KORÝŠI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba a funkce orgánů u živočichů
Advertisements

Autor:Mgr.Alena Shánělová
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_502_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět : Přírodopis Ročník:
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
RAK ŘÍČNÍ astacura ZPRACOVAL: PAVEL SEDLÁK.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
členovci v říši živočichů
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_271.
ČLENOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
vnější a vnitřní stavba těla rakovci mořští korýši další korýši
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Korýši
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Členovci Korýši.
Nižší korýši Tereza Grycová Alžběta Kalábová Dita Martinková
Korýši Mgr. Helena Roubalová
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_319
Škola:. Základní škola Kladruby
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
Elektronická učebnice - II
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
AUTOREM MATERIÁLU JE MGR. JIŘINA HAMZOVÁ, ZŠ DOBŘÍŠ, KOMENSKÉHO NÁM. 35, OKRES PŘÍBRAM INOVACE ŠKOLY – DOBŘÍŠ, EUPENIZESKOLAM.CZ PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK KORÝŠI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Langusty.
KORÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_TEMA_KORÝŠI TEMA: Zástupci korýšů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._29.RAKOVCI TÉMA: RAKOVCI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._28.KORÝŠI TÉMA: KORÝŠI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
Žahavci – žahaví dravci
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vytvořil: Mgr. Tomáš Kordula
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Bezobratlí Členovci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Třída: KORÝŠI.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

KORÝŠI

RAK ŘÍČNÍ HLAVOHRUĎ KRUNÝŘ Z CHITINU (VNĚJŠÍ KOSTRA) 2 PÁRY TYKADEL(1.PÁR VELMI KRÁTKÁ,2.PÁR DLOUHÁ PRVNÍ PÁR-KRÁČIVÉ NOHY S KLEPETY 4 PÁRY NOHOU ZADEČEK S OCASNÍ PLOUTVIČKOU

RAK ŘÍČNÍ-STAVBA TĚLA CÉVNÍ SOUSTAVA- OTEVŘENÁ. DÝCHACÍ SOUSTAVA- ŽÁBRY. VYLUČOVACÍ SOUSTAVA- TYKADLOVÉ ŽLÁZY NA DELŠÍCH TYKADLECH. NERVOVÁ SOUSTAVA-ŽEBŘÍČKOVITÁ, STATOCYSTA-URČUJE POLOHU TĚLA RAKA, SLOŽENÉ OČI. ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA- ODDĚLENÉ POHLAVÍ. TRÁVICÍ SOUSTAVA- ÚSTNÍ OTVOR, JÍCEN, ŽALUDEK, KRÁTKÉ STŘEVO.

RAK ŘÍČNÍ Indikátor čistých vod. Dorůstá až do25 cm.

RAK BAHENNÍ Žije i v mírně znečištěných vodách. Potrava-drobní živočichové i rostlinné zbytky. Loví v noci. V ČR nepůvodní druh zavlečen z Polska.

HUMR EVROPSKÝ Až 70 cm, několik kilogramů, 30 let. Žije při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Lov v noci-klepety sbírá potravu z mořského dna. Barva zelená-po uvaření je červený. Delikatesa.

LANGUSTA OBECNÁ Nemá klepeta. 50 cm. Noční lovec. Hospodářský význam-potrava.

KRAB OBECNÝ Žije na pobřeží moří. Oválný plochý krunýř Některé druhy mají nesouměrně vyvinutá klepeta – jedno bývá větší.

KORÝŠI TVOŘÍCÍ PLANKTON HROTNATKA OBECNÁ BUCHANKA OBECNÁ Řád-perloočky. 3-4 mm. Na tykadlech druhého páru jsou veslovací brvy-umožňují pohyb. Lupínkovité žábry. Řád-buchanky. 2 páry tykadel, chitinový krunýř, konec těla zakončen vidličkou. Dýchání celým povrchem těla.

SHRNUTÍ –zástupci korýšů Zapiš! Sladkovodní vody- rak říční- indikátor čistých vod. rak bahenní- nepůvodní, může žít i v mírně znečištěné vodě. V mořích-langusta obecná, humr evropský-hospodářský význam (potrava). Krab obecný- potrava, široká hlavohruď, klepeta nerovnoměrně vyvinuta, žije na pobřeží. Plankton-potrava pro ryby-hrotnatka obecná- dýchá žábrami, buchanka obecná- dýchá celým povrchem těla.

PROCVIČOVÁNÍ KORÝŠI Z jaké látky je tvořen krunýř raka? Proč se rak svléká? Jak je rozčleněno tělo raka? Jak rak dýchá? K čemu slouží statocysta? Jak se rak rozmnožuje?

PROCVIČOVÁNÍ KORÝŠI- ŘEŠENÍ Z jaké látky je tvořen krunýř raka? Chitin. Proč se rak svléká? Krunýř neroste, časem se svléká a roste krunýř nový, větší. Jak je rozčleněno tělo raka? Hlavohruď, 2 páry tykadel, zadeček s ocasní ploutvičkou, 5 párů nohou, první kráčivý pár má klepeta. Jak rak dýchá? Žábrami. K čemu slouží statocysta? Smyslový orgán, informuje raka o poloze těla. Jak se rak rozmnožuje? Pohlavní dvojtvárnost, samička klade až 200 vajíček a přilepuje je na zadeček.

DĚKUJI ZA POZORNOST

Použité zdroje ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 1 pro 6. ročník základní školy. Praha : SPN, 2004, 103 s., ISBN 80–7235–068–4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Astacus_leptodactylus_02.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lobster_NSRW.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panulirus_argus_NOAA.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ocypode_quadrata_(Martinique).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crabs_-_Barbados.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daphnia_pulex.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyclops.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potamobius_astacus.jpg Použité klipart-soubor programu Microsoft PowerPoint