CUKROVKA II. TYPU Prevence a léčba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Prevence metabolického syndromu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

CUKROVKA II. TYPU Prevence a léčba Podle přednášky dr. Scharffenberga z Loma Linda University zpracoval ing. Žižka, Country Life

CUKROVKA Pár věcí, které nevíte, ale které byste měli vědět: Jaký je ideální krevní tlak diabetika? Jaká je ideální hladina krevního cukru pro prevenci aterosklerózy? Víte, jaká je ideální hodnota LDL cholesterolu?

CUKROVKA Víte o tom: že diagnóza cukrovky se změnila? že i když ještě cukrovku nemáte, existuje velké riziko, že ji dostanete? že naprostá většina lidí (včetně rizikových skupin) může cukrovce předejít? jaké faktory hrají při prevenci úmrtí spojených s cukrovkou největší roli?

Diagnóza diabetu se změnila! Bývalo 140 mg/dl, nyní 126 mg/dl. 111-125 mg/dl je snížená citlivost na glukózu. 110 mg/dl a méně je normální hladina Nad 85 mg/dl začíná ateroskleróza

Globální epidemie V roce 2025 se očekává na celém světě 300 milionů nemocných cukrovkou. V roce 1995 to bylo 135 milionů lidí. V rozvinutých zemích bude nárůst o 40%, v rozvíjejících se zemích o 170%. Souvisí s globální epidemií nadváhy a nedostatku tělesného pohybu… Je v pozadí i dalších civilizačních nemocí.

Ženy a cukrovka Ženy mají dvakrát vyšší úmrtnost na cukrovku než na rakovinu prsu. Ženy ve středním věku, které jsou fyzicky aktivní, konzumují zdravou stravu, požívají jenom minimálně alkohol, nekouří a – což je nejdůležitější – nemají nadváhu, mohou prakticky vyloučit riziko cukrovky.

Rizikové faktory… Vysoká spotřeba tuku Vysoká spotřeba živočišného tuku Vysoká spotřeba bílkovin Nízký příjem uhlohydrátů (sacharidů) Vysoká spotřeba cukru Kouření

Ženy a cukrovka Ženy, které mají nadváhu, mají 8x vyšší riziko cukrovky, obézní ženy 20x. Ženy, které jsou fyzicky aktivní (do zpocení) 7 hodin týdně mají o 30% nižší riziko než 0,5 hodiny týdně. Ženy konzumující hodně vlákniny, tzn. celozrnné cereálie a chléb (spíše než sladkosti, brambory a rafinované uhlohydráty) a většinou polynenasycené (a ne nasycené) tuky mají poloviční riziko.

Řešení… Jezte zdravě Udržujte si přiměřenou váhu Buďte fyzicky aktivní

Vysoce rizikové skupiny Starší 45 let Vysoký krevní tlak (140/90 či více) Nadváha (BMI vyšší než 28) Některé etnické skupiny Glukózová intolerance (111-125 mg) Příbuzný prvního řádu s cukrovkou HDL méně než 35 mg/dl a/nebo triglyceridy více než 250 mg/dl Těhotenská cukrovka Měla dítě s porodní vahou vyšší než 4,4 kg Kuřáci

Procenta s cukrovkou Vyhledávácí program u starších 40 let: 2,2% nově diagnostikovaných 3,5% glukózová intolerance 16,4% již dříve diagnostikovaných diabetiků To znamená, že 22% lidí starších 40 let potřebuje být léčeno na cukrovku!

Ne věk, ale životní styl… Jak člověk stárne, klesá jeho schopnost vypořádat se s krevním cukrem, v každé dekádě života asi o 10%. Proč? 1) Tloustneme… 2) Méně se pohybujeme…

Krevní tlak Diagnóza vysokého krevního tlaku často předchází asi o 7 let diagnózu cukrovky. Při hypertenzi omezte sůl na 5 g denně. Udržujte nízkou váhu, buďte fyzicky aktivní, vyhýbejte se alkoholu, jezte více ovoce a zeleniny (abyste zvýšili příjem draslíku) a vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem sodíku (maso, mléko, rafinované potraviny, rafinované obiloviny). Plus zvyšte omega-3 mastné kyseliny: vlašské ořechy, řepkový olej, lněné semínko, sójový olej…

