Evropský kolonialismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky kapitalismu v Anglii
Advertisements

SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Asijské státy v 17. a 18. století
Boj anglických osad za nezávislost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_250_Průmyslová výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj politické mapy světa
Vývoj politické mapy světa
Kolonialismus a imperialismus
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
Vznik USA Dějepis 2. stupeň
OBYVATELSTVO AMERIKY.
AMERIKA obyvatelstvo.
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Boj Nizozemí za svobodu
Západní Evropa v 16. století
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_23-01 Zámořské objevy 1/ Obecná východiska.
Zámořské objevy 15. století
Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
IMPERIALISMUS KOLONIALISMUS
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.19 Téma: Zeměpis světadílů -
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Vznik USA.
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_04_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Kolonizace světa Základní škola Libina, příspěvková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Název školy: Základní škola T. G
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
Dopady zámořských plaveb
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Evropský kolonialismus v 17. a 18. století nastal rozvoj Nizozemí a Anglie posilovaly své koloniální výboje a vytlačovali Portugalce a Španěly do koloniálních výbojů se zapojila i Francie Evropané pronikali do nevyspělých oblastí Asie, Afriky a Ameriky což vedlo k jejich dalšímu zaostávání princip spočíval v dovozu evropských výrobků a vývozu surovin z kolonií do Evropy to přinášelo obrovské zisky a rychlejší rozvoj mateřských států

vznik pevných obchodních vazeb mezi evropskými státy a jejich koloniemi dal základ světovému obchodu v Severní Americe zakládaly kolonie Anglie, Francie a Nizozemí (kožešiny, plantáže) založen niz. Nový Amsterdam - později ang. New York

ve Střední a Jižní Americe dál vládli Španělé (těžba drahých kovů) a Portugalci v Brazílii (plantáže) v Karibském moři byly často lodě napadány korzáry a piráty s kolonizací Ameriky souvisel i výnosný obchod dovozu a prodeje otroků z Afriky (práce v dolech, na plantážích)

v Asii obchodování organizovaly obchodní společnosti britská Východoindická společnost (Indie a Čína) holandská Východoindická společnost (Indonésie, Cejlon, Moluky a Japonsko) ty měly rozsáhlá práva při jednáních s místními státy, vlastní ozbrojené loďstvo, vojsko i pevnosti později zakládaly nové osady a dobývaly další území

zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Castelloplan.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GezichtOpNieuwAm sterdam.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taj1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/C onfaince_Kent_fight.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Morgan,Henry.jpg