Velká Británie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spojené království Anglie a severního Irska
Advertisements

VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE Hospodářství
IRSKO Robin Plch 8.A
ZÁPADNÍ EVROPA.
Skotsko Anglie Wales Severní Irsko
Jihomoravský kraj.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Spojené Království Velké Británie a Irska
Litva Filip Dostál 8.A
VENEZUELA.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
BULHARSKO.
TURECKO.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Velká Británie.
SRBSKO.
Rumunsko.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
BELGIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
nachází se v západní Evropě Hlavní město: Londýn konstituční monarchie Počet obyvatel: 60,609,153 Rozloha: km2 (241,590 země, 3,230 voda) Úřední.
Austrálie.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
Francie Petra Kovaříková 8.A
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
Jihoafrická republika
LITVA.
Švédsko.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
DÁNSKO.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Velká Británie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název učiva: Amerika severní
Antonín Košíček Sára Šobková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Zš a Mš Březno Autor: Marie Hájková Název:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Spojené království Velké Británie a severního irska – Londýn
6. SEVERNÍ EVROPA.
Transkript prezentace:

Velká Británie

Obecně Oficiální název: Spojené Království Velké Británie a Severního Irska Hlavní město:Londýn Rozloha: 244.820 km2 Počet obyvatel: 60 270 708 Jazyky: Angličtina Naboženství: anglikánské, římskokatolické, muslimské, presbyteriánské, metodistick, šíitské, hinduistické, židovské Měna: britská libra (GBP)

Zemědělství Z celkové rozlohy 24 miliónů ha se na plnohospodářské účely využívá 19 mil. ha. Tři pětiny závodů se věnují produkci mléka a chovu hovězího dobytka, jedna šestina je specializována na pěstování obilí a dalších plodin. Zbytek se zabývá chovem prasat, drůbeže a pěstováním ovoce a zeleniny. Hlavní pěstitelskou oblastí je jihovýchod Anglie. Pěstují se zde jablka, hrušky, švestky, jahody, paprika, rajčata, okurky, chmel, obilí a brambory.

Podnebí Celé spojené kralovství se nachází v mírném podnebném pásu. Podnebí je oceánské s poměrně malými teplotními rozdíly mezi jednotlivými obdobími. Projevuje se působení Golfského proudu a proto teplota vody v moři a při západním pobřeží Skotska neklesá ani v zimě pod 4°C. Průměrná roční teplota v západních oblastech Británie se pohybuje od +8°C na Hebridách do +11°C na jihozápadním výběžku Anglie. V létě může teplota příležitostně vystoupit na +27°C až +30°C a v zimě může poklesnout na 7°C až 12°C.

Obyvatelstvo Velká Británie má 57,8 miliónů obyvatel a hustota zalidnění je přibližně 239 obyvatel na km2. Nejhustěji je zalidněná Anglie. Přibližně 80% veškerého obyvatelstva tvoří Angličané. Žijí hlavně v Anglii, ale nacházejí se také v jižním Walesu a v jižní části Skotska. Skotové se na celkové národnostní struktuře podílejí 10%.Walesané tvoří přibližně 2% obyvatelstva.

Hospodářství Těží se hlavně ropa a zemní plyn, jejich ložiska se nacházejí v Severním moři. Dále uhlí, železná ruda a neželezné kovy: hliník, měď, olovo a zinek. Velká Británie čerpala v minulosti z koloniálních zdrojů. Z kolonií v Indii, Hong-Kongu, bývalé trestanecké kolonii v Austrálii a z Kanady. Nyní už jsou tyto vztahy přerušeny. Tradičním zdrojem energie v Británii od 50- tých let bylo uhlí. Z jeho roční těžby, která přesahuje 120 miliónů tun, se dvě třetiny používají na výrobu koksu a jen zanedbatelná část je určena na domácí spotřebu.

Vodstvo Nejdelší řeka Británie je 340km dlouhá Temže. Pramení Costwoldských vrších ve střední Anglii, teče na jihovýchod, protéká Londýnem a vlévá se do Severního moře. Druhá nejdelší řeka Severn pramení v středním Walesu.Vlévá se do Bristolského zálivu.

Konec