Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Advertisements

Téma hodiny: Ukrajina - opakování Předmět: Zeměpis
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
VY_32_ INOVACE_4.1.GE3N.06/Dm Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: listopad Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Geografie.
VÝCHODNÍ EVROPA Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy východní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Téma hodiny: Moldavsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
RUSKO Světová velmoc.
MOLDAVSKO.
Východní Evropa.
Ukrajina.
Východní Evropa - státy III2-Z7-III-19
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Bývalé státy Sovětského svazu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Východní Evropa.
Test – Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_17.
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Východní Evropa – Ukrajina
Polsko Eliška Pokorná.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Region Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Předmět a očekávaný výstup
Українська Республіки
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
LITVA.
Evropa – východní Evropa úvod Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník:
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Bývalé státy Sovětského svazu
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Ukrajina (Východní Evropa)
Ukrajina Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Bývalé státy Sovětského svazu
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Východní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Vzdělávací materiál: Polsko Operační systém: Windows XP Professional
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Transkript prezentace:

Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Zeměpis Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Roman Bartoníček Téma: Makroregion východní Evropa Datum vytvoření: 15.1. 2013 Přílohy: VY_52_INOVACE_ZEM.2.16

VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a socioekonomických charakteristik makroregionu východní Evropa s důrazem na upevnění základní terminologie spojené s tímto územím a vymezením okruhu typologických problémů. Práce se slepou mapou.

1) Vyznač do slepé mapy základní místopisné pojmy VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 1) Vyznač do slepé mapy základní místopisné pojmy Kerč Sevastopol Jalta Užhorod Dněpropetrovsk Karpaty Dněstr Černé moře Kijev Krym Dněpr Don Azovské moře Lvov Oděsa Doneck Charkov

2) Lokalizuj do slepé mapy sousední státy: VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 2) Lokalizuj do slepé mapy sousední státy: Rusko Bělorusko Slovensko Rumunsko Polsko Maďarsko Moldavsko

3) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 3) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! Povrch Ukrajiny je tvořen převážně pahorkatinami /nížinami. Na jihu země se rozkládají rovinaté stepi / náhorní plošiny. K největším pohoří Ukrajiny se řadí Karavanky / Karpaty a na jihu Krymské hory. Většina řek náleží k úmoří Azovského a Černého / Baltského a Kaspického moře. Ze severu na jih protíná Ukrajinu nejvýznamnější řeka Pečora / Dněpr. Téměř celá Ukrajina náleží do mírného / subtropického klimatu, ve kterém převládá kontinentální /přímořský typ.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 4) Obyvatelstvo východní Evropy. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Na území Ukrajiny žije 46,5 mil. obyvatel, z nich téměř 70% žije ve městech. Ukrajina se potýká s klesajícím počtem obyvatel, což je dáno především klesající porodností a negativním migračním saldem. V rámci Evropy patří mezi země s vysokým výskytem onemocnění AIDS. Na území Ukrajiny žije pestrá národnostní směs. Ukrajinci tvoří 78% populace, na dalších místech jsou pak Rusové, Rumuni, Bělorusové a na Krymu Krymští Tataři. Oficiálním jazykem je Ukrajinština, která musela v éře carského Ruska a později v éře Sovětského svazu vzdorovat silné rusifikaci. Ruština je dosud úředním jazykem na Krymu a v oblasti Donbasu. Převládajícím náboženstvím je pravoslavné křesťanství, k menšinovým náboženstvím, které však mají na Ukrajině dlouhou tradici patří judaismus a islám. Bělorusko se počtem obyvatel přibližuje České republice. Na území státu žije početná ruská menšina. Většina věřících se hlásí k pravoslaví, vysoký podíl ateistů je dán dřívějším omezením církevního vlivu v  Sovětského Svazu. V Moldavsku žijí necelé 4 mil. obyvatel. Hlavní jazyk - moldavština má velmi blízko k rumunštině, užívá se též ruština a na jihu země gagauzština, která je jazykem obyvatelstva turkického původu. Přečti svůj text o obyvatelstvu třídě!

VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 5) Hospodářství Ukrajiny. S pomocí atlasu doplňte chybějící části textu. Ukrajinská ekonomika byla druhou největší v rámci Sovětského svazu. Po vyhlášení nezávislosti v r. 1991 byla na Ukrajině nastolena tržní ekonomika. I přes provedené změny je stále dominující těžký průmysl s převahou metalurgie. Ukrajina disponuje poměrně rozsáhlým nerostným bohatstvím, dominuje těžba černého uhlí v oblasti Donbasu, který je zároveň hlavním průmyslovým regionem země. Většina území Ukrajiny disponuje kvalitní a úrodnou černozemní půdou. Mezi hlavní zemědělské produkty patří: pšenice, ječmen a cukrová řepa. V jižních oblastech (zejména na Krymu) je rozšířeno také vinařství.

6) Doplňte k historickým etapám odpovídající termíny: VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 6) Doplňte k historickým etapám odpovídající termíny: I. světová válka a snaha o nezávislost Sovětská éra Nezávislá Ukrajina Ukrajinská sovětská socialistická republika černobylská katastrofa hladomor na Ukrajině Brestlitevský mír rozdělení Ukrajiny mezi Polsko a Rusko Oranžová revoluce přechod k tržní ekonomice masivní industrializace a urbanizace kolektivizace zemědělství r. 1991 Německý protektorát

VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 7) Podívejte se na filmy dokumentující havárii jaderné elektrárny v Černobylu. http://www.youtube.com/watch?v=vCASJcY70pg http://www.youtube.com/watch?v=mzcnWsqFZYQ Diskutujte o ekologických dopadech této události na přilehlý region a o budoucnosti využívání jaderné energie.

8) Spojte související pojmy: VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 8) Spojte související pojmy: Podněstří Besarábie Gagauzové Moldavsko Bělověžský prales Minsk Alexandr Lukašenko Bělorusko Krym Oranžová revoluce Viktor Janukovyč Ukrajina

9) Která tvrzení o Bělorusku a Moldavsku jsou pravdivá? A x N VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 9) Která tvrzení o Bělorusku a Moldavsku jsou pravdivá? A x N Většina obyvatel Běloruska se hlásí k pravoslavnému křesťanství. A Moldavsko stejně jako pobaltské státy nevstoupila do SNS. N Bělorusko je jediný stát v Evropě, který v praxi vykonává trest smrti. A Moldavsko bylo v minulosti součástí Rumunska. A Moldavsko disponuje významným nerostným bohatstvím v podobě paliv a vzácných kovů. N Podle indexu lidského rozvoje je Moldavsko nejméně rozvinutou zem Evropy. A

Rozšiřující pojmy k zapamatování: VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 Rozšiřující pojmy k zapamatování: Černobyl - město na severu Ukrajiny, kde se v r. 1986 ve stejnojmenné elektrárně odehrála největší jaderná katastrofa v historii jaderné energetiky. Donbas - je rozsáhlý těžební a průmyslový region (doněcká uhelná pánev) na východní Ukrajině. Kubáň - ukrajinský historický region v dnešním jižním Rusku spojený s dějinami kozáků. Rozkládá se na březích Azovského a Černého moře. Krym - je poloostrov ležící na severu Černého moře. Většinu poloostrova zaujímá Autonomní republika Krym, samosprávné území, které je součástí Ukrajiny. Halič - jedna z částí bývalého habsburského soustátí, po roce 1945 byla rozdělena mezi Polsko a sovětskou Ukrajinu Volyň - označení pro historickou oblast na dnešní severozápadní Ukrajině. Leží mezi řekami Pripjať a Západní Buk. Besarábie - historické území ve východní Evropě tvořící východní část země Moldávie. Gagauzové - jsou národ turkického původu, kterému se v současné době hlásí asi 200 000 lidí, usídlených převážně v Moldávií. Podněsteří - Podněsterská moldavská republika je de facto nezávislý stát ve východní Evropě, který se odtrhl od Moldavska.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.16 Použitá literatura: Mapa 1: BAREŠOVÁ, Jaroslava. Slepé mapy-Zeměpis. Vyd.1. Praha : Fragment, 2009. 56 s. ISBN 978-80-253-0532-4. http://cs.wikipedia.org