Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- podnebi_CR
III/2 Meteorologie Potřebné pomůcky Sešit, učebnice, pero
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Podnebné oblasti v České republice
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor: Mgr. Ilona Nováková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
Mgr. Iva Lulayová.  Počasí okamžitý stav atmosféry  Podnebí dlouhodobý stav atmosféry.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČESKÁ REPUBLIKA – KLIMA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Devátá Marta Devátá Monika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
ČESKÁ REPUBLIKA klima.
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
PODNEBÍ ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
Podnebí v ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
POČASÍ.
VY_52_INOVACE_03/2/25_ZEMĚPIS
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
PODNEBÍ ČR.
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Podnebí ČR Igor Dostal.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Atmosféra (XX. Část) Název školy
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Podnebí ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Česká republika Podnebí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Přírodní podmínky V české kotlině.
Transkript prezentace:

Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu: Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název tematické oblasti: Česká republika Název učebního materiálu: ČR - podnebí Číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE_Z0203 Vyučovací předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník čtyřletého a 6. ročník osmiletého gymnázia Autor: Mgr. Zdeněk Zimmermann Datum vytvoření: 5. 3. 2014 Datum ověření ve výuce: 13. 3. 2014 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Objasní problematiku podnebí v ČR a základní prvky z meteorologie . Pojmenuje a vyhledá podnebné oblasti. Metodické poznámky: Vytyčení základních pojmů, práce s mapou.

Česká republika podnebí Podnebí v Česku je mírné, přechodné mezi kontinentálním a oceánickým typem s typickým střídáním čtyř ročních období. Přímořský vliv se projevuje hlavně v Čechách, na Moravě a ve Slezsku již přibývá kontinentálních podnebných vlivů. Obr. 1 Cumulus

Převládá západní proudění s intenzivní cyklonální činností (změna nastává průměrně po osmi dnech). Vliv na podnebí v ČR má také nadmořská výška a členitost reliéfu ( zeměpisná šířka - šířková pásmovitost je zanedbatelná). Obecně platí, že čím výše, tím klesá teplota vzduchu a stoupá úhrn srážek.

Obr. 2 Synoptická mapa Evropy

Teplota vzduchu Průměrná roční teplota vzduchu v ČR je 7,3°C. Nejnižší průměrná teplota je 0,4°C na Sněžce a v horských oblastech nejvyšší průměrná teplota vzduchu je 10,1°C v Praze a v nížinách (jižní Morava a Polabí) Obr. 3 Nejvyšší pošta v ČR s meterologickou stanicí.

Nejteplejším měsícem v roce je červenec, kdy průměrné teploty se pohybují od 7°C v horských oblastech až po 20°C v Praze a na jižní Moravě. Naopak nejchladnějším měsícem je leden, kdy průměrné teploty klesají k -7°C v horských oblastech a stoupají k 0°C v nížinách. Obr. 4 Klementinum Obr. 5 Meteorologická budka

Teplotní rekordy Nejvyšší naměřená teplota vzduchu je 40,4°C (Dobřichovice, 20.8. 2012). Nejnižší naměřená teplota vzduchu je - 42,2°C (Litvínovice u Českých Budějovic, 11. 2. 1929).

Obr. 6

Singularity Jsou výrazné zvraty v obvyklém průběhu ročního chodu teplot Květnové ochlazení (ledoví muži) – studený arktický vzduch Evropský monzun( druhá dekáda června) – oceánské proudění Babí léto(konec září,začátek října) pravidelné oteplení Teplotní inverze v zimním období – v nížinách a pánvích se hromadí těžký a studený vzduch- mlhavo, na horách teplo a slunečno. Obr. 7 Babí léto

Obr. 8 Teplotní inverze – pozn. Poznáte o jakou horu se jedná?