Glukózová intolerance 110-125 mg/dl hladina glukózy KVO riziko stoupá nad 85 mg/dl Riziko infarktu a mozkové mrtvice se zvyšuje již od 75 mg/dl Ateroskleróza se rozvíjí 4-6 let před tím, než je diagnostikována cukrovka

Glukózová intolerance… Strava a pohyb snížily při šestiletém sledování výskyt cukrovky o třetinu. 25% lidí s inzulínovou resistencí onemocní cukrovkou. Nahrazování nasycených tuků mononenasycenými tuky (olivový olej, avokádo, arašídy, řepkový olej), nikoliv omega-3, zlepšuje inzulínovou resistenci.

Inzulínová resistence… Spousta inzulínu v krvi, ale inzulínové receptory nefungují, tzn. že inzulín neplní svůj úkol: krevní cukr neklesá. Vegetariáni jsou citlivější na inzulín než nevegetariáni (se stejným množstvím cukru se vypořádají mnohem lépe). Při stejné hladině inzulínu se dokáží někteří lidé vypořádat s krevním cukrem 10x lépe než jiní.

Inzulínová resistence… Inzulínová resistence byla nezávislým předpovědním faktorem všech klinických příhod (cukrovka, vysoký krevní tlak, KVO, mozková mrtvice, rakovina). K příhodě… došlo přibližně u jednoho ze tří zdravých lidí v horním tertilu inzulínové resistence (při šestiletém sledování),… nebyly pozorovány žádné klinické příhody u tertilu nejcitlivějších na inzulín…

Krevní tuky Podezření na cukrovku, je-li HDL méně než 35 mg/dl a triglyceridy více než 250 mg/dl Nejnižší riziko – LDL méně než 100 mg/dl, HDL více než 45 mg/dl (ideálně více než 60 mg/dl), triglyceridy méně než 170 mg/dl Všichni diabetici by měli nastoupit zdravotní program – snížit váhu, nekouřit, vyloučit živočišné produkty, být fyzicky aktivní…

Triglyceridy Dostat pod kontrolu plasma glukózu Snížit váhu Program fyzické aktivity Vyhýbat se alkoholu Vyhýbat se cukru (zejména fruktóze) Někdy zvyšují jejich hladinu estrogeny Někdy se jedná o genetický problém

Pohyb a ještě jednou pohyb! Denně ujít 3 km vs. méně než 1,5 km snižuje úmrtnost u mužů o 50% U žen snížení rizika o jednu třetinu Fyzická aktivita jednou týdně u žen vyvolala snížení rizika o 24% Pětkrát týdně u osob ohrožených cukrovkou = snížení rizika o 51% Každých extra 500 kalorií týdně sníží riziko o 6%

Dietní faktory Nadváha Maso Tučná strava u obézních BMI více než 28, riziko vyšší o 75% Maso Tučná strava u obézních Typ tuku (ne saturované a trans-) Typ uhlohydrátu (komplexní) Ovoce, zelenina, karotenoidy Celozrnné obiloviny Potraviny s vysokým glykemickým indexem Alkohol

Jak snížit váhu… Žádné popojídání mezi jídly! Zvýšit příjem vlákniny Snížit obsah tuku ve stravě Vyhýbat se koncentrovaným kaloriím Vyhýbat se prázdným kaloriím a rafinovaným potravinám Oleje, cukr, rafinované cereálie, alkohol Vyhýbat se cholesterolu Pořádně snídat, málo večeřet (nebo vůbec ne)

Strava diabetika – a maso… Vyhýbat se masu Konzumenti masa – 3,8x vyšší riziko, že na úmrtním listě bude cukrovka Strava s vysokým obsahem tuku nebo s vysokým obsahem bílkovin zvyšuje výskyt cukrovky (ve studiích na zvířatech) Kombinací se efekt ještě násobí…

Ovoce a zelenina Riziko cukrovky je 0,73 u těch, kteří konzumují 5 či více porcí ovoce a zeleniny denně. Studie na 31 tisících mužích ve věku 40-75 let, kteří jedli velmi málo ovoce, ukázala o 46% vyšší riziko hypertenze v následujících čtyřech letech než u těch, kteří jedli denně ekvivalent 5 jablek.

