GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_06 Datum vytvoření 27.12.2012 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima, sekunda - NG Anotace Pozorování plísní na potravinách Klíčová slova Štětičkovec, Kropidlák, Plíseň hlavičková Vzdělávací oblast Biologie Očekávaný výstup Student rozezná typy plísní, zná jejich význam Zdroje a citace JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN 80-86002-09-8. (Obr. 1, 2, 3)
Pozorování plísní na potravinách
Pomůcky mikroskop stereolupa kádinka s vodou kapátko preparační souprava podložní sklíčko krycí sklíčko plísně (vlastní zdroje – plesnivé potraviny př. ovoce, zelenina, chleba, mléčné výrobky ...)
Postup Potravinu s plísní prohlédněte nejprve okem, poté pod stereolupou (odkrojte část s plísní). Pozorujte a zakreslete. Na podložní sklíčko kápněte 1-2 kapky vody. Preparační jehlou šetrně přeneste podhoubí i s výtrusnicemi na podložní sklíčko. Přikryjte krycím sklíčkem, pozorujte a zakreslete. Stejný postup opakujte s další plesnivou potravinou.
Nákres Zakreslete tvar podhoubí a výtrusnice (konidie) vámi pozorovaných plísní. Podle obrázků určete o jaký typ plísně se jedná. (Plíseň hlavičková, Kropidlovec černavý, Štětičkovec, Kropidlák) Zaznamenejte zvětšení, pod kterým jste preparát pozorovali.
Obr. 1
Obr. 2
Obr. 3
Opakování Jak se liší výtrusnice Plísně hlavičkové a Kropidlovce černavého? Na jakých potravinách se nejčastěji můžeme setkat s Štětičkovcem a Kropidlákem? Vyhledejte, co jsou to mykotoxiny. Jak působí plísně na zdraví člověka? Jak správně zacházíme s plesnivou potravinou (i pokud je plesnivá jen malá část)? Jsou všechny plísně nutně zdraví škodlivé? Seznamte se s pojmem „kulturní plísně“. Latinský název Štětičkovce je Penicillium. Víte co se z něj vyrábí a kdo tento významný objev uskutečnil?
Zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN 80-86002-09-8. (Obr. 1, 2, 3)