Mikroskopování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Laboratorní a terénní cvičení
(biologická technika)
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Světelné jevy Optická prostředí Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Elektromagnetické jevy Cívka
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
Složení zemské kůry - mineralogie
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Světelné jevy Zrcadla kulová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Pozorování přírody stavba květu.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
VÝROBEK ZE DŘEVA MEČ 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
Vánoční pokusy s indikátorem z červeného zelí Pracovní činnosti 6
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Přírodopis 6.třída úvodní hodina
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
POČASÍ V ČESKÉ REPUBLICE 9. třída Mgr. Jakub Karásek
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA ZNEČIŠTĚNÍ HYDROSFÉRY
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní postupy v biologii
Vážení na laboratorních vahách Pracovní činnosti 6. ročník
MIKROSKOP Mgr. Helena Roubalová
Vznik živých organismů – přehled teorií
Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Rychlost měření a výpočty 7. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: 12. září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/
Mikroskopování 6. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
2. Laboratorní cvičení.
Pozorování krevních nátěrů
Rychlost měření a výpočty Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Jak zkoumáme přírodu?.
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Cytologie a morfologie bakterií - cvičení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Obecná zoologie - cvičení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
Název projektu: Moderní škola
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

Mikroskopování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/21.0089

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Pracovní činnosti Tématický okruh: přibližně podle ŠVP Téma: z tabulky Anotace: z tabulky

Postup při mikroskopování Mikroskop dej do pracovní polohy a otočením nosiče objektivů zařaď nejméně zvětšující objektiv. Jedním okem se dívej do okuláru a otáčej zrcátkem, až zachytíš odražené světlo – zorné pole se rozjasní. Na stolek polož preparát a pružinami ho přichyť za okraje.

4. Otáčením zaostřovacího šroubu přibližuj opatrně objektiv těsně nad krycí sklíčko preparátu – nedívej se do okuláru, ale kontroluj pohledem na mikroskop z boku! 5. Znovu se dívej do okuláru a otáčej zaostřovacím šroubem tak, aby se objektiv vzdaloval od preparátu. Při opačném postupu otáčení pravděpodobně preparát objektivem rozbiješ a objektiv poškodíš.

6. V určité vzdálenosti objektivu od preparátu uvidíš v okuláru jasný obraz zkoumaného objektu – máš zaostřeno. 7. Jemným pohybem umísti pozorovaný objekt do středu zorného pole. Pak můžeš zvýšit zvětšení. 8. Otoč nosičem objektivů a vyměň objektiv za více zvětšující. Jemně a opatrně doostři zaostřovacím šroubem.

9. Poznač si údaj o největším zvětšením, při kterém jsi objekt pozoroval. 10. Po skončení pozorování azřaď opět nejméně zvětšující objektiv,pokud byl mikroskop znečištěn, utři ho. Mikroskop ulož na příslušné místo a přikryj igelitovým krytem.

Zhotovení mikroskopického vodního preparátu

A: na čisté podložní sklo kápni kapku vody. B: Do kapky vody vlož zkoumaný objekt. C: Krycí sklíčko přilož hranou ke kapce vody a přiklopením sklíčka přikryj zkoumaný objekt. Pracuj tak, aby se netvořily vzduchové bublinky, případně postup zopakuj. Přebytečnou vodu odsaj proužkem filtračního papíru. Zhotovený preparát polož na stolek mikroskopu a prohlížej.

Po skončení mikroskopování opláchni sklíčka vodou a čistým hadříkem vytři do sucha. Pozor krycí sklíčka snadno praskají.

Zdroje: http://sszdra-karvina.cz/bunka/fy/03lupmi/obr/mikobr.jpg http://web2.mendelu.cz/af_211_multitext/obecna_botanika/obrazky/ZM/preparat.jpg http://www.cuni.cz/IFORUM-10013-version1-Natur_MartinekOhniveOkoEfedrinu2.jpg