Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Řídící struktury.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální vztahy.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální stratifikace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Sociální mobilita Definice sociální mobility Typy sociální mobility
Sociální struktura a dynamika
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Personální management
Pavel Machonin a Milan Tuček
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE VĚKU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Skupinové interview (Focus group)
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Sociální diferenciace
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Chudoba jako sociální problém
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Sociální stratifikace
Sociální role Sociální pozice Sociální mobilita
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Sociální stratifikace
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Model struktury strategického managementu
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
7lOSnQ
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Teorie fiskálního federalismu
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Transkript prezentace:

Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin (1889 - 1968)

Sociální mobilita a struktura Sociální mobilita probíhá v rámci existující struktury společnosti (nebo jiné sociální struktury) a tuto strukturu nemění. Základní jednotkou sociální struktury je sociální pozice. Sociální pozice je uzlovým bodem ve vztazích. Vztahy směřují „k“ těmto a „od“ těchto bodů – pozic. Pozice jsou představovány činnostmi, normami, právy a povinnostmi.

Sociální mobilita a vývoj Rozlišování dynamických procesů podle důsledků pro společnost (nebo jiný sociální systém). Sociální mobilita je dynamikou uvnitř společnosti (nebo jiného sociálního systému). Nedochází ke změně celku. Mobilita celek upevňuje, protože existující struktura pozic je pro jedince (nebo jiné subjekty) motivující. Vývoj přestavuje dynamiku společnosti (nebo jiného sociálního systému) při které dochází k jejím (jeho) kvalitativním proměnám. Projevují se změnou struktury a funkcí i změnou jednání.

Jiné typy sociální dynamiky Migrace je přemísťování osob ve fyzickém prostoru. Představuje proces hledání, zaujímání a ovládnutí nového sídla jedinci nebo sociálními skupinami. Změna je hodnotově neutrální označení jakýchkoli záměn, střídání a proměn ve vzorcích chování i v sociální struktuře a funkcích.

Sociální distance Vnímání sociální mobility je závislé na existenci sociální distance (odstupu). Mírou sociální mobility je překonání určité velikosti sociální distance. Projevuje se ve vnějších znacích podle činností, způsobu života a užívaných prostředků. symbolech. Je prožívaná, je to pocit vnitřního vzdálení se od pozic a lidí na těchto pozicích (např. jako nedosažitelnost, izolace, pohrdání, soucit).

Mobilita vertikální a laterální Jedinec (nebo jiný sociální subjekt) obsazuje vyšší nebo nižší pozice, než byly předchozí. Je motivována vzestupem na žebříčcích moci, bohatství a prestiže. Mobilita laterální (=horizontální) Jedinec (nebo jiný sociální subjekt) mění dosavadní pozici za jinou, která je na stejné úrovni. Může být skrytě podmíněna vzestupem nebo ohrožením sestupem.

Mobilita inter- a intragenerační Mobilita intergenerační Je změnou pozice dětí proti pozici rodičů. Používá se jako měřítko otevřenosti společnosti. Otevřenost je dána velikostí a početností změn. Nebo jak silně závisí pozice dětí na pozici rodičů. (K. R. Popper) Mobilita intragenerační Je změnou pozic uvnitř generací. Kariéra představuje změny u jedince. M. intragenerační je agregovaná veličina. Je měřítkem příležitostí: Čím vyšší vzestupná mobilita, tím lepší příležitosti.

Měření sociální mobility 1993 R. Erikson, J. Goldthorpe: USA, Evropa, Austrálie, Japonsko. Nebyla zjištěna tendence zvyšování míry vertikální mobility ani v čase ani mezi zeměmi. 1967 P. Blau, O. D. Duncan: USA a západní Evropa. Velká vertikální mobilita jen u blízkých kategorií. Větší postup výjimečný. Rozdíly mezi zeměmi nejsou významné. 1959 S. M. Lipset, R. Bendix. Mobilitní vzorce jako typické proměny ve společnosti. Ve vyspělých průmyslových zemích dochází k přesunu od manuální práce k nemanuální.

Měření sociální mobility v ČR I. 1967 P. Machonin. Výzkum stratifikace a mobility. Po r. 1968 ukončen. 1984 J. Linhart. Výzkum sociální stratifikace jako součást statistického šetření. 1993 P. Machonin. Výzkum stratifikace a mobility (mezinárodní ve východní Evropě).

Měření sociální mobility v ČR II. Užité statusové charakteristiky: vzdělání, složitost práce, postavení jedince v řízení, souhrnný příjem jedince, kulturní aktivity v mimopracovní době. P. Matějů, B. Řeháková (1993): Analýza mobilitních vzorců po r. 1989 v ČR. Vzestupná mobilita u vyšších vrstev. Členství v KSČ a vyšší odbornost jedince zvyšovala šanci prosazení se jako podnikatele. Sociální vzestup ovlivňuje: kapitál ekonomický sociální (kontakty, vztahy) a kulturní (vzdělání). Po roce 1989 v ČR nejvíce ovlivňoval vzestup sociální kapitál, potom kulturní a nakonec ekonomický.