Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Registrační číslo projektu
Rusko (Ruská federace)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
R U S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 20
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
RUSKO Světová velmoc.
Rusko Jarmila Kovářová.
Předmět a očekávaný výstup
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Bývalé státy Sovětského svazu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Geografická charakteristika Ruska
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Východní Evropa – Ukrajina
Rusko.
SEVERNÍ ASIE - SIBIŘ.
Rusko Je největší ze států bývalého SSSR (Sovětský svaz).
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Zeměpis 7. ročník Zpracovala: Mgr. Jitka Tkadlecová
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 25-Rusko
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Téma hodiny: Rusko - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
RUSKO Jan Vaněk.
Rusko 20. ledna 2006.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Registrační číslo projektu
Evropa – východní Evropa úvod Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bývalé státy Sovětského svazu
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Bývalé státy Sovětského svazu
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_EVROPA-ÚVOD ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
RUSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál: Rusko – asijská část Operační systém:
RUSKO (Ruská federace)
Východní Evropa VY_32_Inovace_06KR-7
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
VY_32_INOVACE_Fi_II_11 Název Rusko – lidé a hospodářství
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Východní Evropa (Ukrajina, Bělorusko, Rusko)
Obecná charakteristika kontinentu
Transkript prezentace:

Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice jméno autora Zdeněk Bártl název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT v zeměpise předmět zeměpis pořadové číslo DUM 54

Anotace Rusko – zeměpisná prezentace přibližující Největší stát světa (fotografie, mapy, doprovodný text, otázky). Autor Zdeněk Bártl Očekávaný výstup Žáci si prostřednictvím prezentace zopakují, upevní a prohloubí znalosti významného euroasijského regionu. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina 12 - 15 let (VII. ročník)

R U S K O (Р о с с и я)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Russian_Federation_(orthographic_projection)_-_Crimea_disputed.svg

S rozlohou 17 075 400 km² je největší zemí na světě S rozlohou 17 075 400 km² je největší zemí na světě. Zahrnuje značnou část východní Evropy a téměř celou severní Asii.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Mapa_Ruska.PNG

http://cs. wikipedia. org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Flag_of_Russia http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Flag_of_Russia.svg

S počtem 142,9 milionů obyvatel je Ruská federace devátá nejlidnatější země světa.

Se kterými státy sousedí Rusko ? (počet)

Sousedy Ruska jsou Norsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Bělorusko, Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán, Kazachstán, Čína, Mongolsko a Severní Korea. Prostřednictvím Kaliningradské oblasti (strategické západní enklávy) dále sousedí s Litvou a Polskem. Ruské Kurilské ostrovy jsou na dohled od Japonska a z ruské Čukotky je velmi blízko na Aljašku (USA). (14)

Území Ruska je rozděleno do 9 časových pásem http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Map_of_Russia_-_Time_Zones_(September_2011).svg

Rusko je hlavním následnickým státem Sovětského svazu (SSSR), který se rozpadl roku 1991. http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Flag_of_the_Soviet_Union.svg

Převzalo jeho místo v Radě bezpečnosti OSN a je vůdčím členem Společenství nezávislých států. Je také členem G8, OBSE, OSKB, SCO, APEC a dalších mezinárodních organizací.

H o s p o d á ř s t v í

Ruské hospodářství se po vleklé krizi 90 Ruské hospodářství se po vleklé krizi 90. let opět zařadilo mezi první desítku světových ekonomik. Mezi státy světa má největší zásoby přírodních zdrojů. Je považováno za energeticky soběstačný stát. V současné době je Rusko někdy označováno za supervelmoc.

N e r o s t n é z d r o j e železná ruda barevné kovy fosfáty zlato a diamanty černé i hnědé uhlí ropa a zemní plyn (síť ropovodů a plynovodů) Značným problémem při využívání nerostného bohatství je špatné dopravní propojení (zejména asijské části Ruska)

Co je to Transsib a BAM ?

nejdelší železniční trať na světě, hlavní dopravní tepna Ruska, probíhající v délce 9 288 km z Moskvy do Vladivostoku. - soustava železničních tratí v Rusku, na východní Sibiři a Dálném východě.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bajkalsko-amursk%C3%A1_magistr%C3%A1la#mediaviewer/Soubor:Trans_siberian_railroad_large.png

P r ů m y s l strojírenství ( stroje pro těžbu, strojírenství, výrobu energie, nákladní i osobní auta, lokomotivy a vagóny, traktory, letadla, kosmická technika...) hutnictví (Ural, Sibiř) chemický průmysl dřevozpracující průmysl (značné zásoby dřeva)

Z e m ě d ě l s t v í v nejsevernějších oblastech chov sobů a kožešinové zvěře, rybolov pro zemědělství nejdůležitější pás stepí a lesostepí → obilnářsko – bramborářský pás (brambory, žito, oves, ječmen) stepní obilnářský pás (pšenice, kukuřice, zelenina, ovoce...) živočišná výroba chová skot, prasata, drůbež

O b y v a t e l s t v o

Rozmístění obyvatelstva je nerovnoměrné Rozmístění obyvatelstva je nerovnoměrné. Většina (asi 80 %) obyvatel žije v menší evropské části, zatímco obrovská území Sibiře jsou téměř liduprázdná. Hustota zalidnění je 8 ob./km2

80 % všech obyvatel tvoří Rusové 80 % všech obyvatel tvoří Rusové. Zbytek připadá na desítky menších národů.

Oficiálním jazykem celého státu je ruština, kterou ovládají prakticky všichni obyvatelé Ruska. Píše se azbukou. Р у с с к а я a з б у к а Celkem se v zemi hovoří 31 různými jazyky.