Ovoce a zelenina… 10% americké populace nekonzumuje nikdy žádné ovoce ani zeleninu!

Celozrnné obiloviny Užívání celozrnných obilovin (ale ne rafinovaných obilovin) snižuje riziko onemocnění cukrovkou na 0,78, nerozpustná vláknina na 0,78, hořčík na 0,67 (při rafinaci obilovin se ztrácí 90% hořčíku).

Vláknina Průměrný příjem – 15 g/den Doporučený příjem – 20-35 g/den U diabetiků někteří doporučují 50 g Používejte celé ovoce, ne ovocné šťávy Používejte celozrnný chléb, ne bílý chléb Mrkev poskytuje vlákninu, šťáva nikoliv Obvykle lepší vařené obiloviny na snídani Těstoviny jsou rafinované a neobsahují mnoho vlákniny Živočišné produkty, cukr, oleje – zcela bez vlákniny

Celozrnný chléb Whiter the bread, quicker you’re dead! Čím bělejší chléb, tím rychleji jste po smrti. Stejný princip jako u ovoce a šťáv, jenom jich konzumujeme mnohem méně…

Karotenoidy Serum beta karoten (z mrkve) a lykopen (z rajčat) se snižují, když se lidé dostávají z pásma normálních hodnot glukózy v plazmě přes narušenou toleranci glukózy k cukrovce. To znamená, že karotenoidy hrají roli v inzulínové rezistenci a v cukrovce.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem Užívejte více potravin s nízkým indexem Minimalizujte množství potravin s vysokým glykemickým indexem Fazole a zelená list. zelenina mají nízký index Na 10 800 osobách se ukázalo zdvojnásobení rizika cukrovky při stravě s vysokým glykemickým indexem a nízkým obsahem vlákniny Bílý chléb, bílá rýže, brambory, limonády jsou nejvíce rizikové potraviny Celozrnný chléb a cereálie riziko snižují

Cigarety Ve studii na zdravotních sestrách kouření více než 25 cigaret denně zvyšovalo riziko cukrovky o 42%. U Holanďanů, kteří kouřili více než 20 cigaret denně, bylo relativní riziko 3,3.

Hormony HRT terapie (podávání estrogenů) u žen starších 50 let snižovala riziko cukrovky pětkrát. U žen s cukrovkou snižovala krevní cukr a zvyšovala HDL cholesterol. Ale pozor: rakovina prsu…

Kdo by se měl nechat vyšetřit? Každá osoba starší 45 let Pokud je výsledek v normě, opakovat každé tři roky Pokud se jedná o osobu se zvýšeným rizikem, opakovat častěji

Měly by se vyšetřovat děti? Ano, pokud je jejich BMI v horních 15%, pokud se v rodině vyskytuje onemocnění cukrovkou anebo pokud patří dítě do etnické skupiny s vyšším rizikem cukrovky.

Alkohol Pokud užívá pacient léky proti cukrovce, alkohol užitý bez jídla může způsobit hypoglykémii Diabetici s pankreatitidou, vysokými triglyceridy, abnormálním cholesterolem, neuropatií anebo systolickou hypertenzí by se měli určitě alkoholu vyhnout Optimálně by jej neměli diabetici vůbec užívat WHO ani Akademie věd jej nedoporučují

Ideální krevní tlak diabetika Ideálně by měl být nižší než 120/80 WHO říká, že ideální hladina u všech lidí je méně než 120/80 Diabetici aspoň pod 130/85 Při izolované systolické hypertenzi okolo 180 snižte aspoň na 160 mm anebo při jiných hodnotách aspoň o 20

Bojujte na správné frontě… U cukrovky II. typu je kontrola krevního tlaku, krevních tuků (cholesterol, triglyceridy) a váhy daleko důležitější než pouhá kontrola hladiny krevního cukru!

Riziko infarktu Riziko infarktu u diabetiků je dvojnásobné při zvýšené hladině triglyceridů. Riziko infarktu je zvýšeno 4x při nízké hladině HDL cholesterolu.

Více o pohybu… Minimálně 30 minut denně Starší 35 let, nejprve stres test (ale chůze je bezpečná) Při periferní neuropatii omezit cvičení s činkami Při retinopatii omezit otřesy při pohybu

Nízkotučná strava Strava s nízkým obsahem tuku, zejména živočišného Vědci doporučují hodně mononenasycených tuků (olivový olej, avokádo, řepkový olej, arašídy) - nezvyšují hladinu krevního cukru… Ale: Příliš mnoho tuků zvyšuje riziko obezity

Cukr ve stravě Doporučení ohledně cukru se uvolnily – diabetik může konzumovat běžná množství Přesto cukr raději minimálně, pouze prázdné kalorie, snižte, je-li třeba pro snížení váhy Starší lidé potřebují potraviny s vysokou koncentrací živin – zvyšte komplexní uhlohydráty a vlákninu Celkové množství uhlohydrátů důležitější než jeho typ Fruktóza může zvýšit triglyceridy Používejte ovoce a zeleninu, ale omezte potraviny oslazené fruktózou

Doplňky vitamínů a minerálů Standardní doporučení: Není třeba, aby diabetici užívali doplňky vitamínů nebo minerálů Mnozí diabetici mají nedostatek chrómu, proto mohou mít užitek z doplňků chrómu

Sůl Diabetici mají tendenci k vysokému krevnímu tlaku Proto by měli snížit spotřebu soli na 2 gramy denně Pozor na rafinované (balené) potraviny, které denně kupujete! Odtud pochází většina soli v potravě

Vitamíny E a C Podle některých studií může být jejich užívání prospěšné Optimální je získávat je prostřednictvím konzumování ovoce a zeleniny

Oblasti, kde probíhá výzkum Inositol se ukázal být prospěšným při snižování diabetické neuropatie (fazole, celozrnný chléb, oranžový meloun) Vanad vypadá slibně (snižuje krevní cukr u krys, podobně jako inzulín) Zinek – diabetici jej ztrácejí více močí, je důležitý v při tvorbě, uskladňování a vylučování inzulínu (obiloviny, fazole, dýňové semeno) Gama kyselina linolenová (pupálkový olej)

Bílkoviny Potřeba bílkovin diabetika je stejná jako u kohokoliv jiného 0,8 g/kg tělesné váhy I úplný vegetarián má vyšší příjem Hodně masa, resp. bílkovin, zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou

Specifické potraviny Maso zvyšuje riziko cukrovky a KVO Zelenina a rostlinné potraviny riziko snižují Vláknina snižuje riziko Hořčík snižuje riziko (celozrnné obiloviny) Beta karoten a lykopen snižují riziko Potraviny s nízkým glykemickým indexem snižují riziko Koriandr – proti vysokému tlaku, uvolňuje inzulín, působí podobně jako inzulín Semena psyllia, kmínu, ženšen? rybí tuk? capsaicin (pepř)?

Těsná kontrola krevního cukru Krevní cukr je ve vztahu k retinopatii a onemocnění ledvin O 60% nižší výskyt komplikací Pokud klesne do pásma 110-120 buďte opatrní, aby nedošlo k hypoglykémii – nebezpečné… Často měřit Přizpůsobovat dávky inzulínu Přizpůsobovat četnost podávání Přizpůsobovat míru fyzické aktivity

Kontrola krevní glukózy Snižte tělesnou váhu Dobrý program fyzické aktivity Zdravá strava – s nízkým obsahem kalorií, tuku a cukru, vysokým obsahem vlákniny, užívání potravin s nízkým glykemickým indexem (obiloviny, luštěniny)

Rutinní vyšetření diabetika Kontrola glykosylovaného hemoglobinu každé tři měsíce (zjistit, zda metabolicky pod kontrolou) Krevní lipidy každý rok (cholesterol, triglyceridy) Kontrola sítnice každý rok Riziko zlomeniny krčku je u žen s cukrovkou I. typu 12x vyšší, s cukrovku II. typu 1,7x vyšší

Jak předcházet cukrovce a jak léčit cukrovku? Změnou životního stylu! J.A. Scharffenberg, MD, MPH Emeritní profesor výživy Loma Linda University