Střední ř Evropa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Jihomoravský kraj.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
BELGIE.
USA United States of America
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
Střední Evropa.
ŠVÝCARSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
AUSTRÁLIE.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Téma hodiny: Střední Evropa
BENELUX.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Українська Республіки
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
KARLOVARSKÝ KRAJ.
RUMUNSKO.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
STŘEDNÍ EVROPA.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Praha Martin Otýpka, Jiří Pres. Základní informace  Počet obyvatel: (2015)  Rozloha: 496km 2.
STŘEDNÍ EVROPA částečně problematické vymezení nejedná se o „fyzické uskupení“ spíše SYMBOL SJEDNOCENÍ označení upadá v době Studené války v současnosti.
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_EVROPA_STŘEDNÍ EVROPA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Střední Evropa.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
10. JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY.
Transkript prezentace:

Střední ř Evropa

Poloha a rozloha leží mezi východní a západní Evropou rozloha 1 038 960km2 patří sem: Alpské země Visegrádská čtyřka Německo Polsko Rakousko Maďarsko Švýcarsko Slovensko Lichtenštejnsko Česko Slovinsko

Pl Ger Čr Sk A H CH Slo

Přírodní podmínky Povrch velmi rozmanitý z horských celků jsou zde Alpy, Hercynská pohoří a Karpaty Karpaty opisují ve východní části střední Evropy velký oblouk, jehož západní konec se dělí na dvě vedlejší větve Jedna končí u Dunaje při Bratislavě, druhá sahá k řece v okolí Ostřihomi.

Alpy

Podnebí převládá mírné přechodné podnebí (mírný pás s oceánským až kontinentálním podnebím) a hustá říční síť původní rostlinný kryt tvořil smíšený les, který byl převážně přeměněn na zemědělskou půdu  lesnatost je proto poměrně nízká a až na výjimky (Šumava) zde chybí souvislejší lesní porost

Šumava

Obyvatelstvo hlavní koncentrace podél řek a v místech současné nebo bývalé těžby uhlí vysoká hustotou zalidnění hustá síť drobných sídel a malých měst malá porodnost, Střední Evropa pomalu vymírá

Jazyková struktura nejvíc se mluví germánskými a slovanskými jazyky výjimka je Maďarsko, kde se mluví ugrofinskými jazyky a Švýcarsko, kde se navíc mluví i románskými jazyky

Náboženství převažují římští katolíci v Německu jsou, ale více protestanti poutní místa: Velehrad Čenstochová Mariazell

Katedrála sv. Václava Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje

Modrá – římskokatolíci Fialová – protestanti Červená - pravoslavní

Hospodářství ekonomickým gigantem je Německo ekonomická úroveň klesá směrem na východ těží se zde černé a hnědé uhlí, ropa průmysl je hlavně strojírenský, chemický a elektronický

Zemědělství živočišná mírně převládá nad rostlinou chová se skot, ovce, prasata pěstuje se obilí (pšenice, ječmen), brambory a cukrová řepa tvoří okolo 5% z HDP.

Doprava nejvíce rozvinutá v Alpských zemích silniční: Německo, Rakousko železniční: Česko, Německo letecká města: Frankfurt, Berlín přístavní města: Hamburk, Bremerhaven

Památky a turistický ruch největší v celé Evropě (lázně, hrady, města, zimní střediska, archeologické památky,…) nejvýznamnější turistická oblast je Švýcarsko – vysokohorská turistika, sjezdové lyžování, koupání v termálních pramenech a mnoho dalších

Blíží se cíl…

Režie a střih Daniel Navrátil Poloha a rozloha Přírodní podmínky David Caha Obyvatelstvo Prokop Štěpánek Hospodářství Vojtěch Možný Doprava Zdroje cs.wikipedie.org http://www.ucimeinteraktivne.cz Školní atlas Putování českou krajinou Vyrobilo filmové studio G3 © 2012