RUSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
BĚLORUSKO Nikola Burkoňová.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RUSKO Světová velmoc.
IRSKO Robin Plch 8.A
Rusko Jarmila Kovářová.
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Východní Evropa.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Litva Filip Dostál 8.A
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
RAKOUSKO.
BULHARSKO.
TURECKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
TUNDRA A LESOTUNDRA.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
BELGIE.
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Téma hodiny: Rusko - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
Arménie znak vlajka.
Українська Республіки
RUSKO Jan Vaněk.
SLOVINSKO.
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
Rusko 20. ledna 2006.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
LITVA.
Registrační číslo projektu
Bývalé státy Sovětského svazu
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Německo.
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Finsko.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Bývalé státy Sovětského svazu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
KANADA (DRUHÁ NEJVĚTŠÍ ZEMĚ NA SVĚTĚ) Asi před lety osídlují první lidé Kanadu.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název učiva: Amerika severní
RUSKO (Ruská federace)
Antonín Košíček Sára Šobková
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

RUSKO

Obecné Oficiální název: Ruská federace (Российская Федерация) Hlavní město: Moskva rozloha: 17 075 400 km² z toho 0,5 % vody (největší stát na světě), zahrnuje značnou část východní Evropy a téměř celou severní Asii Nejvyšší bod: Elbrus (Эльбрус) (5633 m n. m.) Povrch: Nížiny a roviny s povrchem do 300m nad mořem (44 %) plošiny a hory do1500m (44 %) a hornatiny a velehornatiny nad 1500m (12 %.) Časové pásmo: od +2 do +12 počet obyvatel: 142 milionů ( 8. nejlidnatější stát na světě) Hustota zalidnění: 8 ob. / km² (209. na světě) Jazyk: ruština, jazyky jednotlivých autonomních oblastí a republik

Biografie -Na území Ruska se nachází všechny typy vegetačních pásů- od pásů arktických pustin a tunder po subtropické stepi. Flora i fauna Ruska je nepřeberná. Nejběžnější rostliny: modříny, borovice, smrky, jedle, buky, břízy, olše, mechy, pryskyřníky, pomněnky, hořce, borůvky, brusinky Fauna: kolem 300 druhů savců, 300 druhů ryb a 70 000 druhů hmyzu. -Mnohé druhy však v období pleistocénu vyhynuli jako např. bizoni, sloni a v holocénu např. nosorožci a mamuti. Ptáci:orel, labuť, tetřev, jeřáb, husa, havran, káně, holub, volavka Savci: medvěd, vlk, jelen, los, liška, zajíc, rys, jezevec, prase.. Ryby: jeseter, losos, cejn, kapr, candát, sleď , sardinka … Hmyz: komár, mravenec, vážka …

Jezera -Celkový počet jezer v Rusku zhruba dosahuje 2 800 000, z čehož 98% je jezer malých o rozloze menších než 1 km čtvereční. Nejhlubší je jezero Bajkalské, které je i nejhlubším na světě ( 1620m).Prostorové rozložení jezer je nerovnoměrné. Nejznámější jezera: Bajkal, Aralské,Sevan, Ladožské, Oněžské. -Většina jezer jsou průtočná se sladkou vodou a náleží k typu chladných jezer.V zimě i největší jezera zamrzají.

Politika Státní zřízení: Federativní republika Vznik: 1. ledna 1992 (rozpadem SSSR) Prezident: Vladimir Putin Předseda vlády: Viktor Zubkov Měna: rubl (RUR) Rusko se dle určení může členit na 85 federálních subjektů různých druhů nebo na 7 federálních okruhů či 12 ekonomických rajónů. Členství v mezinár. Organizacích: OSN, SNS Politika

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 142 006 000 (8. na světě, 2007) -výrazný pokles počtu obyvatel -většina lidí žije v evropské části ruska, sibiřské oblasti jsou téměř liduprázdná ( hustota zalidněni 8 obyv./km²) -přes 100 národů a národností, Nejpočetnější jsou Rusové 82 %, dále Tataři 3,6 %, Ukrajinci 2,6 %, Čuvaši, národnosti Dagestánu, Baškirci, Mordvini, Bělorusové. -Podíl místních obyvatel činní 74 % -Střední délka života mužů je 64,8 let a žen 74,4 let -Porodnost je 16%, úmrtnost 10,7 % a kojenecká úmrtnost 18,9 % -Negramotné obyvatelstvo tvoří méně než 1 % -náboženství: pravoslavná církev, islám a buddhismus

Hospodářství -průmyslově zemědělský stát -Více než 64 % území zaujímá tzv. nejzazší sever, kde jsou obtížné přírodní podmínky a dopravní odlehlost brzdí ekonomický rozvoj -Živočišná výroba (65 %) zemědělské produkce -Zemědělská půda zaplňuje 12, 8 % území -aktivní obchodní bilance: více vyváží než dováží -těžba: ropa, zemní plyn, hnědé uhlí, nikl -rostlinná a živočišná výroba: brambory, ječmen, pšenice, luštěniny, cukrová řepa; vepřové, drůbeží a skopové maso; rybolov -Vyvážejí se hlavně stroje, ropa a zemní plyn, produkty dřevozpracujícího a chemického průmyslu

Doprava -nejvíce železniční doprava ( 85 000 km tratí, 30 % elektrifikováno) -Síť kvalitních silnic je relativně řídká -Postupně roste námořní doprava -Hlavní část osobní dopravy zajišťují letedla -Důležitá je potrubní doprava, jejíž ropovody a plynovody zajišťují nejefektivnější transport ložisek do přístavu azpracovatelských závodů

Moskva -rozloha: 1 081 km² -hustota zalidnění: 8537,2 obyv. / km² -etnické složení: Rusové, ostatní -počet obyvatel: 10 450 000 -jedno z největších měst v Evropě -Je politickým, hospodářským a kulturním centrem země s asi 60 univerzitami -Sídlí zde všechna ministerstva a státní úřady -Je také sídlem patriarchy ruské pravoslavné církve.

Bajkal -původ pojmenování: z tureckého Баикуль - bohaté na ryby, není však vědecky doložené -Rozkládá se v Burjatské republice a v Irkutské oblasti -největší jezero na Sibiři a po Kaspickém moři druhé největší jezero v Rusku -Je nejhlubší na Zemi (1620m) -Typ: tektonický (druh jezera vzniklý v důsledku deskové tektoniky a to buď propadem zemského povrchu, nebo oddělením od oceánu vyzvednutím mořského dna) -Rozloha: 31 500 km² -Délka: 636 km -Šířka: 79,4 km -Objem: 23 000 km³

Satelitní snímek Pobřeží jezera Bajkal