F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Krev.
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Žena a sport.
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
ANÉMIE II., HEMOCHROMATÓZA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Stopové prvky Olivia Stamates.
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Metabolismus železa Alice Skoumalová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.
Anémie Hejmalová Michaela.
Tělní tekutiny KREV.
KREV - sanguis Olga Bürgerová. Cíle: Popsat krevní buňky Popsat krevní buňky Vysvětlit funkci Vysvětlit funkci.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Oběhová soustava Červené krvinky.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Porfyriny a žlučová barviva
I. Krevní obraz II. Krevní systémy
zpracovaný v rámci projektu
= přeměna látek a energií
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

F e r r i t i n

Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat vyšetřit krevní obraz, neboť bez kvalitního červeného krevního obrazu nemůže být kvalitního sportovního výkonu. Za prvé, jeden gram hemoglobinu neboli červeného krevního barviva, nám váže cca 1,3ml kyslíku a čím máme tedy vyšší hladinu hemoglobinu, tím máme vyšší i přenos kyslíku ke svalové tkáni a nejen k ní. No a za druhé, vždyť i každý motorista (což je valná většina sportovců) jezdí pravidelně s autem na technickou prohlídku, aby výkon jeho nepostradatelného služebníka, byl co nejlepší. Jednou ze základních podmínek kvalitního červeného obrazu je dostatečná hladina zásob železa v našem těle, o čemž nás informuje hladina bílkovinné látky v krvi a to ferritinu.

Ferritin je ve vodě rozpustná zásobní bílkovina, která se nachází zvláště v buňkách sliznice střevní, játrech, slezině a kostní dřeni. Slouží jako hlavní zásobník železa (Fe) v našem těle v netoxické formě. Vzniká navázáním železa na bílkovinu apoferritin a vytváří tak za fyziologického stavu 2/3 zásob. V této formě železo lehce uvolnitelné pro tvorbu hemoglobinu a myoglobinu. Existuje přímo úměrný vztah mezi koncentrací sérového ferritinu a zásobami Fe v organismu. 1 ug/l ferritinu odpovídá 8mg zásobního železa.

Referenční meze: muži 20 – 300 ug/l ženy 20 – 120 ug/l

Změny hladiny ferritinu - snížení 1.sideropenická anemie 2.skrytý nedostatek železa Příčiny - nevhodná skladba jídla - poruchy vstřebávání Fe při onemocněních trávicího systému - zvýšená spotřeba v těle - růstová fáze, zvýšené krvácení, sportovci

Změny hladiny ferritinu - zvýšení 1.zánětlivá onemocnění včetně virového zánětu jater 2.revmatoidní artritis 3.nádorová onemocnění 4.nadměrný přívod železa