ABIOTICKÉ FAKTORY 3. LEKCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Abiotické faktory prostředí
Advertisements

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
OBEZITA.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Abiotické podmínky života
Abiotické podmínky prostředí
Základní ekologické pojmy
Životní podmínky organizmů
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
EKOLOGIE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Devátá Marta Devátá Monika
Ekologické aspekty liniových staveb
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Světlo, sluneční záření
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Krajina a životní prostředí
Homeostáza a termoregulace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Působení ekologických faktorů
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Biosféra.
Co jsme již poznali.
Působení ekologických faktorů
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - SVĚTLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - TEPLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_26_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_TE.
Společné znaky rostlin.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rostliny.
3 Abiotické faktory prostředí světlo, teplota
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
TERMOREGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA
Abiotický faktor teplo
Působení ekologických faktorů
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Abiotický faktor světlo
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

ABIOTICKÉ FAKTORY 3. LEKCE

Sluneční záření a světlo viditelné světlo (380 až 750 nm) fotoperiodismus ROSTLINY :světlobytné, stínobytné, dlouhodenní, krátkodenní, neutrální ŽIVOČICHOVÉ : noční, denní BIORYTMY

Vliv faktorů na úspěšnost druhu

TEPLOTA PROSTŘEDÍ A METABOLISMUS V TOMTO ROZMEZÍ INTENZITA METABOLISMU STOUPÁ S TEPLOTOU KRITICKY NÍZKÁ TEPLOTA KRITICKY VYSOKÁ TEPLOTA ORGANISMUS ŽIJE ROSTE MNOŽÍ SE ORGANISMUS NEZVLÁDNE PODCHLAZENÍ ORGANISMUS NEZVLÁDNE PŘEHŘÁTÍ

TEPLOTA IČ záření – zdroj tepla UV záření – brzdí růst rostlin, působí změny v DNA, je nezbytný pro tvorbu vitamínu D v kůži člověka teplotní optimum u většiny živočichů je v rozmezí 15 - 30° C euryekní X stenoektní teplomilné, chladnomilné

životní pochody mohou probíhat v rozmezí –200 až 300°C většina však snáší pouze -50 až 50°C bakterie v hloubkách oceánů při ústí horkých pramenů až 300°C

Vliv tepla na rostliny silné ochlupení listů lesklé listy omezená transpirace ( kaktusy) vylučování silic vysokou odolnost mají semena, rostliny horkých pramenů, pouštní rostliny přemrznutí – nutná podmínky klíčivosti

Hopkinsův zákon (též bioklimatologický princip) začátek jednotlivých biologických událostí, kvetení nebo rozmnožování, se časově posouvá v závislosti na průměrné teplotě, která se v dané oblasti vyskytuje Směrem na sever, na východ a do vyšších nadmořských výšek se tyto biologické události opožďují Časový posun o čtyři dny odpovídá přibližně změně o jeden stupeň zeměpisné šířky, o pět stupňů východní délky a asi o 400 výškových metrů v horách .

Vliv tepla na živočichy tepelná bilance a odolnost je rozličná EXOTERMNÍ ŽIVOČICHOVÉ produkují málo tepla tělesná teplota závisí na okolí snížení teploty okolí souvisí se sníženou aktivitou pokles teploty okolí vede ke smrti chladem (moucha domácí – 15°C) na teplotě závisí životní projevy( rozmnožování,…) zbarvení – TMAVÉ ( u motýlů – snížená teplota) aktivita – vyšší teploty = vyšší příjem potravy = vyšší pohyb

ENDOTERMNÍ ŽIVOČICHOVÉ velká produkce tepla, výkonný krevní oběh, dýchání příjem potravy izolace ( pokryvy těla) termoregulační procesy (pocení, svalový třes….) stálá teplota – 36-37°C – savci 39 –40°C –ptáci Pojmy: hibernace, estivace Pravidla: GLOGEROVO (barva) BERGMANNOVO (hmotnost) ALLENOVO (tělní výrůstky) FOSTEROVO (zakrslé formy na izolovaných místech HESSEHO (velikost srdce) RENSCHOVO (srst a měnící se teplota)

TLAK organismy na souši jsou přizpůsobeny stabilnímu atmosférickému tlaku tj. 1000 hPa počítáme-li, že 1l vody váží asi 1 kg, pak v hloubce 10 m je hmotnost vody již 100 kg a v 100 m pod hladinou váží vodní sloupec již 1000 kg. hlubokomořské organismy žijí i v hloubce 10 km ????

PROUDĚNÍ VODY, VZDUCHU přenos semen opylování

VODA metabolické prostředí přísun kyslíku suchomilné rostliny mokřadní rostliny vodní rostliny srážky+vzdušná vlhkost (tropické deštné pralesy) místo rozmnožování…

CHEMICKÉ VLIVY přísun kyslíku oxid uhličitý soli (salinita) halofyty kyselost (pH) živiny eutrofní a oligotrofní organismy ostatní látky (jedovaté=rtuť, olovo..) a stopové