.3.1939 samostatnost. Největší moc měla Státní rada v čele s prezidentem Jozefem Tisem a Vojtěchem Tukou Veškeré funkce ovládala Hlinkova ludová strana. Obdobou SS byly Hlinkovy gardy, obdobou Hitlerjugend Hlinkova mládež. Na Slovensku menší útlak než v protektorátu. Slovenské veřejné mínění bylo tomuto uspořádání více méně nakloněno. Situace se začala měnit po vstupu do války proti SSSR, do které Slovensko poslalo 50 000 vojáků. Zvláště po německých neúspěších slovenští vojáci na frontě dezertovali a přidávali se buď k československému vojsku nebo k partyzánům. Hospodářské problémy Slovenska (potraviny atd. putovaly na východní frontu) nespokojenost Slováků ještě prohloubily. Vyvrcholení protinacistického postoje většiny Slováků bylo Slovenské národní povstání