Mgr. Richard Polifka 13.02.2009 FZÚ Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maloúhlový rozptyl neutronů
Advertisements

Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Interakce neutronů s hmotou
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Koincidence: vstupní a výstupní signály jsou digitální signály výstupní signál má délku odpovídající překrytí vstupních signálů.
Studium exkluzivní produkce dvou pionů v difrakčních ep interakcích Richard Polifka Seminář ÚČJF , Praha.
Ilustrativní obrázek vpravo je výsledkem nedávno minulých analýz z dat 2012, v současnosti se pracuje na kombinaci dat z let Cílem je nalezení.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Odpovědi oponentům Výsledky dokumentované v práci se přímo promítly do následujících publikací:  Inclusive production of charged pions in p+p collisions.
Studium dynamiky jádro-jaderných srážek pomocí korelační femtoskopie na experimentu STAR Jindřich Lidrych.
Statický kvarkový model Supermulltiplet: charakterizován I a hypernábojem Y=B+S Skládání multipletů spinových či izotopických, např. dvě částice se spinem.
Detektorové systémy 1) Anticomptonovské spektrometry 2) Párové spektrometry 3) Krystalové koule, stěny, komplexní soustavy polovodičových a scintilačních.
IONIZAČNÍ POTENCIÁLY A FÁZOVÉ PŘECHODY KLASTRŮ ARGONU
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Elementární částice 1) Úvod
Partonové distribuční funkce pro LHC pro podrobnosti doporučuji následující rozsáhlou práci file:///F:/HERWIG/HEPDATA%20-%20Durham%20HEP%20Databases.htm.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Experimentální metody jaderné a subjaderné fyziky
Homogenní elektrostatické pole
2.2. Pravděpodobnost srážky
Uplatnění spektroskopie elektronů
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Malá skála1 Několik poznámek k poruchové QCD  efektivním barevném náboji  asymptotické volnosti  konzistenci poruchové teorie  jetech a jejich.
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
BARYONOVÉ REZONANCE a další 1. Zachování I I=3/2 K je konstanta 2.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Pojem účinného průřezu
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Charakteristiky Dolet R
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Fyzika elementárních částic
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Standardní model částic
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
Detektory nabitých částic a jader
Quiz Jak se jmenuje částice zprostředkující silnou interakci? Neutralino A Snail B Gluon C Pigsino D 1.
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
Seminář ATLAS1 Vlastnosti top kvarku z dilepton kanálu Kamil Augsten FJFI - ČVUT v Praze D0 Fermilab.
Testování modelů interakcí kosmického záření na urychlovači LHC Petr Nečesal, MFF UK
Seminář ATLAS1 Vlastnosti top kvarku pro koncové stavy se dvěma leptony Kamil Augsten FJFI - ČVUT v Praze.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Termalizace pozitronu doba termalizace: rychlost ztráty energie při pronikání do materiálu (stopping power):
Antonín Krása Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Produkce neutronů v tříštivých reakcích GeV protonů na tlustém olověném terči (Experiment versus.
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
Úvod do subatomové fyziky
Detektor ALFA-ATLAS v CERNu
Chaos (nejen) v jádrech
Interakce neutrin s hmotou
Standardní model.
Několik poznámek k poruchové QCD
H1 experiment Naše účast:
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
Transkript prezentace:

Mgr. Richard Polifka FZÚ Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1

Osnova – „Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1“ Co je to „jet“ Teoretická motivace mé analýzy Co je to „experiment H1“ Bližší seznámení se s laboratoří DESY Co je to „měření účinného průřezu“ Co se v takové analýze vlastně dělá

Srážky elementárních částic Elementární částice = základní stavební kameny teorií o stavbě hmoty Leptony – fermiony (s=1/2), pouze elmg a slabá interakce, samostatně existující Kvarky – fermiony (s=1/2), všechny interakce Bozony – zprostředkují interakci (gluony, W,Z,foton), Higgs Kvarky spolu s gluony tvoří hadrony – silně interagující samostatně existující částice – proton, neutron, Kaon,… Souhrnný název PARTONY (part = část) Pokud mluvíme o srážkách částic na té nejnižší úrovni, mluvíme o tzv. „partonové“ úrovni

Jety Partonová úroveň – kolize elementárních částic Výstup srážky – samostatně existující objekty Pokud je výstupem ze srážky parton, vzniknou „jety“ = „výtrysky“ – spršky stabilních částic Obrázek jetu

