Mykotoxiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Globální problémy lidstva
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Civilizační choroby a výživa
Plíce po 20 letech kouření
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Alimentární onemocnění
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
Listerióza a nutriční toxikologie
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Žena a sport.
Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE VŠCHT Praha VŠCHT Praha Jedovatá stopa – 4. díl.
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Poruchy mechanizmů imunity
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Rostlinná produkce a prostředí
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Virová hepatitída typu E
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
Stres → všeobecný adaptační syndrom
Sloučeniny v organismech
Alimentární onemocnění
Sacharidy ve výživě ryb
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Žlázy s vnitřní sekrecí
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Patologická anatomie jatečných zvířat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_573 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Protiinfekční imunita 2
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Toxické látky ve výživě
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Saprofytická mikroflóra
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
Choroby jater a žlučových cest
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Mykotoxiny ve výživě zvířat
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Osteoporóza.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Vliv radiace na člověka
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
seminář a praktika z chemie
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
= přeměna látek a energií
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Biopotraviny.
Poruchy mechanizmů imunity
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Mykotoxiny

Sekundární metabolity organické sloučeniny bez přímé role v hlavních metabolických drahách (nemají přímý vliv na růst, vývoj a rozmnožování organismu) ochrana proti predátorům, parazitům a nemocem, mezidruhová kompetice, urychlení reprodukčního procesu tvorba dané látky často omezena na jeden druh či rod zahrnují alkaloidy – obsahují bazický dusík (nikotin, atropin, kofein, strychnin...) terpenoidy – odvozeny od 2-methyl-1,3-butadienu (THC) glykosidy – odvozeny od jednoduchých cukrů (amygdalin) fenoly – aromatické alkoholy (kapsaicin) polyketidy – polymerace acetylových a propionilových jednotek (tetracyklin) mastné kyseliny peptidy – rybosomální a nerybosomální (amanitin) ...........

Mykotoxiny toxiny produkované plísněmi malé molekuly – nízká MW substrát s vysokým obsahem vody + vysoká teplota zemědělské plodiny – patogenní a saprobické (žijící na mrtvé biomase) houby píce - patogenní houby a endofyti (endosymbioti) potraviny nejčastěji kontaminovány v průběhu skladování, mykotoxiny prakticky nelze odstranit tepelnou úpravou mykotoxiny jsou málo těkavé – expozice z ovzduší prostřednictvím spor

Toxické účinky mykotoxinů popsány akutní i chronické otravy hospodářských zvířat i lidí několik mykotoxinů patří mezi prokázané karcinogeny akutní otravy lidí často spojeny s konzumací kontaminované potravy široké spektrum účinků – např: imunosupresivní, teratogenní, karcinogenní, estrogenní apod.. chronické obtíže často spojeny s nadechováním spor

Akande at al., Pakistan Journal of Nutrition 5 (5), 398-403, 2006

Turkey X Disease náhlé úmrtí více než 100,000 krůťat v roce 1960 v Anglii zasažení jedinci přestali přijímat potravu, stali se letargičtí, krváceli přes kůži a uhynuli autopsie odhalila masivní nekrózu jaterní tkáně a lese na ledvinách mezi další zasažené živočichy patřili koroptve, bažanti a kachny jediným společným faktorem pro všechny otravy bylo krmivo s obsahem brazilských arašídů toxin izolovaný z krmiva byl spojen s plísní Aspergillus flavus

Aflatoxiny (AF) Aflatoxin: A (Aspergillus) - fla (flavus) - toxin difurokumarolaktony fluorescence pod UV světlem – AFB1 a AFB2 modře, AFG1 a AFG2 žluto-zeleně plísně produkující aflatoxiny Aspergillus flavus Aspergillus parasiticus Aspergillus nomius

furan kumarin lakton

Toxické účinky aflatoxinů toxické účinky závislé na typu aflatoxinu (LD50 orálně, káče = 0,36 ; 0,78; 1,70 a 3,44 mg/kg pro AFB1; AFG1; AFB2 a AFG2) toxické účinky závislé na typu organismu – řádové rozdíly v LD50 pro AFB1 (drůbež 0,35; opice 0,81; duhový pstruh 3,0; potkan 1,3; myš 9,0 a křeček 10,2 mg/kg), nejodolnější hospodářské zvíře je ovce (500 mg/kg?) hlavním cílovým orgánem v případě akutní i chronické otravy jsou játra (nekróza, akumulace tuků, poškození žlučovodů) imunosupresivní účinek – snížení tělesné teploty (potlačení horečky), snížená tvorba protilátek, snížená oddolnost patogenním MO (salmonela) dlouhodobá expozice nízkým koncentracím vede ke zvýšenému riziku vzniku hepatocelulárního karcinomu (HCC) prokázány mutagenní účinky

