přetrvávají i v konstantních podmínkách, mimimálně po několik cyklů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Modely řízení zásob I. Deterministické
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
MĚSÍC.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Geografie jako věda a její využití
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Melatonin a časový systém lidského organismu Helena Illnerová Fyziologický ústav.
Vítek Urban prosinec 2004 prima
Synchronizace říje u ovcí
1 VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.10/Li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Adam Lisztwan CZ.1.07/1.5.00/
24h 24.2h 24.1 Pohybová aktivita švába Blatella germanica je vázána na začátek noci. Cirkadiánní rytmus do značné míry přetrvává v trvalé tmě, jeho délka.
Biorytmy Historie – starověk – listy mění polohu ve dne a v noci, rytmické (spánkové) pohyby, francouzský astronom de Marian (1929), mimóza několik dní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
Helena Illnerová Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Pohyby rostlin Schopnost rostlin reagovat pohybem na vnější fyzikální nebo chemický podnět se označuje dráždivost.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Princip, jednotlivé fáze
Rostliny.
Abiotické faktory prostředí
Pohyby rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Světlo a barvy v přírodě
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Jiří Kec,Pavel Matoušek
ROČNÍKOVÁ PRÁCE BIORYTMY
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Uspořádání rostlinného těla
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY Biorytmy člověka 11
Měsíc.
Proteus mirabilis Růst kolonie Pohyb Diferenciace buněk Regulace Kooperace buněk.
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
EKOLOGIE NOCI Pavla Hudcová Pavel Suchan.
1 Světlo Hlavním zdrojem světla je Slunce. Je jedním z hlavních ekologických faktorů ovlivňujících procesy živých organismů. Měsíční úhrny slunečního svitu.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Fotosyntéza.
VNITŘNÍ HODINY V NÁS Helena Illnerová, Fyziologický ústav AV ČR
3 Abiotické faktory prostředí světlo, teplota
Název prezentace (DUMu): Růst rostlin
BUŇKA – základ všech živých organismů
Abiotický faktor teplo
Ekologická fyziologie či fyziologická ekologie fotosyntézy
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ORGÁNY TĚL SEMENNÝCH ROSTLIN
Abiotický faktor světlo
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Botanika.
Transkript prezentace:

přetrvávají i v konstantních podmínkách, mimimálně po několik cyklů biologické rytmy přetrvávají i v konstantních podmínkách, mimimálně po několik cyklů jsou tedy endogenní, vytvářené samotným organizmem; nejsou vyvolány cyklickými změnami vnějšího prostředí pohyby děloh Nicotiana tabacum na stálém bílém světle (70 - 110 µmol.m-2.s-1) data J. Kolář

základní parametry biologických rytmů perioda (τ, angl. period), fáze (φ, angl. phase), amplituda (angl. amplitude) data J. Kolář

mají různou délku periody biologické rytmy mají různou délku periody nejhrubší klasifikace podle periody: pod 20h ultradiánní, zhruba 20 - 28 h cirkadiánní, nad 28 h infradiánní zde kombinace cirkadiánního rytmu pohybu děloh (perioda cca 24 h) a ultradiánního rytmu cirkumnutace hypokotylu (perioda několik hodin): pohyby děloh Chenopodium rubrum na stálém bílém světle (70 - 110 µmol.m-2.s-1) data J. Kolář

perioda některých rytmů neodpovídá periodicitě prostředí ultradiánní rytmy některé infradiánní s periodou dnů až měsíců infraanuální (perioda delší než jeden rok) ultradiánní: transpirace 1. listu ovsa (Engelmann 2004) ultradiánní: cirkumnutace hypokotylu Arabidopsis (Schuster a Engelmann 1997)

perioda některých rytmů neodpovídá periodicitě prostředí ultradiánní rytmy některé infradiánní s periodou dnů až měsíců infraanuální (perioda delší než jeden rok) infradiánní: dlouživý růst prýtů některých dřevin (Larcher 1988) infraanuální: kvetení různých druhů bambusu (Engelmann 2004)

periodicita prostředí velké množství rytmů ovšem koresponduje s periodicitou prostředí v přírodě je perioda rytmu vždy shodná s délkou příslušné periody změn v prostředí ve stálých podmínkách délka periody rytmu přibližně odpovídá periodicitě prostředí rytmus anglický název periodicita prostředí délka periody cirkadiánní (denní) circadian den/noc 24 h přílivový tidal příliv/odliv 12,4 h nebo 24,8 h semilunární semilunar maximální/minimální příliv a odliv 14,8 dnů lunární lunar měsíční fáze 29,6 dnů cirkanuální (roční) circannual roční období 1 rok

příklady rytmů korespondujících s periodicitou prostředí semilunární: produkce oocytů, hnědá řasa Dictyota dichotoma (Müller 1962) cirkanuální: prodlužovací růst chaluhy Pterygophora californica (Lüning a Kadel 1993)

nejrozšířenější a nejvíce prozkoumané cirkadiánní rytmy perioda cca 24 hodin nejrozšířenější a nejvíce prozkoumané vyskytují se na všech úrovních komplexity organizmu příklady důležitých cirkadiánních rytmů rostlin: genová exprese hladina intracelulárního Ca2+ genová exprese: aktivita promotoru genu pro fotosyntetický protein CAB2 v Nicotiana tabacum - měřeno pomocí bioluminiscence rostlin s reporterovým genem pro luciferázu, řízeným promotorem cab2 (data J. Kolář) hladina Ca2+: v cytoplazmě Arabidopsis thaliana - měřeno pomocí bioluminiscence rostlin transformovaných genem pro apoaequorin (Johnson et al. 1995)

další příklady důležitých cirkadiánních rytmů rostlin: rychlost fotosyntézy, regulace CAM metabolizmu hladiny některých hormonů rychlost dlouživého růstu stonku interakce rostlin s opylovači (otvírání květů, uvolňování chemoatraktantů) rychlost růstu stonku Chenopodium rubrum na stálém světle (data L. Polanská) rychlost prodlužování stonku Chenopodium rubrum na stálém světle (data L. Polanská) emise benzaldehydu z květů 2 druhů rodu Petunia na stálém světle. Pouze P. axillaris vykazuje cirkadiánní rytmus (Hoballah et al. 2005)

významné cirkadiánní rytmy řas: bioluminiscence (obrněnky) dělení buněk fototaxe, vertikální migrace distribuce chloroplastů v buňce rozmístění plastidů v buňce obrněnky Pyrocystis fusiformis - vlevo ve dne, vpravo v noci (Sweeney 1987)

fotoperiodizmus: schopnost rostlin vnímat délku dne a přiměřeným způsobem na ni reagovat fotoperioda = část dne, během které je světlo fotoperiodizmus slouží k načasování důležitých životních pochodů do vhodného ročního období u vyšších rostlin jsou velmi často fotoperiodicky regulovány vývojové procesy (kvetení, tvorba vegetativních rozmnožovacích orgánů, opad listů, dormance)

délka dne v různých zeměpisných šířkách

Krátkodenní fotoperiodická reakce: kvetení tabáku Nicotiana tabacum, cv. Maryland Mammoth dlouhý den (18 h) několik týdnů na krátkém dni (8 h) foto M. Kolář

Dlouhodenní fotoperiodická reakce: kvetení Arabidopsis thaliana dlouhý den (16 h) krátký den (8 h) foto M. Kolář

Fotoperiodizmus má značný ekonomický význam: např. okrasná rostlina Euphorbia pulcherrima je krátkodenní dlouhý den (18 h) krátký den (přirozené osvětlení v zimě) foto M. Kolář