Moldavsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Téma hodiny: Moldavsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ESTONSKO.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
MOLDAVSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Ukrajina.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
RAKOUSKO.
Východní Evropa – Ukrajina
BULHARSKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
ŠVÝCARSKO.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Arménie znak vlajka.
Українська Республіки
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
MAKEDONIE.
RUMUNSKO.
MOLDAVSKO.
Írák.
Bělorusko.
Malta.
Bulharsko България / Bălgarija
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Moldavie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_158_Rumunsko, Moldavsko, Bulharsko
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Česká republika
Transkript prezentace:

Moldavsko

Obecné Rozloha: 33 843 km2 Počet obyvatel (2006): 4 466 706 Státní zřízení: republika Jazyk: rumunština

Obyvatelstvo Počet obyvatel (2006): 4 466 706 Nár. složení: Moldavané 63 %, Ukrajinci 15 %, Rusové 13 % Náboženství: pravoslavní 98 %, 1,5 % židé Střední dálka života: asi 65 let Urbanizace: 41,4 %

Města Hlavní město:Kišiněv (735 000 obyv.) Velká města: Tiraspol,Belcy Další:Cahul, Ribnita, Orhei, Ungheni, Camenca.

Podnebí Klima: mírný pás Flora: lesy mírného pásu Fauna: jelen, rys, vlk, vzácně medvěd, množství druhů ptáků

Poloha a členitost Umístění: Východní Evropa Sousedi: Rumunsko, Ukrajina Pohoří: většinu země tvoří pahorkatiny - okraj Podolské vrchoviny Nejvyšší bod měří 430m(Dealul Balanesti) Vodstvo: Dněstr (1352 km), Prut, na hranicích Dunaj, bez moře

Ekonomika HDP (na 1 obyv. v USD): 1 800 Měna: moldavský leu Tvorba HDP: 34 % služby, 35 % průmysl, 31 % zemědělství  Průměrné množství surovin Doprava: 1 328 km železnice, 20 000 km silnice

Zemědělství Pěstování:pšenice, ječmen, kukuřice, cukrová řepa, slunečnice, vinná réva, zelenina, ovoce, tabák Chov:skot, ovce, prasata, drůbež Ač jeden z pilířů ekonomiky, přesto extenzivní s převahou rostlinné výroby.