Největší zastoupení má v zemi pravoslavné křesťanství Největší zastoupení má v zemi pravoslavné křesťanství. Dominantní církví je Ruská pravoslavná církev, k níž se hlásí více než ½ obyvatelstva a která je uznávána i nevěřícími jako symbol kulturního dědictví Ruska. Kavkazské a altajské národy patří ke stoupencům islámu.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kirill_(patriarcha_moskevsk%C3%BD)#mediaviewer/Soubor:Patriarch_Kirill_of_Moscow.jpg

P ř í r o d n í p o m ě r y

http://cs. wikipedia. org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Russland_topo http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Russland_topo.png

Sibiř území ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím Sibiř území ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Zaujímá většinu rozlohy Ruska, (asi 10 mil. km²). V širším slova smyslu se však k Sibiři někdy počítá i území mezi Verchojanským pohořím a Tichým oceánem. Známá je hlavně silně kontinentálním podnebím a velkým nerostným bohatstvím. Je velice řídce osídlena a mnoho oblastí je dostupných pouze nebo především letecky. Výjimku tvoří oblasti přiléhající k Transsibiřské magistrále, mohutným říčním tokům nebo k Severnímu ledovému oceánu (v letním období)

Sibiřská tajga http://www.generacey.cz/ucastni-se-akci-a-soutezi/inspirujte-se-sibiri

Sibiřská tundra http://cs.wikipedia.org/wiki/Sibi%C5%99#mediaviewer/Soubor:Tundra_in_Siberia.jpg

Povrch N í ž i n y Východoevropská rovina – nížiny, pahorkatiny Kaspická nížina (proláklina, - 28 m) Západosibiřská rovina

http://geografiapreziakov. webnode http://geografiapreziakov.webnode.sk/a8-rocnik/poznamky/podnebie-europy/

Pohoří Kavkaz (Elbrus 5 642 m – nejvyšší ruská hora) Ural (východní evropská hranice, 2 500 km) Altaj (Belucha) Sajan, Bajkalské, Verchojanské a Kolymské pohoří Na Kamčatce činné sopky (Ključevskaja 4 750 m)

http://cs. wikipedia. org/wiki/Elbrus#mediaviewer/Soubor:Elbrus_2008 http://cs.wikipedia.org/wiki/Elbrus#mediaviewer/Soubor:Elbrus_2008.jpg

http://www.libenas.cz/fotosvet/kamcatka/kljucevskaja/img00003.htm

Vodstvo Pobřeží Ruska omývají vody 3 oceánů a 12 moří J a k ý c h ?

Atlantský, Severní ledový, Tichý - Černé, Azovské, Baltské, Bílé, Barentsovo, Karské, Laptěvů, Východosibiřské, Čukotské, Beringovo, Ochotské, Japonské,

Ř e k y Severní Dvina, Ob, Jenisej, Lena, Kolyma Něva, Západní Dvina, Dněpr, Don Amur Volha J e z e r a Kaspické moře (největší bezodtoké slané jezero světa – 368 tis. km2) Bajkal (nejhlubší – 1 637 m) Ladožské (největší v Evropě), Oněžské, Čudské

http://cs. wikipedia. org/wiki/Bajkal#mediaviewer/Soubor:26_swiatoinos http://cs.wikipedia.org/wiki/Bajkal#mediaviewer/Soubor:26_swiatoinos.jpg

Bělomořsko-baltská vodní cesta http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C4%9Blomo%C5%99sko-baltsk%C3%BD_kan%C3%A1l#mediaviewer/Soubor:White_Sea_Canal_map.png

Podnebí Rusko je rozsáhlou zemí, proto jsou zde rozdílné klimatické oblasti. Severní a střední Rusko - velké střídání teplot v průběhu roku. Jaro a podzim jsou o něco studenější než ve střední Evropě. Na druhé straně jsou zimy podstatně chladnější a to nejen na severu, ale také v centrálním Rusku. Jihovýchod(oblast stepí) - velmi nízké teploty v zimě a naopak velmi vysoké v létě, kdy také málo prší. Černomořské pobřeží – mírné zimy, léta příjemně teplá. Sibiř - velice nízké teploty v zimě, léta krátká s četnými srážkami. Celá Sibiř a Dálný východ - pásmo věčné zmrzlé půdy - která působí značné problémy při výstavbě.

Čtyři podnebné pásy polární subpolární mírný subtropický Na většině území převládá vnitrozemské mírné podnebí Extrémně kontinentální klima má východní Sibiř (Ojmjakon = -70ºC až +30ºC) Nejchladnější je pobřeží SLO Subtropické-středomořské podnebí je na pobřeží Černého moře

M ě s t a

Velkoměsta (nad 1 mil. ob.) M o s k v a (10,5 mil. ob.) P e t r o h r a d (4,9) Novosibirsk Jekatěrinburg Nižnij Novgorod Samara Omsk Kazaň Čeljabinsk Rostov na Donu Ufa

M o s k v a

chrám Vasila Blaženého http://cs.wikipedia.org/wiki/Moskva#mediaviewer/Soubor:St_Basils_Cathedral-500px.jpg

Kreml http://cs.wikipedia.org/wiki/Moskva#mediaviewer/Soubor:Kremlin_Spasskaya_Tower.jpg

Rudé náměstí http://cs.wikipedia.org/wiki/Moskva#mediaviewer/Soubor:StBasile_SpasskayaTower_Red_Square_Moscow.hires.jpg

Petrohrad Něva,Petropavlovská pevnost,katedrála sv. Petra a Pavla http://tripio.cz/evropa/rusko/zapadni-rusko/sankt-peterburg/atrakce/petropavlovska-pevnost