Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

SLOVINSKO.
Evropa – střední Evropa úvod
RAKOUSKO.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Švýcarsko Švýcarská konfederace - Confédération suisse
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Rakousko, Švýcarsko III2-Z7-III-17
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
RAKOUSKÁ SPOLKOVÁ REPUBLIKA
Rakousko – sousední stát
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Státy střední Evropy Opakování.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Rakousko skládá se z 9 spolkových zemí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_11.
Švýcarsko písnička Photograph od Nickelback Jarošová K., 2.B
AUSTRÁLIE.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Veronika Šturcová Druhá
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_12.
Alpské země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál stručně opakuje učivo o Švýcarsku, seznamuje žáky.
Evropské regiony – Západní Evropa– Švýcarsko Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět a očekávaný výstup
RAKOUSKO II. Martin VRZALA.
Rakousko Republik Österreich Šoltészová Anna 7.F.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Švýcarsko vlajka a znak.
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
Republika Rakouska.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Rakousko, Švýcarsko (Střední Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STŘEDNÍ EVROPA.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Střední Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Alpské země Rakousko Švýcarsko.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ZEMĚPIS Téma: Alpské země Ročník: 8. Číslo.
Alpské země B. Hofmanová. mapa č. 1 Osobitý region s příznačnými přírodními a hospodářskými rysy. Práce s atlasem: 1.Do kterých zemí zasahují Alpy? 2.Které.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
Austrálie (Rudý kontinent)
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Vzdělávací materiál: Polsko Operační systém: Windows XP Professional
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Střední Evropa.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Obecná charakteristika kontinentu
9. c Alpské státy.
Transkript prezentace:

Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Zeměpis Tematická oblast: Regionální geografie světa Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Roman Bartoníček Téma: Makroregion střední Evropa – Alpské státy Datum vytvoření: 18.03.2013 Přílohy: VY_52_INOVACE_ZEM.2.21

VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a socioekonomických charakteristik makroregionu střední Evropa – Alpské státy s důrazem na upevnění základní terminologie spojené s tímto územím a vymezením okruhu typologických problémů. Práce se slepou mapou.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 1) Vyznač do slepé mapy níže vypsané základní přírodní pojmy Alpských států: Ženevské j. Bernské Alpy Neuchatelské j. Rýn Bodamské j. Rhôna Inn Vysoké a Nízké Taury Dunaj Neziderské j. Panonská nížina Jura

2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy a napiš jejich hlavní města. VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy a napiš jejich hlavní města. Švýcarsko – Bern Rakousko – Vídeň Lichtenštejsnko - Vadúz

3) Rozděl do tabulky uvedená města. Zkus to nejprve bez atlasu. VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 3) Rozděl do tabulky uvedená města. Zkus to nejprve bez atlasu. Rakousko Švýcarsko Štýrský Hradec, Innsbruck, Salzsburg, Linec, Kitzbühel Ženeva, Basilej, Curych, Lausanne, Luzern, Davos, Lugano

4) Podle popisu určete, o jaké město se jedná: VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 4) Podle popisu určete, o jaké město se jedná: Sídlo mnoha mezinárodních organizací (evropské sídlo OSN, ústředí Mezinárodního Červeného kříže, Středisko evropského jaderného výzkumu aj.) ležící na břehu velkého švýcarského jezera při francouzských hranicích. Ženeva Město s bohatou historií, které leží na hranicích s Německem. Díky svému kulturnímu i historickému bohatství je zapsáno na seznam UNESCO. Jeho světovou proslulost mu dal i skladatel, Wolfgang Amadeus Mozart, který se zde narodil. Salzburg Je to největší město Švýcarska, ležící u stejnojmenného jezera. Patří k hospodářským a kulturním centrům země a mezi města s nejvyšší kvalitou života na světě. Je to město bank, muzeí a univerzit a mezinárodního letiště Kloten. Curych

VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 5) Rozděl historické události podle příslušnosti k Rakousku nebo Švýcarsku. Není chronologicky řazeno! Počátky státu vznikly v roce 1291 vytvořením unie mezi třemi kantony Uri, Schwyz a Unterwalden. (červeně je Švýcarsko) Roku 1278 po bitvě na Moravském poli nastupují na trůn Habsburkové. V roce 1867 vzniká na nátlak Maďarů duální monarchie. Výrazný vliv na nezávislost tohoto státu měl Vestfálský mír v roce 1648. V roce 1918 vzniká tento stát rozpadem Rakousko – Uherská monarchie. Napoleon zde roku 1803 vyhlásil Helvétskou republiku a některé části připojil k Francii. V roce 1938 připojuje v ovlivněném referendu tuto zemi Hitler k Německu. Po Vídeňském kongrese v roce 1815 byl obnoven původní stav jako před Napoleonskými válkami a uznána věčná neutralita státu, včetně nedotknutelnosti hranic. Země je rozdělena po válce na okupační zóny. Faktickou nezávislost získává v roce 1955. V roce 1995 vstoupila země do Evropské Unie.

5) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 5) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! Region alpských států je z velké části pokrytý nejvyšším pohořím Alpy. Nejvyšší horou Švýcarska je Dufourspitze / Matterhorn / Mont Blanc / Großlockner . Významnou dominantou území jsou četná jezera, která vznikla tektonickou / sopečnou / ledovcovou činností. Z mnohých z nich vytékají i mocné evropské řeky, jako např. Rýn z Bodamského / Ženevského / Neuchatelského jezera nebo Rhôna z Bodamského / Ženevského / Neuchatelského jezera. Dominantou Rakouska jsou Vysoké a Nízké Tatry / Taury / Karpaty / Dolomity. Řeka Dunaj, která protéká městy Salzburg / Linec / Vídeň a Štýrským Hradcem opouští území na západě / severu / jihu / východě této země. Alpské země spadají do mírného / subtropického pásu, který je ovlivněn vysokou nadmořskou výškou.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 6) Obyvatelstvo alpských států. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Koncentraci obyvatelstva a ekonomických aktivit výrazně ovlivňuje členitost reliéfu. Jazykově i nábožensky je Švýcarsko heterogenní zemí, na rozdíl od Rakouska, kde je populace národnostně jednotná. Přibližně stejný vliv má katolické i protestantské náboženství. Obě země jsou vystaveny silné imigraci ze všech koutů Evropy, zejména pak z balkánských zemí, což s sebou přináší i nárůst muslimského obyvatelstva. Výrazná je urbanizace, přestože kromě Vídně nedosahují města milionových čísel. Svůj text přečti třídě!

Co měli nebo mají společného? VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 Co měli nebo mají společného? Karel VI., Maria Theresia-Marie Terezie, Franz Josef - František Josef I. monarchové R - U Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Joseph Haydn, Johann Strauss, Gustav Mahler hudební skladatelé - R Maximilian Schell, Romy Schneider, Senta Berger herci - R Gustav Klimt, Oskar Kokoschka a Egon Schiele malíři - R

7) Vyber rakouské a švýcarské značky výrobků a řekni, co vyrábějí: VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 7) Vyber rakouské a švýcarské značky výrobků a řekni, co vyrábějí: ÖMV Rolex Nescafé Steyr Roche Novartis Omega Isostar Dynafit Tissot Nestlé Atomic a Fischer červeně jsou firmy rakouské Rolex,Tissot a Omega – výroba hodinek Nescafé, Isostar, Nestlé – potravinářský průmysl (Isostar – výroba nápojů) Dynafit, Atomic, Fischer – výroba sportovního zboží ÖMV – petrochemický průmysl Novartis – výroba léků, farmaceutický průmysl Steyr – strojírenský průmysl

