Zákon lomu a odrazu světla - opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O základních principech
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světelné jevy a jejich využití
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
OPTIKA.
18. Vlnové vlastnosti světla
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Elektromagnetické záření
Světlo.
Paprsková optika hanah.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Základní zákony geometrické optiky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Fyzika 8. ročník Mgr. M. Kubátová
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světelné jevy Lom světla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
38. Optika – úvod a geometrická optika I
OPTIKA ZRCADLA A ČOČKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY.
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Digitální učební materiál
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_612_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Lom světla Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2012 Určeno:7. ročník ZŠ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Lom od kolmice Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_5.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Příklady na zákon lomu Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Polarizace
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Základní vlastnosti světla
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Lom světla - příklady Autor: Mgr. Alena Víchová
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Třída 3.B 3. hodina.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Zákon lomu a odrazu světla - opakování OPTIKA Zákon lomu a odrazu světla - opakování VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

Zákony optiky jsme probírali už v 7. třídě Zákony optiky jsme probírali už v 7. třídě. K tomuto okamžiku známe i podstatu světla. Víme, že světlo jsou elektromagnetické vlny o délce 390 – 750 nm. Víme, jak se světlo šíří a co vytváří za neprůhlednou překážkou. Známe i zdroje světla a i co se děje s paprskem, když narazí na hranu druhého prostředí a spoustu dalších věci. A nebo ne? Tak si vše zopakujeme…… VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

Známe dva typy zdrojů světla. Jaké? PLOŠNÝ ZDROJ BODOVÝ ZDROJ URČI O JAKÝ ZDROJ SVĚTLA JDE: SLUNCE ŽÁROVKA HVĚZDA POŽÁR V LESE ODRAZ MĚSÍCE NA HLADINĚ ŘEKY MAJÁK NA MOŘI VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

V následující tabulce vyznač, o jaké optické prostředí se jedná: DRUHY OPTICKÉHO PROSTŘEDÍ V následující tabulce vyznač, o jaké optické prostředí se jedná: Optické prostředí průhledné průsvitné neprůhledné SKLO SKÁLA PAPÍR VODA MLHA VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

Paprsek dopadne na Zemi za 500 sekund . RYCHLOST SVĚTLA Světlo se ve vakuu šíří rychlostí 300 000km/s. Za jak dlouho paprsek světla letící od Slunce dopadne na Zemi, je-li vzdálenost Slunce-Země cca 150 milionů km? ROZBOR A VÝPOČET: t = ? t = s/v v = 300 000 km/s ; s = 150 000 000 km t = 150 000 000/300 000 = 500 (s) ODPOVĚĎ: Paprsek dopadne na Zemi za 500 sekund . VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

α ά ? ρ1 (VZDUCH) ρ2 (ZRCADLO) α ? ά A DOKRESLI OBRÁZEK ZÁKON ODRAZU α ά ? ZÁKON ODRAZU….DEFINICE. DOPLŇ ZNAKY <,>, NEBO = DO NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY: ÚHEL DOPADU (α) ….. ÚHLU ODRAZU (ά) α ? ά A DOKRESLI OBRÁZEK ρ1 (VZDUCH) ρ2 (ZRCADLO) VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

1) PŘI JAKÉ SITUACI NASTÁVÁ LOM SVĚTLA? ZÁKON LOMU PŘI JAKÉ SITUACI NASTÁVÁ LOM SVĚTLA? PŘED SEBOU MÁŠ DVA OBRÁZKY. UVEĎ , KDY NASTANE SITUACE NA OBRÁZKU 1) A KDY NA OBRÁZKU 2). VYSVĚTLI A DOPLŇ SPRÁVNÉ ZNAKY POD JEDNOTLIVÉ OBRÁZKY ( < ; > ; = ). UVEĎ PŘÍKLADY OBOU LOMŮ SVĚTLA. 1) 2) V1 ? V2 α ? β ρ1 ? ρ2 V1 ? V2 α ? β ρ1 ? ρ2 VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

UVEĎ ALESPOŇ TŘI PŘÍKLADY BODOVÉHO A PLOŠNÉHO ZDROJE SVĚTLA. OTÁZKY A ÚKOLY UVEĎ ALESPOŇ TŘI PŘÍKLADY BODOVÉHO A PLOŠNÉHO ZDROJE SVĚTLA. JE MĚSÍC ZDROJEM SVĚTLA? VYSVĚTLI. DEFINUJEME, ŽE SVĚTLO SE VE VAKUU ŠÍŘÍ RYCHLOSTÍ 300 TISÍC KM/S. CO SE STANE S JEHO RYCHLOSTÍ, KDYŽ SE ZMĚNÍ PROSTŘEDÍ (VZDUCH, VODA)? JAKOU RYCHLOSTÍ SE POHYBUJE SVĚTLO, KTERÉ PROŠLO VZDUCHEM, VODOU A VRÁTILO SE ZPĚT DO KOSMICKÉHO PROSTORU (DO VAKUU). PROČ SE SVĚTLO LÁME NA ROZHRANÍ DVOU PROSTŘEDÍ? PAPRSEK SVĚTLA SE BUĎ ODRAZÍ, LÁME A NEBO SE POHLTÍ. KE KAŽDÉMU TYPU UVEĎ ALESPOŇ DVA PŘÍKLADY PROSTŘEDÍ, KDY K TOMU JEVU DOJDE. VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ

ZDROJE: Všechny obrázky byly převzaty z klipartů prezentace Microsoft Powerpoint2010. VY_32_INOVACE_15 - ZÁKON LOMU A ODRAZU -OPAKOVÁNÍ