Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Ing. Stanislava Správková
Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
Co jsme v kraji už pro reformu udělali?
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Regionální péče v Praze
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Plánovaný rozvoj služeb
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
ohroženým domácím násilím
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Aktuální krize zdravotnictví
Domácí násilí v praktické rovině
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Lucie Bankovská Motlová
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
APSS ČR – Ústecký kraj Krajská síť poskytovatelů sociálních služeb
Reforma psychiatrické péče
Terapeutické komunity
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Komplexní komunitní služby pro lidi s dlouhodobým duševním onemocněním v Ústeckém kraji
Ústav vs. Komunitní služba
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Centra duševního zdraví v kontextu reformy psychiatrické péče
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice MUDr. Miroslav Pastucha, 12.9.2013

OTEVŘENÍ 1.10.2012 CÍL – nabídnout lepší péči lidem závažně duševně nemocným. Hledat alternativu k dlouhodobým nebo opakovaným hospitalizacím. INSPIRACE – USA, Itálie, Švýcarsko

ASERTIVNÍ KOMUNITNÍ PÉČE Vznik v USA v 60.letech 20 st. Intenzivní ambulantní péče Dobrá dostupnost – snadná dosažitelnost péče oběma směry. Fyzická i časová (24/7) Komunita - provázanost s lokalitou, dobrá znalost prostředí a dalších služeb, lokální samospráva. Komplexnost – multidisciplinární tým, centrum, streetworking, mobilita, krizová lůžka.

ASERTIVNÍ KOMUNITNÍ PÉČE Krizová intervence Psychiatrická rehabilitace Individuální přístup – náplň práce není předem definovaná, je šitá klientům na míru. Flexibilita – nic není předem vyloučeno Aktivní /asertivní/ přístup – kontakt aktivně vyhledáváme a udržujeme. TERAPIE REALITOU

ZAŘÍZENÍ 1 psychiatr 6 a ½ terénní psychiatrické sestry 0,1 sociální pracovnice 0,05 arteterapeutka pracovna sester pracovna lékaře společenská místnost 2-lůžkový pokoj mobil, automobil SCHÁZÍ: psycholog sociální pracovník terapeut /AT?/

CÍLOVÁ SKUPINA 20% Krizová intervence Komunitní služby (téměř 200tis.) Praha 9, 18, 19 Praha 8 Bipolární porucha Schizofrenie Deprese OCD Krizová intervence 20% Komunitní služby Asertivní komunitní péče

KTC

ZKUŠENOSTI NAVAZUJEME VZTAH Byli jsme v kontaktu s cca 100 nemocnými Asi 50-ti z nich věnujeme intenzivní ambulantní péči /min. 1x týdně/ DOHLÍŽÍME NA UŽÍVÁNÍ MEDIKACE, řešíme krizové situace, doprovázíme na úřady, podporujeme záliby, arteterapie, konzultace ohledně vaření včetně cvičné kuchyňky, DOPROVOD NA NÁKUPY, vyhledání a doprovod do zdravotnického zařízení, komunikujeme s rodinami nemocných, POMOC s praním a úklidem, pomoc s nakládáním s financemi, hodnotíme zdravotní stav a účinky léků, PSYCHOTERAPIE, výlety a kulturní akce, podpora v zaměstnání. NAVAZUJEME VZTAH

ČÍSLA cca 900 kontaktů / měsíc cca 10 kontaktů / pacient / měsíc 30 pacientů je vedeno i v KTC psychiatrické ambulanci dalších 15 pacientů je vedeno v ambulancích PNB zbytek pacientů je registrován u více než 30 ambulantních psychiatrů v Praze cca 20 pacientů bydlí v CHB BONA

ACT model Nácvik každodenních životních dovedností, zapojení rodiny, pracovní příležitosti, sociálně-právní oblast, podpora zdravého životního stylu, podpora v užívání léků, pomoc v oblasti bydlení, finance, poradenství Personál: poměr 10:100, 1 psychiatr, 2 sestry, 2 AT odborníci, 2 odborníci na bydlení a zaměstnání. Přímo poskytují služby max. 6 nových klientů měsíčně, 95% déle než rok 4 osobní kontakty týdně /2h/, 90% kontakt > 2 osoby za 2 týdny 24/7, 80% kontaktů v komunitě ACT ≠ CDZ

Spolupráce s Fokusem Děkuji za pozornost! Možnost eliminovat některé nedostatky: zmenšit spádovou oblast obohatit multidisciplinární tým naučit se spolupracovat se sousedy Děkuji za pozornost!