Jonathan Swift Karolína Blažejová, C1B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Advertisements

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Kdo to byl William Shakespeare
Portréty literárních osobností světové literatury.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Demokracie Občanská výchova.
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Ve znamení gotického slohu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_14.
Blokové vyučování 8. třídy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_49_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/14/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Spisovatelé dětské literatury
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
František Hrubín Jan Musil.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Dlouhá cesta Romů romská vlajka.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Trest smrti.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
DUM - Digitální Učební Materiál
Katedrála v Kolíně nad Rýnem
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
John Ronald Reuel Tolkien
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
LAWRENCE FERLINGHETTI
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Molière Anna Coufalová C1B.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Prof. PhDr. Václav Bělohradský
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Gulliverovy cesty Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jan Neruda - dílo.
Klasicismus a osvícenství
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
OSVÍCENSTVÍ.
Jan Neruda Open Presentation.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Blokové vyučování 8. třídy
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Chci vám říci - DĚKUJI !.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Jonathan Swift Karolína Blažejová, C1B Když se na světě objeví opravdový génius, pozná se podle toho znamení, že se všichni hlupci proti němu spolčí. Jonathan Swift Karolína Blažejová, C1B

Základní informace Život Díla Vrcholné dílo Shrnutí Otázky

Základní informace anglický spisovatel, satirik, pamfletista, básník a anglikánský kněz pamflet = kratší literární dílo s hanlivým, kritizujícím obsahem

Život narozen: 30. listopadu 1667 1688 vysvěcen na kněze 1702 titul doktora teologie 1713 jmenován děkanem katedrály sv. Patrika v Dublinu vleklá choroba smrt: 19. října 1745

Díla Óda na athénskou společnost Pohádka o kádi Pláteníkovy listy Gulliverovy cesty

Gulliverovy cesty fantastický cestopis syntéza parodie na dobrodružné příběhy z cest a satiry na lidskou společnost vydání: 1726, 1735 hlavní hrdina: Lemuel Gulliver 4 díly

Gulliverovy cesty Cesta do Liliputu Cesta do Brobdingnagu Cesta do Laputy, Balnibarbi, Glubbdubdribu, Luggnaggu a Japonska Cesta do země Hvajninimů

Ukázka K večeru jsem se dostal jakž takž do domu, ulehl jsem na zem a tak jsem léhal asi čtrnáct dní; za tu dobu císař nařídil, aby mi ustrojili postel. Přivezli šest set žíněnek obyčejných rozměrů a rozložili mi je v domě; sto padesát jejich sešitých žíněnek bylo jich úhrnem na šířku i na délku; byly složeny po čtyřech, ale chránily mě jenom nepatrně od tvrdé podlahy, která byla z hladkého kamene. Podle téhož počtu zásobili mě houněmi, prostěradly a svrchními přikrývkami; pro člověka tak otužilého ve všech trampotách jako já byly snesitelné.

Shrnutí anglický spisovatel, satirik, pamfletista, básník a anglikánský kněz vrcholné dílo: Gulliverovy cesty – 4 díly

Otázky V jakém městě se Jonathan Swift narodil ? Jaké je jeho nejznámější dílo ? Kolik má toto dílo částí ? Co je to pamflet ?

„Každý chce žít dlouho, ale nikdo nechce být starý „Každý chce žít dlouho, ale nikdo nechce být starý.“ „I génius má své hranice, kdežto hloupost je nekonečná.“ „I nahoru se lze dostat plazením.“ Děkuji za pozornost

Zdroje http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/jonathan-swift/gulliverovy-cesty-4.html http://citaty.net/autori/jonathan-swift/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Swift