Obr. 9 Inverzní oblačnost nad Červenohorským sedlem

Srážky Množství srážek stoupá nejen s nadmořskou výškou, ale i s orientací horských hřebenů. Více srážek je na návětrných stranách, naopak na závětrných stranách a územím za horskými hřebeny srážek ubývá (dochází k tzv. srážkovému stínu). Obr.10 Srážkoměr

Obr. 11 Meteorologická stanice na Churáňově

Srážkové rekordy Nejdeštivějším místem je Bílý potok v Jizerských horách (průměrný roční úhrn srážek 1702 mm), na Moravě - Lysá hora v Moravskoslezských Beskydech (průměrný roční úhrn srážek 1532 mm). Nejsušším místem je obec Libědice u Žatce (průměrný roční úhrn srážek 401 mm). Na Moravě - obec Drnholec Mikulovsko (průměrný roční úhrn srážek 450 mm).

Obr. 12

Vznikly na základě podnebných charakteristik Podnebné oblasti Vznikly na základě podnebných charakteristik (např. množství srážek v létě či v zimě, teplota vzduchu, počet mrazivých dnů, počet dnů se sněhovou pokrývkou, aj.) Obr.13 Chladná oblast

Chladné oblasti - hornatiny, pohraniční hory, Českomoravská vrchovina. Mírně teplé oblasti - (do 700 m n.m.) vrchoviny až pahorkatiny - převážná část území ČR. Teplé oblasti - (do 300 m n.m.) nížiny - Polabí, dolní Povltaví a dolní Poohří, úvaly. Obr. 14 Mírně teplá oblast

Obr. 15 Teplá oblast – Pálavské vrchy

Pojmy Synoptická mapa - souhrnně zobrazuje rychlost větru, tlakové útvary (výše, níže, hřebeny, brázdy) a atmosférické fronty (teplé, studené, okluzní). Černé šipky znázorňují směr větru. Čím jsou delší, tím vyšší rychlost větru představují. Černé čáry zobrazují izobary neboli tlaková pole, jejichž hodnoty bývají uváděny v hPa (hektopascalech). Písmeno "N" označuje nízký tlak, písmeno "V" vysoký tlak. Modré čáry představují studené fronty, červené teplé fronty a fialové fronty okluzní (čili rozhraní mezi studenou a teplou vzduchovou hmotou). Meteorologie - je věda zabývající se atmosférou. Studuje její složení, stavbu, vlastnosti, jevy a děje v ní probíhající, například počasí.

Meteorologická stanice - je zařízení pro měření meteorologických údajů potřebných pro další předpověď průběhu počasí. Meteorologických stanic je více typů na typické stanici se provádějí měření teploty vzduchu (maximální, minimální teplota, minimální teplota ve výšce 5 cm a 2 m nad zemí), měření vlhkosti vzduchu, směru a rychlosti větru, množství vodních srážek, množství napadaného sněhu, určuje se množství oblačnosti a pozorují se další meteorologické jevy (bouřky, mlha, jinovatka, náledí, námraza, rosa apod.). Nejstarší meteorologická stanice v České republice se nachází v pražském Klementinu

Zdroje Obr. 1 Foto z archivu autora Obr. 2 Synoptická mapa, [cit.05. 03. 2014], dostupné z www. http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/evropa/analyza.gif Obr. 3 Foto z archivu autora Obr. 4 Foto z archivu autora Obr. 5 Foto z archivu autora Obr. 6 Eva Holtanová, Petr Skalák, [cit.05. 03. 2014], mapa průměrná roční teplota v ČR dostupné z www.chmi.cz Obr. 7 Foto z archivu autora Obr. 8 Foto z archivu autora Obr. 9 Foto z archivu autora Obr.10 Foto z archivu autora Obr.11 Foto z archivu autora Obr.12 Eva Holtanová, Petr Skalák, [cit.05. 03. 2014], mapa roční průměrné srážky v ČR, dostupné z www.chmi.cz http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ok/images/sra6190.gif Obr.13 Horská krajina, [cit.05. 03. 2014], dostupné www.http://i.idnes.cz/08/103/cl/TOM26a3d7_13_vychod13.jpg Obr.14 Krajina, [cit.05. 03. 2014], dostupné www. http://www.praha-levne.cz/wp/praha/Okoli-machova-jezera.jpg Obr.15 Krajina kolem Pálavy, [cit.05. 03. 2014], dostupné z www. http://img3.rajce.idnes.cz/d0302/3/3837/3837508_9802faaf33dc78d6855089207e7cf33b/images/ Vinohrad2.jpg