Mutagenní účinek AFB1 inhibice syntézy DNA a RNA byla pozorována u potkanů po 6 týdnech přijímání potravy s koncentrací AF 5 mg/kg krmiva metabolit AFB1 (AFB1-8-9 epoxid) tvoří kovalentní vazbu s N7 guaninu tvorba AFB1-N7-guaninových aduktů vede ke GT posunu, chybnému přepisu poškozené DNA a formování tumoru nejčastější příčinou karcinomu jater u lidí spojenou s expozicí AF je poškození kodonu 249 na p53 tumor supresorovém genu hlavní detoxikační cestou je glutathionová konjugace za katalýzy GST

Toxické účinky AF - člověk epidemické otravy v Číně a Africe spojené s úmrtím na akutní hepatitidu (popsaná úmrtnost 10 - 60%) pokus o sebevraždu pomocí AF – mladá žena požila během dvou dnů 5,5 mg purifikovaného AF a pak po šesti měsících dalších 35 mg během 2 týdnů, trpěla nevolností, bolestí hlavy a vyrážkou, po 14 letech nebyly nalezeny žádné známky poškození jater největším rizikem pro člověka je chronická otrava spojená s vysokým rizikem vzniku hepatocelulárního karcinomu (synergie s hepatitidou B) nejčastější výskyt v obilovinách (kukuřice, ječmen, proso, oves, rýže, čirok a pšenice), oříšky (arašídy, pistácie, mandle), sojové boby a mléko (AFM)

Alimentarní Toxická Aleukie v roce1931 na Ukrajině popsáno neznámé onemocnění koní spojené s otoky pysků, zánětem dásni, nekrózou ústní dutiny, zánět nozder a očí, následovala pancytopenie, koagulopatie,neurologické poruchy, super-infekce a smrt, při pitvě zjištěna masivní krvácení a nekróza trávícího traktu v letech 1932-1947 bylo 10 % obyvatel Oremburské oblasti v SSSR (Sibiř) zasaženo těžkou potravinovou otravou spojenou s konzumací mouky připravené z přes zimu skladované pšenice a ječmene mezi symptomy patří nausea, zvracení, vnitřní krvácení do celé řady orgánů, krvácení z nosu a hrdla, krvavý průjem, nízký počet leukocytů, poškození kostní dřeně mnoho zasažených zemřelo zadušením v důsledku otoku jícnu podobné symptomy vyvolány experimentálně u koček po podání T-2 toxinu produkt plísně rodu Fusarium

Trychotheceny netěkavé nízkomolekulární sequiterpenové epoxidy (více než 150 zástupců) nejznámější jsou T-2, DON (deoxynivalenol), NIV (nivalenol) a DAS (diacetoxyscirpenol) látky chemicky i tepelně stálé - stabilní v autoklávu (inaktivace při 500 °F za 30 min), odolné UV záření, nehydrolyzují v žaludku (kromě přežvýkavců) T-2 a DAS – rozpustné v nepolárních rozpouštědlech, NIV a DON v alkoholu produkty plísní rodu Fusarium (F.sporotrichoides, F. graminearum, F. poae, F. culmorum), dále rody Myrothecium a Trichothecium