Rozšiřující pojmy k zapamatování: VY_32_INOVACE_ZEM.2.05 Rozšiřující pojmy k zapamatování: Ayers Rock – anglický termín domorodého názvu Uluru Queensland – jeden ze států australské federace Nový Jižní Wales – jeden ze států australské federace Vačnatci – endemičtí savci Austrálie a Nového Zélandu (např. klokan) Outback – vnitrozemí Austrálie, odlehlá místa s minimální hustotou obyvatelstva rentgenové malby – 40 000 let staré malby na skalách (Aborodžinci) Wairakei – geotermální elektrárna na Novém Zélandu Didgeridoo – hudební nástroj Aboridžinců Gondwana – jižní prakontinent (Wegenerova teorie pohybu litosférických desek) Velká útesová bariéra – největší korálový útes na světě Scrub – křovinatý porost v suchých oblastech Austrálie Creek – typ australské řeky, jejíž koryto se plní pouze v období dešťů

8) Podle charakteristik hospodářství poznej stát z regionu. VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 8) Podle charakteristik hospodářství poznej stát z regionu. Země má velký potenciál vodních zdrojů. Hutnictví má moderní výrobu hliníku a ušlechtilých slitin. Ve strojírenství se uplatňují materiálově nenáročné obory s potřebou vysoce kvalitní pracovní síly (přesné strojírenství, obráběcí stroje, elektrotechnika). Dominantní postavení má jemné strojírenství, farmaceutický průmysl a zejména bankovní sektor. Kvintér zastupuje mezinárodní CERN. Švýcarsko   Jedná se o zemi, která zejména v  60. a 70. letech prošla výraznou modernizací své ekonomiky. Přestože nemá významné zásoby nerostných surovin, těží magnezit, ropu a hlavně sůl. Země je významně závislá na příjmech z turistického ruchu. Na domácím produktu se tak vysokou měrou podílí terciér. Je významným investorem v naší ekonomice. Rakousko Stát, který je v měnové unii se svým sousedem. Dominantní postavení mají banky, cestovní ruch, registrace zahraničních firem (daňový ráj) a emise poštovních cenin. Lichtenštejnsko

VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 9) Odpověz na otázky: Na jakých odvětvích je založena ekonomika alpských států? Zejména na přesném strojírenství a potravinářském průmyslu a bankovnictví (Švýcarsko); strojírenství, výroba sportovního zboží (Rakouskou); oba státy pak na cestovním ruchu – viz Alpy Které země současné střední Evropy byly součástí Rakouska – Uherska? Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko  Na které straně, na straně Spojenců nebo mocností Osy, se účastnilo Švýcarsko? Na žádné, bylo neutrální. Jaký je hospodářský vztah Lichtenštejnska ke Švýcarsku? Jsou v hospodářské a měnové unii.

10) Jsou pravdivá tato tvrzení o alpských státech? VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 10) Jsou pravdivá tato tvrzení o alpských státech? Alpy patří díky četným říčním údolím a průsmykům k dobře prostupným pohořím. ANO Rakousko a Švýcarsko jsou unitární státy. NE Matterhorn spatříme na hranicích mezi Švýcarskem a Rakouskem. NE Úředním jazykem Lichtenštejnska je italština a platí se zde eurem. NE Rakousko se skládá z 11 spolkových zemí a Švýcarsko z 26 kantonů. NE Burgenland, Korutany a Vorarlbersko jsou švýcarské kantony.

Rozšiřující pojmy k zapamatování: VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 Rozšiřující pojmy k zapamatování: alpský chov hospodářských zvířat – způsob chovu; od jara až do podzimu se pasou na alpských loukách a v zimě jsou ustájeny v údolí Helvétská republika – období v historii Švýcarska pod velením císaře Napoleona Bonaparte anšlus Rakouska – připojení Rakouska Hitlerem k Německé říši v roce 1938 Habsburkové – panovnický rod na trůnu Rakousko – Uherské monarchie CERN – špičkové švýcarské výzkumné středisko s urychlovačem částic federace – „soustátí“ stát složený z několika částí, které jsou podřízeny spolkové vládě

Mapa 1: http://www.zemepis.com/images/slmapy/se.jpg - upraveno VY_32_INOVACE_ZEM.2.21 Použitá literatura: Mapa 1: http://www.zemepis.com/images/slmapy/se.jpg - upraveno