OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK - opakování (1. část). Stavbou těla člověka se zabývá věda zvaná anatomie. ANO NE.
Advertisements

Patologie srdce a cév.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Oběhová soustava srdce, cévy, krevní oběh, krevní tlak
Lidské tělo - opakování
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Opakování - krev a krevní cévy
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Mízní (lymfatická) soustava
Lymfatický (mízní) systém
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
MÍZNÍ CÉVY, SLEZINA A BRZLÍK
Oběhová soustava člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Imunita Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0215.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Kosterní soustava POHYBOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ANATOMIE A MORFOLOGIE ROSTLIN VY_32_INOVACE_Bi1r0105 Mgr. Jan Marek.
ANATOMIE A MORFOLOGIE ROSTLIN
Oběhová soustava člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mízní (lymfatická) soustava
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Krevní skupiny, dárcovství krve
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Stavba a činnost srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Mízní soustava Lymfatická.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Kosterní soustava VY_32_INOVACE_Bi3r0202 Mgr. Jan Marek.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Oběhová soustava a krev
Kosterní soustava POHYBOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Krevní cévy Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0217.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mízní (lymfatická) soustava
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
MÍZNÍ SOUSTAVA.
Oběhová soustava – mízní systém
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Mízní soustava člověka
Přírodopis – 8. ročník, Krev
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SOUSTAVA OBĚHOVÁ_P1-2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219

Mízní (lymfatická) soustava Mízní cévy + uzliny mízní cévy: mízní vlásečnice začínají slepě ve tkáních→ →mízní kolektory → mízní kmeny (stavba jako žíly) autor: Tereza Peková, Icewalker http://www.wikiskripta.eu/images/2/2b/M%C3%ADzn%C3%AD_kmeny.png autor: BruceBlaus https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Blausen_0623_LymphaticSystem_Female.png, upraveno

Mízní (lymfatická) soustava mízní uzliny fce: filtrace mízy dozrávání T-lymfocytů rozmístění: v blízkosti ušního boltce podél dolní čelisti podél krkavic v podpaží podél dýchací a trávicí trubice v tříslech autor: KC Panchal http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Schematic_of_lymph_node_showing_lymph_sinuses.svg

Mízní (lymfatická) soustava autor: BruceBlaus https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Blausen_0623_LymphaticSystem_Female.png

Mízní (lymfatická) soustava míza (lymfa) složení podobné jako krevní plazma (méně bílkovin) + lymfocyty vznikají 2 – 3 litry za den z tkáňového moku a vrací se do krevních cév krevní plazma krevní vlásečnice tkáňový mok míznice, mízní kmeny buňky tkáně intracelulární tekutina míza míznice ← mízní vlásečnice mízní uzlina

Mízní (lymfatická) soustava míza (lymfa) složení podobné jako krevní plazma (méně bílkovin) + lymfocyty vznikají 2 – 3 litry za den z tkáňového moku a vrací se do krevních cév

Mízní (lymfatická) soustava Mízní cévy + uzliny Brzlík (thymus) za prsní kostí aktivní hl. v dětství dozrávání T-lymfocytů autor: volné dílo http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Illu_thymus.jpg

Mízní (lymfatická) soustava Mízní cévy + uzliny Brzlík (thymus) Slezina (lien) v levé horní části břišní dutiny červená dřeň vychytávání nefunkčních erytrocytů bílá dřeň dozrávání lymfocytů žíla tepna bílá dřeň červená dřeň vazivové pouzdro autor: volné dílo http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Illu_spleen.jpg trámeček

Mízní (lymfatická) soustava Mízní cévy + uzliny Brzlík Slezina Uzlíčky lymfoidní tkáně pod epitelem dýchací a trávicí soustavy v pohlavní soustavě v patrových mandlích dozrávání T-lymfocytů

Shrnutí a opakování Z kterých částí se skládá mízní soustava? Jak vzniká míza? Jaké jsou funkce mízních uzlin a ve kterých částech našeho těla je jich nejvíc? Kde se v našem těle nachází brzlík (thymus) a jakou má funkci? Popište stavbu sleziny. Jaká je její funkce? Zdůvodněte rozmístění uzlíčků lymfoidní tkáně v našem těle.

Zdroje Jelínek, J., Zicháček V.: Biologie pro gymnázia. 7. aktualizované vydání. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2004, 574 s. ISBN 80-7182-177-2 http://cs.wikipedia.org http://www.wikiskripta.eu http://commons.wikimedia.org https://en.wikipedia.org/wiki obrázky: Jan Marek autor: KC Panchal, http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Schematic_of_lymph_node_showing_lymph_sinuses.svg autor: BruceBlaus, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Blausen_0623_LymphaticSystem_Female.png autor: Tereza Peková, Icewalker, http://www.wikiskripta.eu/images/2/2b/M%C3%ADzn%C3%AD_kmeny.png autor: volné dílo, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Illu_thymus.jpg autor: volné dílo, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Illu_spleen.jpg