Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Energie.
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
„ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Únorové počítání.
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Kdo skáče přes snídaně? Mgr. Dominika Machačová - MVDr. Halina Matějová Katedra výživy člověka, LF MU, Brno.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Úkoly nejen pro holky.
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Přednost početních operací
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Predikce chemických posunů
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Svačiny českých (a slovenských) dětí
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Název projektu: Moderní škola
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny Skupina hygieny výživy

Projekt podpory zdraví č.9985 MZ ČR 2009 – 2010 (2011) Dělení souboru Projekt podpory zdraví č.9985 MZ ČR 2009 – 2010 (2011) Po vyčištění dat :2042 dětí (987 dívek a 1055 chlapců) Královéhradecký (844, dívek 376 , chlapců 468) Pardubický (390 , dívek 201 , chlapců 189) Liberecký kraj (808 , dívek 410, chlapců 398) 2, 4, 6 a 8 ročník antropometrie: CAV 1991, RŮST CZ ,BMI-PERCENTILOVÝ GRAF PRO NAŠE ÚČELY: NORMA: 3-90 PROBLÉMOVÁ VÁHA : NAD 90

metodika Dotazníky: Záznamy: Antropometrická měření: preferenční výživových zvyklostí Znalostí/dodržování zdravého životního stylu Záznamy: 24 hod. jídelníček (3 dny) týdenní pohybové aktivity Antropometrická měření: hmotnost, výška, obvodové míry, kožní řasy

Celkový energetický příjem

Trojpoměr základních živin

Množství tuku ve stravě

Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin

Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin

Výsledky – stravovací návyky snídaně Děti, které nesnídají: dle dotazníků: svačina sušenky anebo nákup párku v rohlíku či hamburgeru ze školního bufetu posun příjmu energeticky nejvydatnější stravy k večerním hodinám čas posledního jídla v pozdějších hodinách (20-21) X snídající (18-19). vyšší příjem tuků o 20% než děti snídající

Snídaně N.V. X P.V. U obou skupin převažovaly snídaňové cereálie  P.V. byly častěji čokoládové (o 20 % častěji) P.V. častěji (o 12 %) buchty a koláče Největší rozdíl v nápoji N.V.: převažoval čaj (76 % - z toho 56% slazený), mléko (12 %) nebo kakao (9 %) P.V.: převažoval čaj (49 % - z toho 63% slazený), sladké džusy a šťávy (20 %) a kakaa (17 %) Čisté mléko u P.V. bylo zaznamenáno pouze ve 3 %, N.V. 12 %

Výsledky – stravovací návyky školní svačina všechny děti (normální váha/ nadváha-obezita) Klesá počet svačících dětí ze 100% (2.tř.) na 82% (8.tř.) Ch - 94%,D – 69 %(65/75) Svačina u starších ročníků bývá posunuta po první vyuč. hod. a nahrazuje snídani

Výsledky – stravovací návyky svačiny Typické složení z domova: 2. tř: pečivo se sýrem a šunkou, jablko(mandarinka) SUŠENKA jako součást svačiny 4 tř: pečivo se sýrem a uzeninou, jablko(mandarinka) , paprika, 23% SUŠENKA jako celá svačina 6 tř: 43% SUŠENKA , ovoce, 39% kolový nápoj 8 tř: chlapci : pečivo s uzeninou, jablko, kolový nápoj 39% sušenky nebo chipsy, 48% kolový nápoj dívky : 37% pouze ovoce nebo zelenina 47% kolový nápoj, 24% sušenky Typické složení z bufetu: párek v rohlíku, malý balíček chipsů a kolový nápoj P.V. vyšší konzumace než N.V: sušenek (o 4 %), chipsů (o 7 %) a slazených nápojů (o 9 %)

Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin Sušenky u mladších typu Brumík, Kinder…. starší Twister, Snickers….. Kinder pingui, mléčný řez – ve 2% přiřazen v mléčných výrobcích

Výsledky – stravovací návyky oběd

Výsledky – stravovací návyky obědy doma % (2.tř.27/4.tř.10/6.tř.7/8.tř.3) N.V.: / 52 / 48 / 49 / CH -39,D-45 P.V.: / 48 / 52 / 51 / CH-61D- 55 N- 64 / O- 69 u prarodičů: převažovala typická česká kuchyně zastoupená hutnými omáčkami a knedlíky obědy Fast food % (2.tř.0/4.tř.3/6.tř.10/8.tř.19) o 1-2 hod později než ve škol.jídelně N.V. / - / 50 / 47 / 45 P.V. / - / 50 / 53 / 55

Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Zeleninu nekonzumuje vůbec nebo pouze „něco“ v polévce 12% chlapců, 9% dívek Konzumace O/Z pouze 1-2x týdně 22% chlapců, 19% dívek

Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Porovnání ve skupině u dětí, které jedí ovoce/zeleninu denně 2. třída 4. třída 6. třída 8. třída ovoce zelenina N.V. 44 52 47 57 53 56 45 70 P.V. 43 55 30

Výsledky – stravovací návyky Fast food Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj ANO NE N.V. 47 57 44 56 50 40 P.V. 62 38 61 39 65 35 p < 0,01 < 0,05 všechny hodnoty jsou uvedeny v % N.V X P.V. o 15% častěji kuřecích nuget o 20% častěji salátu o 8% méně často hranolek o 9% méně často cheeseburger a o 12% hamburger 18

Fast food hamburger + hranolky + coca-cola je 1805 kcal a 84g tuku 7-10 let je 1700 – 1900 kcal, tuk D do 65 g, CH do 72,8 g 10-13 let 2000 – 2300 kcal, tuk D do 78 g, CH do 86,6 g 13-15let 2200 – 2700 kcal, tuk D do 86,6 g, CH do 103,1 g

Preference nápojů – frekvenční dotazník Normální váha Problémová váha 20

Preference nápojů – frekvenční dotazník, denně N.V. P.V. p voda 30 8 < 0,001 slazená voda 7 6 n.s. mléko - kakao 4 2 čaj 3 ice tea ovocné šťávy 15 < 0,05 fanta, coca cola 5 21 džus 26 53 < 0,01 všechny hodnoty jsou uvedeny v %, n.s. – nesignifikantní

Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin ne denně: 3-4 x týdně

Zapojení do programů Je-li ve škole přístupný mléčný automat: Spotřeba mléčných výrobků o 6% více, nejvíce jogurtů 6/8tř. D Je-li škola zapojena do Ovoce-zelenina do škol: Spotřeba zeleniny o 1% vyšší Spotřeba ovoce o 7% vyšší Je-li škola zapojena do Škola plná zdraví – Bonduelle: Spotřeba zeleniny o 2% vyšší

? ? ? ? DĚKUJI ZA POZORNOST Poděkování: řediteli a pracovníkům Krajské hygienické stanice Liberec – odbor HDM za pomoc a podporu při realizaci projektu v jejich kraji

Antropometrie 25-30% problém s váhou 60-70% v normě: ALE z toho 31 % CH a 25% D nad 75 percentilem z toho 17% CH a 11% D nad 85 percentilem velký rozdíl město – vesnice

Výsledky – nadváha / obezita