Kinematické veličiny x, Q 2 Kolize elektronu/pozitronu s protonem  kolize fotonu s partonem Q 2.. „hmota virtuálního fotonu“ Energie přinesená do interakce ze strany leptonu x.. Frakce hybnosti protonu nesená partonem Energie přinesená do interakce ze strany protonu Ee Ee’ Q 2 = 2EE’(1+cosθ) x = Q 2 /2pq

Partonové distribuční funkce Strukturní funkce protonu

Evoluční rovnice Strukturní funkce jsou závislé na x,Q 2 … „vyvíjejí se“ Evoluční rovnice tento vývoj popisují – DGLAP, BFKL,.. DGLAP : BFKL:

Difrakce a její smysl (pseudo)rapidita – invariatní veličina odpovídající úhlu θ: η = - log(tg(θ/2)) η MAX = aktivovaná buňka kalorimetru, která leží nejvíce ve směru letu protonu Smysl: Zajímavá část QCD popsaná pouze modely Nástroj na studium BFKL Při detekci rozptýleného protonu šance na výrazně „čistší“ vzorek LHC)

Experiment

Dopředné detektory – H1 FPS – Forward Proton Spectrometer horizontální a vertikální stanice v různé vzdálenosti od H1 horizontální 63m a 80m, E = (820,920) vertikální 81m a 90m, E = (500,800) posuvné moduly, které se pohybují kolmo ke svazku, operační vzdálenost ~2.5 cm při nebezpečí se automaticky vysunou každá stanice má 2 hlavy, scintilační vlákna kolmo na sebe – U a V souř. více stanic umožňuje dobře změřit sklon trajektorie hybnost se určuje pomocí znalosti urychlovačové trubice a magnetů

Měření účinného průřezu Účinný průřez ~pravděpodobnost interakce v daném kinematickém omezení σ=N/L σ.. Účinný průřez N.. Počet zaznamenaných případů L.. Luminozita.. ~ „normovací faktor“, dán dobou nabírání a kvalitou dat Výběr fázového prostoru Oprava z detektorové na hadronovou úroveň Nutná dobrá shoda s „Monte Carlem“, pomocí něhož se bude opravovat na hadronovou úroveň

Výběr dat - kritéria Zpracování dat z let 2005 – 2007, L = 160 pb-1 „luminosity selection“.. Výběr dat, která byla dostatečně kvalitní (bylo možno měřit luminozitu, všechny potřebné části detektoru byly zapnuté a fungovaly správně Aktivní subtrigger (s112) Subtrigger – sada podmínek, které musí být splněny pro záznam události S112 … FPS+DIS subtrigger – signál z FPS && signál ze SpaCalu Poloha primárního interakčního vrcholu v rozmezí ±35 cm Hluboký nepružný rozptyl (DIS), charakterizován Q2 > 0, velice důležitý faktor při měření je správná identifikace rozptýleného elektronu

Rozptýlený elektron & DIS Energie > 8 GeV θ= (155°,176°) Rspacal > 13cm Ecra < 4 cm y = (0.03,0.7) Odstranění mrtvých buňek SpaCalu DIS: E-Pz = (35,70) Pro odstranění fotoprodukce Q 2 > 4 GeV 2

Výběr protonu Energie > 820 GeV Px = (-0.63,-0.27) Py = ( -0.8, 0.8) E+Pz < 1900 GeV Odstran ě ní pozadí

Výběr jetů Jety se vybírají pomocí kt-jetového algoritmu v γp CMS Nejprvese transformují všechny objekty, poté se spustí algoritmus 2 schémata: „Mozer“ a „Mine“ Mozer – pro srovnání s předchozí publikací Pt1* > 5.5 GeV, Pt2* > 4.0 GeV Eta = ( -1.,2.0) Statistika: 160 případů Mine Pt1*>5.0 GeV, Pt2* > 4.0 Eta = (-2.5,2.5) Statistika: 570 případů

Účinný průřez – experimentální pohled L.. Luminozita Acc … combinovana akceptance FPS a H1 Acc = Nrec(MC)/Ngen(MC) Ve stejném fázovém prostoru Pokud je přesná simulace,podchytí správně efekty detektoru Eff… efektivita nabírání dat s FPS C had … hadronizační korekce (pomocí MC) C rad … radiační korekce (pomocí různých MC)

σ tot pro inkluzivní DIS

σ tot pro dijet DIS

dσ/dy

dσ/dp tf

Shrnutí Pokus o objasnění Jetové problematiky Detektoru H1 Měření účinného průřezu Doufám, že σ udržení v paměti > 0 pb Přeji příjemný víkend