Trychotheceny – toxické účinky hospodářská zvířata – zpomalení růstu, poškození pohlavních orgánů, poruchy reprodukce, imunotoxicita, odmítání potravy a zvracení nejčastěji důsledek inhibice syntézy proteinů a buněčného dělení reprodukční a vývojová toxicita – myši: T-2 toxin embriotoxický a fetotoxický, DON – zvýšená postnatální mortalita, NIV – zastavení nitroděložního vývoje imunotoxicita – lymfocyty velice citlivé na účinek T-2 emetický účinek – DON (alt. jméno – vomitoxin) – aktivace serotoninových receptorů v CNS T-2 – potencionální biochemická zbraň „yellow rain“ – 6000 obětí Laos (1971-1985), 1000 Kambodža a 3000 Afganistan (1979-1981) aktivní kožní iritant, po průniku kůží systémové účinky LD50 = 1 mg/kg

Fumonisiny (FB) toxiny plísní Fusarium verticillioides a Fusarium proliferatum nejčastější kontaminovanou komoditou kukuřice (až 117 ppm) celkem 15 známých analogů – nejčastější výskyt FB1; FB2 a FB3 stereoisomery jednotlivých fumonisinů mají podobnou toxicitu toxické účinky FB1 leukoencefalomalacie u koní (nekróza bílé mozkové hmoty, lese na játrech) – mezi projevy patří ataxie, paresis, apatie spojená s hypersenzitivitou apod.) plicní edém u prasat (hypertrofie pulmonálních artérií) hepatotoxický a nefrotoxický pro celou řadu organismů, karcinom jater a ledvin u potkanů atherosklerosa u prasat, imunosuprese u drůbeže, krvácení do mozku u králíků kontaminovaná kukuřice – korelace s výskytem karcinomu jícnu (Afrika, severní Itálie, Irán a jihovýchod USA kukuřice – korelace s výskytem rakoviny jater v Číně WHO IARC – karcinogen 2A tepelná úprava snižuje toxicitu FB, podobně jako extruze (rozklad, vazba na matrici?)

Fusarium verticillioides Fusarium proliferatum

Zearalenon (ZEN) toxin Fusarium graminearum a Fusarium sporotrichiodes kontaminant kukuřice, pšenice, ječmene, ovsa, čiroku a sena vysoká produkce toxinu při vysoké vlhkosti a nízké teplotě hyperestrogenní účinek prasata nejvíce náchylná (účinky typicky při 1ppm v potravě, ojediněle i při 0,1 ppm), vliv na ovulaci a délku cyklu, samci vykazují symptomy „feminizace“ – hypertrofie struků, atrofie varlat u novorozených myších samic ZEN vyvolává trvalé poškození vaječníků Mechanismem účinku zejména vazba ZEN na cytosolický receptor 17  - estradiolu v děloze a vaječnících afinita ZEN k danému receptoru je asi 0,1 afinity 17  - estradiolu afinita stoupá v pořadí prase, potkan kuře

Fusarium graminearum

Ochratoxiny (OTA) V tropických oblastech rod Aspergillus (A. ochraceus), v chladnějším klimatu Penicillium verrucosum který parazituje na obilovinách (produkce OTA i při teplotě kolem 5°C) nejčastěji kontaminované potraviny: obiloviny, citrusy, vinná réva a víno, pivo, luštěniny, fíky, káva, kakao, ořechy a koření – vliv skladovacích podmínek denní příjem v EU je 0,7 – 4,6 ng/kg, více než polovina z obilovin náhle úmrtí několika egyptologů po otevření hrobky na selhání ledvin – spory s OTA? Ochratoxin A WHO IARC – karcinogen 2B akutní nefrotoxický účinek – drůbež, prasata eliminace OTA u lidí pomalejší než u jiných živočichů chronická onemocnění BEN (Balkan Endemic Nephropaty) a chronická intersticiální nefropatie v severní Africe teorie o vztahu časné expozice OTA a testikulární rakovinou (Dánsko) OTA v rýži a diabetes?

Aspergillus ochraceus

Patulin (PAT) Penicillium, Aspergillus a Byssochlamys, nejvíce Penicillium expansum. jablka, jablkový džus pasterizace snižuje koncentraci PAT v potravinách jen částečně v 1943 výzkum antibiotických vlastností – nepokračuje na buněčné úrovni poškození buněčné membrány inhibice syntézy proteinů inhibice DNA syntézy, transkripce a translace chronické účinky neurotoxické, imunotoxické genotoxické akutní účinky málo specifické

Patulin Penicillium expansum