III/2 9.B XVI. 1. 16. 11. 2012. Dějepis 1936, nacisté, olympiáda, Berlín IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Olympiáda v Berlíně - 1936.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hry ve stínu hákového kříže
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
OLYMPIJSKÉ HRY.
Vypracovala: Lucie Junková Valerie Horká Jan Dočkal
OLYMPIÁDA V DĚJINÁCH.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
Historie zimních olympijských her!!
VY_32-INOVACE_1C9 Vznik zimních olympijských her
OLYMPIJSKÉ HRY.
LONDON 2012 inpire a generation
III/2 XVI A
III/2 XV A
III/2 XV A
Letní olympiáda Vypracováno pomocí fotografií z internetových stránek Kristýna Pěnkavová.
Letní olympijské hry v Číně
SKOKY NA LYŽÍCH.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
III/2 XV B
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
III/2 XV A
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
JARMILA KRATOCHVÍLOVÁ
olympijský vítěz mistr světa mistr Evropy
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Světová hospodářská krize
Olympijské hry Athény 1896 Na prvních letních olympijských hrách se soutěžilo ve 43 soutěžních disciplínách devíti sportů. LOH se účastnilo 245 sportovců.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Olympijské hry.
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
III/2 XV A
III/2 7.A XV Dějepis Leonardo da Vinci, renesance, malby, vynálezy VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Leonardo da Vinci.
III/2 XV A
III/2 XV A
Franklin Roosevelt New Deal
III/2 XVI B
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
III/2 XV A
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
III/2 XV A
BIATLON.
Ženy v olympijském hnutí konference 120 let olympijského hnutí
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
ANTICKÉ OLYMPIJSKÉ HRY
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V ČÍNĚ.
III/2 XV B
III/2 XV A
ATLETIKA.
Letní olympijské hry v Číně
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
Olympijské hry.
VY_32_INOVACE_3D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Pronásledování Židů po nástupu Hitlera k moci
Sport – v zdravém těle zdravý duch
III/2 XVI A
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
III/2 XVI A
III/2 XV A
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
III/2 XVI A
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Řečtí bohové TÉMATICKÝ CELEK: Nejstarší.
VÝVOJ OLYMPIJSKÝCH HER
Nacismus NACISMUS V NĚMECKU árijec = příslušník „vyšší rasy“ (Němci)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Starověké olympijské hry Novodobé olympijské hry Mgr. I. Roubalíková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

III/2 9.B XVI

Dějepis 1936, nacisté, olympiáda, Berlín IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Olympiáda v Berlíně

1

2 3

4

5

6

7 8

12

13 14

Použitá literatura: HILTON, Christopher. Hitlerova olympiáda: Oplympijské hry 1936 v Berlíně. 1. vydání. Praha: Práh, str. ISBN Obrázky 7, 11, Hughes Matthew a Mann Chris. Hitlerovo Německo. 1. vydání. Praha: Columbus, s. ISBN Obrázky 5, 6 SELIGMANN, Dr. Matthew, Dr. John DAVISON a John MCDONALD. Ve stínu hákového kříže: Život v Německu za nacizmu vydání. Praha: KMa, str. ISBN Obrázky 1 – 4, 8 – 10, Z tohoto zdroje pocházejí i uvedené citace v doprovodném textu.

Text k obrázkům: 1 – úvod 2 – úvod 3 – Titul – Berlínská olympiáda – Nacistický režim kladl důraz na sport jako na důležitou součást cesty k vytvoření árijské panské rasy. Josef Goebbels v roce 1933 prohlásil: „Německý sport má jen jeden úkol: posílit charakter německého lidu, vštípit mu bojového ducha a pevné kamarádství nutné v boji za jeho existenci.“ 5 – Sport byl nacisty považován za přípravu na boj ve válce. Proto často splýval s vojenským výcvikem (na obr. 2 se člen Hitlerovy mládeže připravuje na let bezmotorovým letadlem). Hitler v roce 1933 údajně prohlásil: „Můj program vzdělávání mládeže je tvrdý. Slabost musí být vymýcena. Chci surovou, panovačnou, nebojácnou, krutou mládež. Nic nesmí být slabé.“ 6 – I nacisty podporované oficiální umění mělo ukazovat ideál německého „nadčlověka“. Na obr. 4 obraz „Gymnasté“, namalovaný v roce 1939 Gerhardem Keilem. 7 –O konání olympiády v Berlíně bylo rozhodnuto už v roce 1931, kdy nebyli nacisté ještě u moci a Hitler se zpočátku k této akci stavěl odmítavě. Později ale pochopil možnost využití této mezinárodní akce k propagandistickým účelům. Olympijské hry v roce 1936 byly nacisty organizovány s cílem předvést světu velikost a sílu Německa. Na obrázku si Hitlerovi hosté prohlížejí model berlínského olympijského stadionu. 8 – Berlínský olympijský stadion (záběr z propagandistického filmu Leni Reifenstahlové „Olympia“). 9 – Obr. 7 - Zahajovací ceremoniál her – diváci zdraví nastupující sportovní výpravy nacistickým pozdravem. Obr. 8 – Brandenburská brána v Berlíně – v Berlíně byly odstraněny všechny antisemitské propagandistické plakáty. 10 – Aby Němci utlumili kritiku svých protižidovských opatření, mohla se olympiády v německých barvách účastnit i poloviční židovka – německá mistryně v šermu Helene Mayerová – obr. 9. Obr. 10 – Hitler sleduje finále v plavání. Obr. 11 – Německá atletka Gisela Mauermayerová při vrhu koulí. 11 – Přestože Německo získalo na olympiádě nejvíce medailí, v některých disciplínách byli příslušníci „árijské rasy“ poraženi. Na obrázku je americký atlet Jesse Owens, který vítězí v běhu na 200 metrů. Jesse Owens, který ve své době čelil rasistickým výpadům i v Americe, získal pro USA i medaile v běhu na 100 metrů, ve skoku do dálky a byl i členem „zlatého“ štafetového týmu na 4 x 100 m. Hitler se odmítl setkat se všemi černošskými medailisty. 12 – Dodatek - V únoru 1936 proběhla i zimní olympiáda. Ta se konala německém Garmish-Partenkirchenu.