LICHENIZOVANÉ HOUBY LIŠEJNÍKY; LICHENES.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Lišejníky Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima,
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_18_URCOVANI_LISEJNIKU
LIŠEJNÍKY.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P04/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Lišejníky v lese.
BOTANIKA LIŠEJNÍKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
HOUBY ŘÍŠE.
Autor: Mgr. Hana Baroušová
LIŠEJNÍKY → LICHENIZOVANÉ HOUBY
skupina: LIŠEJNÍKY (Lichenes)
Stavba těla hub, rozmnožování
Lišejníky Digitalizace výuky Příjemce
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Rostliny - význam a jejich dělení.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Lyšejníky.
Lišejník – dvě rostliny v jedné
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Lišejníky.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Lišejníky.
Opakování lišejníky, řasy
ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Lišejníky - podvojné organizmy
Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
Les-Lesní patra.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
L ICHENIZOVANÉ HOUBY Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
LICHENES. LICHENIZOVANÉ HOUBY § ekologická skupina NE TAXONOMICKÁ ! §KOMPLEXNÍ ASOCIACE 2 ORGANIZMŮ § MYKOBIONT - houbová složka § FOTOBIONT - rostlinná.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
HOUBY Charakteristika známo přes druhů (odhad až 1,5 miliónů)
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a jeho svět 4. ročník
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
Lišejníky - Lichenes.
LIŠEJNÍKY Lichenes obrázek 1.
Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
Mechorosty.
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Lišejníky.
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rostliny - význam a jejich dělení.
Lišejníky - podvojné organizmy
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
LIŠEJNÍKY.
Transkript prezentace:

LICHENIZOVANÉ HOUBY LIŠEJNÍKY; LICHENES

ekologická, ne systematická skupina řazeny k houbovým organismům komplexní složený organismus vztah mezi nimi – mutualistická symbióza (oboustranně prospěšná) MYKOBIONT houbová složka z 90% vřeckovýtrusné houby dodává vodu a anorg. látky určuje charakter stélky zajišťuje struktury pro rozmnožování nemůže žít samostatně FOTOBIONT řasová nebo sinicová složka z 80% zelené řasy zajišťuje organické látky dokáže žít i samostatně

Typy stélek podle anatomie HOMEOMERICKÁ buňky fotobointa a vlákna mykobionta na průřezu rovnoměrně rozloženy, nerozlišuje se kůra a dřeň HETEROMERICKÁ obě složky uspořádány do vrstev se specifickým rozložením

Řez heteromerickou stélkou

Typy stélek podle tvaru KOROVITÁ celou svou plochou přirostlá na podklad, většinou bez spodní kůry (lišejník zeměpisný) LUPENITÁ plochá, k podkladu přirůstá jen v místech rhizinů, část laločnaté stélky může od podkladu odstávat (terčovka bublinatá) KEŘÍČKOVITÁ vystoupavá nebo převislá, s podkladem v kontaktu jen bazální částí, na jediném místě (pukléřka islandská)

Rozmnožování POHLAVNÍ NEPOHLAVNÍ pouze mykobiont  askospory nebo bazidiospory  musí potkat svého fotobionta NEPOHLAVNÍ významnější, společné šíření obou složek fragmentace stélky soredie – kulovité shluky hyf s buňkami fotobionta izidie – výrůstky na povrchu stélky s heteromerickou stavbou, které se odlamují

Růst stélek mimořádně pomalý, ovlivněno suchem velkými výkyvy teplot nedostatkem živin nízkou asimilací CO2 pomalou syntézou proteinů nejpomaleji – korovitá stélka – 1 mm/1 – 20 let nejrychleji – keříčkovitá stélka – 1 cm/1 rok dlouhověké – stovky až tisíce let

Význam pionýrské organismy na skalách, kamenech citlivé na znečištění prostředí  bioindikátory využití ve farmakologii a medicíně (proti nachlazení, expektorans, výroba antibiotik) při výrobě parfémů – zajišťují jejich trvanlivost výroba barviv potrava akumulují velké množství radioaktivních prvků dekorace

Zástupci lišejník (mapovník) zeměpisný (Rhizocarpon geografhicum) Stélka vytváří žlutozelené povlaky s černým lemem; bývá mnohotvárně laločnatá a vytváří nápadné, mapám podobné kresby. Tenká korovitá stélka obsahuje vedle buněk řasy i vlákna vřeckovýtrusné houby. Drobné plodničky houbové složky jsou černé s mnohobuněčnými výtrusy. Roste od nížin vysoko do hor, nejčastěji na žulových balvanech.

terčovka bublinatá (Hypogimnia pfysodes) Jeden z nejhojnějších lišejníků s lupenitou stélkou, na svrchní straně šedá, ze spodní strany černá, na kyselé borce stromů, dřevě, kamenech.

pukléřka islandská (Cetraria islandica) Stélka keříčkovitá, šedozelená až hnědá, na spodní straně světlá s bílými tečkami. Roste na kyselé půdě, v řídkých trávníkách. Častý, velmi variabilní druh. Léčivka – choroby dýchací soustavy.

větvičník slívový (Evernia prunastri) Stélka keříčkovitá, na větvích a borce stromů.

terčník zední (Xanthoria parietina) Lupenitá stélka, nápadná žlutooranžová barva. Snáší znečištění, blízko lidských sídel. Na kamenech, dřevě, kmenech stromů.

dutohlávka sobí (Cladonia rangiferina) Vzpřímená keříčkovitá stélka; častý druh na kyselých půdách, vřesovištích, rašeliništích, pastvinách, suťovitých stráních.

provazovka (Usnea sp.) Epifytický druh s keříčkovitou stélkou, na větvích stromů v horských oblastech.

Použité zdroje http://www.nature.unas.cz/houbyCR/lisejniky.htm http://www.sci.muni.cz/botany/studium/nr-houby.htm#lichenes http://botany.upol.cz/atlasy/ Váňa, J.: Systém a vývoj hub a houbových organismů. Karolinum, Praha, 1996. Urban, Z., Kalina, T.: Systém a evoluce nižších rostlin. SPN, Praha, 1980. Rosypal, S. a kol.: Nový přehled biologie. Scientia, Praha, 2003. Kincl, L., Kincl, M., Jakrlová, J.: Biologie rostlin pro 1. ročník gymnázií. Fortuna, Praha, 1993.