NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM: 8., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Zeměpis, ČR - hospodářství ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4
Anotace Výukový materiál je určený žákům 8. ročníku Materiál poskytuje základní informace o zemědělství ČR Žáci pracují s atlasem
Zemědělská výroba téměř uspokojuje domácí poptávku, avšak po vstupu země do EU musela být některá odvětví mírně utlumena. V primárním sektoru ustupuje funkce výrobní (pěstování a chov) a posiluje se úloha zemědělství jako tvůrce krajiny. Pěstuje se hlavně obilí (pšenice, ječmen, kukuřice), řepka, brambory, chmel, zelenina, len a cukrová řepa (její produkce v souvislosti s uzavřením cukrovarů společnosti Eastern Sugar výrazně klesla). Svůj význam má i sadařství a vinohradnictví. Základem živočišné výroby je chov skotu, prasat a drůbeže, dále včelařství nebo chov sladkovodních ryb (zvláště kaprů).
Obiloviny ( pšenice, kukuřice ) Cukrová řepa Brambory Chmel Vinná réva Ovoce a zelenina
Pojmy k objasnění: Rostlinná produkce Živočišná produkce Intenzivní hospodaření Stájový chov Pastevecký chov Zemědělské dotace Degradace půdy
Relief Map of Czech Republic.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: