Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Jana Hanosová a Jan Palán
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radegast nefiltrovaný ležák
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Tradiční biotechnologie
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Daniel Matoušek a David Beneš
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Planeta Země – Pedosféra
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-05.
EU-ICT-Ch-9-02 Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
výroba piva – kvašení a dokvašování
„EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Smyslová ústrojí člověka
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 Výroba piva EU-ICT-Ch-9-01

Anotace Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. Tematický okruh: Anorganické a organické látky kolem nás Vytvořeno: březen 2011 Žáci se seznamují s principem a fázemi výroby piva

Princip výroby piva Štěpení polysacharidů z obilných zrn na jednoduché cukry, které jsou zkvasitelné Zkvašení jednoduchých cukrů pomocí mikroorganismů – kvasinek Kvašením vzniká ethanol a oxid uhličitý Ivana Blažíčková

Hlavní suroviny Ivana Blažíčková Ivana Blažíčková Ivana Blažíčková

Voda – neustále laboratorně kontrolována Ivana Blažíčková

Slad – nejčastěji z ječmene Vyrobený naklíčením obilných zrn a usušením Ve sladovně Ivana Blažíčková Wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barley_07.jpg?uselang=cs (accessed March 09, 2011).

Chmel Konzervace piva Hořká chuť Wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Humulus_lupulus.jpg?uselang=cs (accessed March 09, 2011).

Koření – není nutné Koriandr Zázvor Např. belgická piva Wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sa-cilantro_seeds.jpg?uselang=cs (accessed March 09, 2011). Wikimedia.org. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Gingembre.jpg (accessed March 09, 2011).

Sladování Přeměna ječmene na slad Máčení – 3 dny Klíčení – aktivace enzymů Sušení Několik druhů sladů – plzeňský, bavorský, … Ivana Blažíčková Ivana Blažíčková

Vlastní výroba piva Kolibahotel.cz. http://www.kolibahotel.cz/download/hi-vyroba-piva.jpg (accessed March 09, 2011).

1. Mletí sladu Probíhá na tzv. šrotovníku těsně před vařením piva Ivana Blažíčková

2. Vystírání Míchání sladu s vodou Vystírací káď Probíhá při teplotě 52 °C Ivana Blažíčková

3. Rmutování Enzymy ve sladu štěpí složité polysacharidy na jednoduché cukry – maltózu a glukózu Při 63 °C a 72 °C Ivana Blažíčková

4. Scezování Oddělení kapalného podílu – sladiny od pevného podílu – sladového mláta 63 °C a 72 °C Vystírací káď Mláto – krmivo pro dobytek Ivana Blažíčková

5. Vaření piva - mladiny Povaření sladiny s chmelem – 120 min Mladinová pánev Do roztoku přecházejí hořké látky z chmele Mladina Ivana Blažíčková

6. Chlazení Mladina se chladí v jednostupňovém deskovém chladiči na zákvasnou teplotu 8 °C Ivana Blažíčková

7. Kvašení Spilka - otevřené kvasné kádě Do mladiny se přidají čisté pivovarské kvasnice Kvašením přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý Hlavní kvašení trvá 7 dní, u speciálů 7 – 14 dní Ke konci se kvasnice usadí ke dnu a mohou se po vyprání čistou vodou použít na další várku

7. Kvašení - spilka Ivana Blažíčková

8. Ležácký sklep Zachlazení, odčerpání sedlých kvasnic, sudování do ležáckého sklepa Uzavřené tanky Teplota do 2 °C Dozrávání piva Sycení přirozeně vznikajícím oxidem uhličitým Výčepní piva leží přibližně 20 dnů, ležáky a speciální piva až 60 dnů

8. Ležácký sklep Ivana Blažíčková Ivana Blažíčková

9. Filtrace Hotové pivo se čerpá na filtr Filtrací se z piva odstraní zbylé kvasinky a chladové zákaly, získá jiskru Ivana Blažíčková

10. Přetlačné tanky Uchování filtrovaného piva do doby než dojde k jeho stáčení Ivana Blažíčková

11. Stáčení Pivo se stáčí do sudů, lahví nebo plechovek Wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cantillon_beer_bottling.png?uselang=cs (accessed March 09, 2011).

12. Expedice Pivo se expeduje k odběratelům do České republiky a do zahraničí Wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bakal%C3%A1%C5%99_(pivo)_(3806683149).jpg?uselang=cs (accessed March 09, 2011).

Zdroje textů: Wikipedia. http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_piva (accessed Feb 13, 2011). Vlastní texty