Mikroskopy příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Světelné jevy Šíření a rychlost světla Odraz a lom světla
Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
19. Zrcadla a čočky Číslo a název projektu
GÁBINA HRABÁČKOVÁ IVANA KUKULOVÁ
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Zobrazování optickými soustavami
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje A. Zobrazovací A1) Subjektivní – obraz neskutečný (brýle, mikroskopy, dalekohledy) A2) Objektivní – obraz skutečný (fotografické přístroje,
Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Optické zobrazování Základní pojmy
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Zobrazení rovinným zrcadlem
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
Mikroskopy.
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Diplomovaný oční optik – Geometrická optika
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
Dalekohledy.
Využití difrakce v praxi
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
Tenká čočka – soustava tenkých čoček
Mikroskopické techniky
Obrazy (geometrická optika)
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Pozorování krevních nátěrů
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou.
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Optické přístroje - dalekohledy
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
O spojkách a rozptylkách
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Dalekohled Optické přístroje Název školy
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Název projektu: Škola a sport
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Obrazy (geometrická optika)
Transkript prezentace:

Mikroskopy příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru (plyne z podobnosti trojúhelníků) příčné zvětšení okuláru příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru Zvětšení mikroskopu:

Změna velikosti zvětšení: a) výměnou objektivu nebo okuláru – stupňovitá změna b) změna optického intervalu - spojitá změna vysunutím okuláru Zvětšení mikroskopů je omezeno ohybem světla. Je-li  vlnová délka použitého světla, lze rozeznat dva body ležící od sebe ve vzdálenosti d (viz učebnice) kde A je tzv. číselná (numerická) apertura objektivu a je úměrná velikosti indexu lomu prostředí před objektivem. n… index lomu prostředí před objektivem nK…index lomu pro krycí sklíčko čočka objektivu

Objektivy mikroskopů jsou většinou složené soustavy Z bodu X vychází svazek paprsků. Pro přechod z krycího sklíčka do vzduchu platí pro mezný úhel pro n = 1 (vzduch) suchý objektiv A = 1 (teoreticky, prakticky A ( 0,9 – 0,95), tj. = 640 - 720,  = 950 max. 2) k dosažení větší rozlišovací schopnosti – imerzní objektiv n = 1,333 (voda) A = 1,25 n = 1,515 (cedrový olej) A = 1,4(maximální) (obraz závojový, olej fluoreskuje) glycerín ředěný vodou a další imerze  = 1500 max. Objektivy mikroskopů jsou většinou složené soustavy dělíme je podle stavu korekce barevných vad na: achromáty – korekce pro 2 vlnové délky apochromáty – sekundární barevná vada snížena na minimum, otvorová vada korigována pro 2 barvy

Okuláry – většinou dvoučlenné oba členy jednoduché jeden jednoduchý, druhý složený oba složené Základní úlohou okuláru je zvětšit obraz vytvořený objektivem pokud možno bez vad. Obraz vytvořený objektivem není dokonalý – okulár má vady opačné a tím se vady objektivu zmírní. Osvětlovací soustava – předměty průhledné se prosvítí – jde tedy o osvětlení lomem - předměty neprůhledné se osvětlí světlem dopadajícím – osvětlení odrazem Typy mikroskopů podle účelu – školní, lékařské, metalografické, mineralogické, dílenské podle počtu okulárů: 1) monokulární – pozorování jedním okem 2) binokulární – 2 samostatné mikroskopy(osy asi 150 skloněny) nebo jeden objektiv a dva okuláry Oblasti, který mi je možno se podrobně zabývat jsou různé mikroskopické techniky pro světlo viditelné, infračervené, ultrafialové, mikrofotografie, mikrokinematografie

http://www.mbcalibr.cz/prodej/mikroskopy-a-lupy/ http://www.eschenbach-optik.cz/mikroskopy.htm http://www.oftalmo.cz/zeiss/mikroskopy/default.htm

Dalekohledy Dalekohled zvětšuje zorný úhel při pozorování vzdálených předmětů. Nejjednodušším dalekohledem je jednoduchá spojná čočka, jejiž f´ l ( l = 250 mm) velikost obrazu y´ y, ale zorný úhel ´  a obraz pozorujeme ze vzdálenosti l f´ Z podobnosti trojúhelníků platí: Zvětšení :

Dalekohled Keplerův(hvězdářský) – spojný okulár Pro afokální nastavení této soustavy se dá odvodit : Převrácený obraz lze v optickém zobrazování vyřešit pomocí převracející soustavy – což mohou být zrcadla, hranoly a čočky.

Dalekohled Galileiho(holandský) – rozptylný okulár (r.1608 – vynalezl a zhotovil Holanďan Lippershey, r.1610 – zhotovil Galileo Galilei – objev 4 Jupiterových měsíců) http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/astronomie/Astrofyzika/HST_ss/21sshst.html Zvětšení Galileiho dalekohledu můžeme spočítat podobným způsobem jako u dalekohledu Keplerova Podobně jako mikroskop se dalekohled skládá z objektivu – vždy spojná soustava a okuláru – spojná i rozptylná soustava. Tento typ dalekohledů jsou tzv. čočkové dalekohledy – refraktory. Některé dalekohledy mají místo objektivu zrcadla – jsou to tzv. zrcadlové dalekohledy – reflektory.

Rozlišovací schopnost dalekohledu: http://www.optik-praha.cz/index.php?m=katalog_binokularni&PHPSESSID=1f515165c9b2392ccfc7bbe55943395c http://www.trekshop.cz/dalekohledy-stativy-fotobrasny-turisticke-lovecke-pozorovaci-c-2_77.html http://aldebaran.cz/fotografie/dalekohledy_2.html http://www.hvezdarna.cz Rozlišovací schopnost dalekohledu:

Příklady optické přístroje subjektivní 1. Ohnisková vzdálenost objektivu mikroskopu je 3 mm, okuláru 3 cm, délka celého mikroskopu je 16 cm. Určete, do jaké vzdálenosti před objektivem je třeba umístit předmět, aby oko mohlo obraz v mikroskopu jasně pozorovat ve zrakové konvenční vzdálenosti 25 cm.(-3,07 mm) 2. Dvě spojné čočky s ohniskovými vzdálenostmi 3 a 4 cm jsou od sebe vzdáleny 15 cm. Vypočítejte, do jaké vzdálenosti před první čočku je třeba umístit předmět, aby tato soustava vytvořila zdánlivý obraz ve zrakové konvenční vzdálenosti oka. První očku považujte za objektiv, druhou za okulár. Oko je přiložené těsně k okuláru. (-4,05 mm) 3. Kepllerův hvězdářský dalekohled má objektiv o ohniskové vzdálenosti 42 cm, okulár 1,4 cm. Jak dlouhý je dalekohled a jaké je jeho úhlové zvětšení. (43,5 mm,-30) 4. Objektiv Galileiho dalekohledu tvoří tenká bikonvexní čočka s poloměry křivosti r1= - r 2=24 cm a s indexem lomu 1,5. Optická mohutnost okuláru je -20 D. Vypočítejte, do jaké vzdálenosti od objektivu je třeba umístit okulár, aby pozorovatel, jehož zraková konvenční vzdálenost je 25 cm, pozoroval v dalekohledu jasně předmět vzdálený od objektivu 30 m.(4,16 D, 19 cm) 5. Mikroskop, jehož objektiv má ohniskovou vzdálenost 2 mm a okulár 40 mm, vidí předmět s úhlovým zvětšením 500. V jaké vzdálenosti jsou optické středy objektivu a okuláru?(42 mm)