Sociální stratifikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociologie médií, komunikace a jazyka
Advertisements

SOCIOLOGIE BYROKRACIE A ORGANIZACE
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
Politologie jako věda Politika moc
Základní otázky Je společnost rozdělená na ty, kdo mají dobré postavení a ty, kdo mají špatné postavení? Jakou podobu má toto rozdělení? Jak velké rozdíly.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Sociální vztahy.
Sociální struktura, stratifikace a problém společenské nerovnosti II.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Sociální stratifikace Ondřej Turek, 1A Čili rozdělení společnosti 2010.
Sociální mobilita Definice sociální mobility Typy sociální mobility
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:II.
Příčiny sociálního vyloučení
Téma: Sociální stratifikace
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Sociální diferenciace
Marxismus a jeho varianty
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Chudoba jako sociální problém
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Sociální stratifikace
Sociální role Sociální pozice Sociální mobilita
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Sociální stratifikace.
Sociální stratifikace
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
ČESKÁ REPUBLIKA a sociální stratifikace Huynh, Borovičková, Rejfek, V6A.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
7lOSnQ
Společenská odpovědnost a školy
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
SOC119: ÚVOD DO SOCIOLOGIE PRO NESOCIOLOGY
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
POJMY EXKLUZE, INKLUZE, KOHEZE
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Sociální stratifikace KSS/S2SŠO ZS 07

Přehled přednášky: Systémy stratifikace a základní pojmy Klasické teorie soc.stratifikace Karl Marx Max Weber Funkcionalistický pohled na nerovnost Konfliktualistický pohled na nerovnost Třídy v současných západních společnostech

Základní pojmy sociální stratifikace = systém, kterým společnost hierarchicky rozřazuje kategorie lidí Čtyři principy: sociální stratifikace – charakteristika společnosti, není jen pouhou reflexí individuálních rozdílností sociální stratifikace přetrvává generace sociální stratifikace je univerzálním jevem, který je však velmi proměnlivý soc. stratifikace nezahrnuje pouze nerovnost, ale i přesvědčení

Související pojmy: sociální mobilita = změna v pozici dotyčného v rámci sociální hierarchie Vertikální Horizontální Intergenerační Intragenerační Ideologie/hegemonie

Různé systémy a zdroje stratifikace sociální a ekonomické rozdělení (práce, bohatství a příjem) rozdělení podle genderu a sexuality (soc.postavení v závislosti na tom, zda je dotyčný muž nebo žena) etnické a rasové dělení (rasa a etnicita) rozdělení v závislosti na věku (postavení v závislosti na věku)

Klíčové procesy ovlivňující stratifikaci: Iris Marion Young (1949 – 2006) sociální exkluze a marginalizace vykořisťování bezmocnost kulturní imperialismus násilí

Uzavřené a otevřené systémy stratifikace otrokářský systém kastovní systém stavovský systém třídní systém

Klasické pohledy na stratifikaci Karl Marx (1818 – 1883) Ekonomický základ nerovností Proletariát X buržoazie Vztah mezi nimi – založen na vykořisťování „Nadhodnota“ – připadá kapitalistovi Potřeba „třídního uvědomění“

Max Weber (1864-1920) 3 komponenty stratifikace: Třída Status Strana

Fcion. a konflikt.pohledy –nerovnost (Anderson, Taylor 2004 : 258) Funkcionalismus Konfliktualismus nerovnost nerovnost motivuje různé lidi k vykonávání pozic, jež jsou nezbytné pro přežití společnosti nerovnost vychází ze systém dominance a subordinace třídní struktura diferenciace - nezbytná pro soudržnou společnost různé skupiny bojují o společen. zdroje a sociální výhody systém odměn odměny jsou spjaty s určitými pozicemi, aby byli lidé motivováni podstoupit výcvik nutný k výkonu těchto rolí čím je společ. stratifikovanější, tím méně bude profitovat z talentu svých občanů třídy některé pozice ve společnosti jsou důležitější a jsou proto více ohodnoceny, neboť vyžadují větší talent a výcvik třídy jsou ve vzájemném konfliktu, který pramení z jejich soupeření o zdroje (ekonomické, sociál, politické atd.) životní příležitosti/šance ti, kteří pracují více a uspějí, mají větší životní šance ta zaměstnání, která jsou ve společ. životně nezbytná, jso učasto hodnocena nejméně

fcionalismus konfliktualismus (Anderson, Taylor 2004 : 258) elity ti nejtalentovanější jsou oceňovány podle toho, že přispívají k udržení sociálního řádu ti nejmocnější reprodukují své výhody tím., že distribuují zdroje a kontrolují dominantní hodnotový systém třídní ideologie/uvědomění přesvědčení o ne/úspěchu stvrzují status těch, kteří uspěli elity ovlivňují společen. přesvědčení tak, aby vypadala legitimně a fér sociální mobilita vzestupná mobilita čeká ty, kteří oplývají nezbytným talentem a nástroji k úspěchu v systému existuje omezená mobilita, neboť dělnickým třídám a chudým jsou odepřeny ty samé příležitosti, které mají ostatní

Třídy v západní společnosti Pojmy: Majetek příjmy Vyšší třída Střední třída Stará střední třída Vyšší střední třída Nižší střední třída Dělnická třída „Dělnická aristokracie“ Nižší dělnická třída Underclass

Děkuji za pozornost.