Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Paradoxy české psychiatrie
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Vzdělávání pro reformu
Co jsme v kraji už pro reformu udělali?
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
MUDr. Vladislava Šumberová
Zákon o sociálních službách
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Regionální péče v Praze
Funkční geriatrické vyšetření a testy
PSYCHOSOMATIKA V ORDINACI PSYCHIATRA?
Plánovaný rozvoj služeb
PRAKTICKÝ LÉKAŘ, PSYCHIATR A JEJICH PACIENT Vaněk Jaroslav, MUDr., Vaněk David, MUDr., PhDr.
Psychiatrická klinika VFN
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Duševně nemocní a jejich znovuzačlenění do společnosti Praktická odborná část maturitní zkoušky z psychologie Jana Klingerová, 4. A.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Ambulance léčby bolesti
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
Paradoxy české psychiatrie
Lucie Bankovská Motlová
Rehabilitace v psychiatrii
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Přechod psychicky nemocného z nemocnice do následné péče E. Češková, LF MU a FN Brno  spolupráce psychiatrické kliniky s Prahem  v čem se shodnou psychiatři.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Denní stacionáře.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Rehabilitace v psychiatrii
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Reforma psychiatrické péče
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice pojmu psychiatrie postavení psychiatrie a její význam organizace psychiatrické péče stigmatizace oboru

Definice pojmu psychiatrie Psychiatrie – lékařský obor, zabývající se diagnostikou a léčbou psychických chorob Psychiatrie - součást neurověd Vztah psychiatrie a neurologie Psychické choroby - choroby mozku

Postavení psychiatrie a její význam: zdravotní zátěž rozvinuté státy WHO 1990 DALY je pojem vyřazující dobu prac. neschopnosti nemocného

Postavení psychiatrie a její význam: počet psychiatrů UEMS 1992

Organizace psychiatrické péče akutní lůžková péče ústavní péče ambulantní intermediární

Organizace psychiatrické péče Akutní lůžková péče: psychiatrické kliniky v rámci fakultních nemocnic ( pouze 6 v ČR) psychiatrická oddělení nemocnic psychiatrické léčebny

Organizace psychiatrické péče Kdy hospitalizace? při neúspěchu léčby exacerbaci příznaků nebo relapsu onemocnění, nezvládnutých ambulantně přetrvávající příznaky

Organizace psychiatrické péče Péče o psychotického pacienta: Potvrzení diagnózy, nasazení medikace, zvážení hospitalizace spadá do kompetence psychiatra nemocní s psychózou zůstávají v péči psychiatra Lékař prvního kontaktu se setkává kromě iniciální fáze s psychotickým nemocným při akutní exacerbaci (organizace převozu do psychiatrického zařízení). Je styčnou osobou mezi nemocným, příbuznými a psychiatrem (vliv na postoje nemocného, jeho rodiny i širší laické veřejnosti).

Organizace psychiatrické péče Ústavní péče (psychiatrické léčebny): dlouhodobá resocializace a rehabilitace

Organizace psychiatrické péče Celosvětový trend: postupný přesun diagnostiky a léčby řady psychických poruch k lékařům první linie, tj.k praktickým lékařům hlavně depresivní porucha Proč? hlavně dostupnost nových, bezpečnějších a lépe snášených antidepresiv, která mohou praktiční lékaři předepisovat

Organizace psychiatrické péče: intermediární péče nově koncipovaná složka, moderní, bez tradice, nedostatečně sledovaná denní stacionáře, krizová centra, domácí péče, kluby mezirezortní – chráněná pracoviště, bydlení, rehabilitační dílny, sociální firmy

Počet lůžek na 1 lékařské místo - srovnání PL a psych odd.nemocnic

Organizace psychiatrické péče část nemocných s psychózou je schopna žít (různě dlouhou dobu) mimo psychiatrická zařízení, ale vyžaduje komplexní péči, kterou mohou poskytnout zařízení komunitní psychiatrie týká se to do určité míry i dalších nemocných s chronickými psychickými pruchami

Organizace psychiatrické péče Komunitní péče Definice : systém terapie, pomoci a podpory, který je obsahově i organizačně uspořádán tak, aby byl schopen pomoci lidem i s vážnějším psychickým postižením žít co možná nejvíce v podmínkách běžného života, subjektivně co nejuspokojivějším způsobem Patří sem: krizové služby domácí léčení (v podstatě u nás neexistuje) denní centra a denní stacionáře (moderní trend, který poskytuje komplexní denní péči medicínské, psychoterapeutické a socioterapeutické povahy)

Organizace psychiatrické péče Denní centra a stacionáře lze rozdělit dle funkcí na terapeutická, rehabilitační, oblast zaměstnávání a oblast sociální . bývají orientován buď na jednu nebo kombinací více funkcí, event. mohou plnit tyto funkce všechny dále je možno zřízovat takováto centra dle pacientských skupin (pro psychotiky, závislé, děti) další formou komunitní péče je chráněné bydlení, a chráněná práce Těchto zařízení v ČR minimálně a často jsou zřizovately nestátní organizace.

Organizace psychiatrické péče: psychiatrická lůžka/ 10 000 obyvatel

Celkový počet psychiatrických lůžek v ČR rok 1999 Pozn. Od té doby zůstává prakticky stejný

Vývoj struktury nákladů psychiatrických léčeben (v %)

Náklady na léky PL a FN odbornost interna na ošetř. den Období: 1999 Období: 1- 3 Q. 2000 Průměr 439 Kč Průměr 38 Kč

Porovnání počtu pracovníků na 1 lůžko v psych. léčebnách a nemocnicích

Stigmatizace oboru Psychiatrie - asociace ... 1. blázinec - 22,2 % 2. duševní choroba - 12,1 % 3. cvok - 9,10 % další asociace - Chocholoušek, Dobřany, svěrací kazajka (STEM 1998) Asociace v r. 2005? možná pí Rowlingová a síťová lůžka

Stigmatizace oboru WHO 2001: Musíme usilovat o rovnocenný přístup k duševním a fyzickým poruchám