Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Oborová brána ART jako nástupce virtuálního uměleckého katalogu
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Informační kulturní portál
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Využití citačních databází při psaní odborného textu.
Zvyšování zdravotní gramotnosti - možnosti veřejných knihoven PhDr. Helena Bouzková, PhDr. Eva Lesenková, Ph.D., Národní lékařská knihovna.
Průzkum spokojenosti pracovníků Národní lékařské knihovny se systémem DAWINCI Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Ondřej Horsák
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Citační a bibliografické databáze:
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Discovery služby a souborný katalog
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Web of Science – Journal Citation Reports
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
Transkript prezentace:

Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla Jarolímková, Petr Lesný Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích Ústí nad Labem, 2013

nadpis Předmětem řešení projektu je vytvoření systému pro dlouhodobou ochranu a zpřístupnění digitálních dokumentů v Národní lékařské knihovně (NLK), který umožní trvalou archivaci a zpřístupnění plných textů vědeckých publikací z oblasti lékařských a nelékařských oborů. Řešení systému digitálního archivu bude zahrnovat pořízení nástrojů a prostředků pro vytváření a získávání digitálních dokumentů, ale také vývoj nových služeb a nástrojů pro poskytování těchto dokumentů a souvisejících informací uživatelům – vědcům a odborné veřejnosti. Plné texty budou poskytovány v návaznosti na databáze budované NLK, které jsou veřejně přístupné v rámci web portálu Medvik, a to zejména na bibliografickou databázi biomedicínských oborů Bibliographia medica Čechoslovaca (BMČ) a souboru personálních autorit z oboru lékařství a zdravotnictví.

Katalog – OPAC Katalog – OPAC

Portál Medvikwww.medvik.cz/bmc

Využití identifikátorů závěr. grant. zpráv IGA ve fondu NLK zpráva + přílohy (= kopie publik. výstupů) do záznamů se doplňují ofic. čísla projektů IGA dosud propojeno cca článků BMČ (cca 50% příloh se podařilo dohledat) propojení na Centrální evidenci projektů (CEP) propojení na PubMed

Citovanost a Impakt faktor graf využití PubMed ID v programových rozhraních (API) –Scopus, Web of Science ISSN - Journal Citation Reports – u časopisů i článků

Autoarchivace archivace born-digital dokumentů samotnými autory v Digitální knihovně NLK – Kramerius4 s možností volně zpřístupnit plný text pod licencemi Creative Commons podporujeme tzv. Zelenou cestu otevřeného přístupu (Green OA Self Archiving) spolupráce s uživatelskými skupinami

Možnosti (auto)archivace registr vydavatelských politik SHERPA/RoMEO 69% vydavatelů podporuje nějakou formu archivace zatím málo českých vydavatelů nutné vždy prověřit konkrétní podmínky –vydavatel, zaměstnavatel, spoluautoři indikace možností archivace :

Autoarchivace - v řešení je nutná podpora autorů v procesu archivace systém zpětné vazby – opravy a doplňování záznamů statistiky využívání pro spolupracující autory "request button" – zaslání autorské kopie problém ztotožnění autora s personální autoritou šíření publikací z DK NLK přes protokol OAI-PMH : –OpenAIRE ; registrace DK v OpenDOAR, ROAROpenAIRE

Děkuji za pozornost Helena Filip Příspěvek byl podpořen projektem IGA MZ ČR NT12345