Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými druhy keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

HOUBY – PEXESO TROCHU JINAK
Symbióza některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠKOLA ADRESA: Základní škola Nový Jičín, Komenského.
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Přírodní společenstva
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník. OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník.
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Rostliny A ŽivoČichové našich lesů Lesní patra
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_18_URCOVANI_LISEJNIKU
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
HOUBY.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Houby Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PŘECHOD ROSTLIN NA SOUŠ- členění rostlinného těla
STROMY A KEŘE III. OVOCNÉ STROMY
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Autorem materiálu a veškeré obrázkové fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Živé organizmy - Rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PRVOUKA 3. ROČNÍK_LISTY ROSTLIN ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Společenstvo les – test
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Elektronická učebnice - II
KAPRAĎOROSTY.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s volně rostoucími jarními rostlinami Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání jednotlivých.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Houby VY_52_INOVACE_22 pro 4. ročník ZŠ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_05.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování jedovatých hub.
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Určování rostlin (les)
Puchratka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Les - rostliny, houby-prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ZŠ BYSTŘICE Mgr. Pavla Štěpánková VY 52 INOVACE 134.
Příprava na písemku Obrázky 1.
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
Transkript prezentace:

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými druhy keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodních druhů Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - keře, byliny, mechorosty, kapraďorosty, houby, lišejníky, jedovaté a nejedovaté druhy Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina - 9 - 12 let Celková velikost – 2,5 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

Lesní podrost Lesní podrost tvoří mechové, bylinné a keřové patro. Podrost listnatého lesa je rozmanitější a bohatší než jehličnatého lesa. 1. 2.

Rozdíly ve složení půdy Listy opadavých stromů se rozkládají rychleji než jehličí. Proto rychleji obohacují půdu o humus a živiny. 3.

Protože v listnatých lesích jsou opadavé stromy, je v nich na jaře více světla a tepla než v tmavých neprostupných lesích jehličnatých. Půda jehličnatých lesů je chudá, rostou na ní spíše jen mechy a lišejníky. 4. 5.

Součásti lesního podrostu Byliny – jedovaté i nejedovaté Nízké dřeviny a keře (polokeře) Mechorosty a kapraďorosty Houby a lišejníky 6. Kapraď samec

Byliny - nejedovaté Kapraď samec Sněženka podsněžník Plicník lékařský 8. Kapraď samec Sněženka podsněžník Jaterník trojlaločný – podléška Plicník lékařský Měsíčnice vytrvalá 7. Jaterník podléška

Byliny - jedovaté Konvalinka vonná Rulík zlomocný Vraní oko čtyřlisté Pstroček dvoulistý Šťavel kyselý 9. Konvalinka vonná 10. Pstroček dvoulistý 11. Šťavel kyselý

Nízké dřeviny a keře - nejedovaté Vřes obecný Brusnice borůvka Brusnice brusinka Ostružiník křovitý Maliník obecný Bez černý 12. Vřes obecný 13. Brusnice brusinka 14. Maliník obecný

Nízké dřeviny a keře – jedovaté a nebezpečné Lýkovec jedovatý Bez hroznatý (jedovaté plody) Zimolez černý Kokořík mnohokvětý Janovec metlatý 15. Lýkovec jedovatý 16. Janovec metlatý

Mechorosty Mechy mají v lesním podrostu velmi důležitou úlohu. Pohlcují totiž velké množství vody. Mechy a rašeliníky vytvářejí místy souvislé porosty. Například: rašeliník hnědý, ploník obecný, ploník ztenčený, dvouhrotec nahnědlý 18. 17.

Kapraďorosty Na rozdíl od řas a mechorostů mají pravé kořeny a listy různé velikosti a funkce. Listy zásobují rostlinu živinami a zajišťují také rozmnožování výtrusy. Například: plavuň vidlačka, přeslička lesní, hasivka orličí, papratka samičí, kapraď samec, žebrovice různolistá, osladič obecný

19. Plavuň vidlačka 20. Přeslička lesní 21. Žebrovice různolistá

Lišejníky Lišejníky jsou rekordmani v přežívání, velké množství se jich nachází na extrémních stanovištích. Například: terčovka bublinatá, dutohlávka lesní, dutohlávka sobí, prachouleček žlutý. 22. Terčovka bublinatá

Houby Houby se liší od rostlin nejen vzhledem, ale i způsobem výživy. Živí se paraziticky na jiných živých organizmech ( cizopasí). Houby jedlé: hřib borový, hřib kovář, křemenáč osikový, kozák březový, ryzec pravý, pýchavka obecná, bedla jedlá, muchomůrka růžovka Houby jedovaté: hřib satan, muchomůrka zelená, muchomůrka tygrovaná, závojenka olovová, pestřec obecný, kuřátka sličná

26. Ryzec pravý 23. Hřib smrkový 25. Bedla odřená 24. Muchomůrka červená

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Chase_Wood_-_Newbury.jpg 2.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Conifers,_Donard_forest_(3)_-_geograph.org.uk_-_1216109.jpg 3.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soil_profile.jpg 4.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Conifers,_Donard_forest_(2)_-_geograph.org.uk_-_1216056.jpg 5. http://cs.wikipedia.org/wiki/Tvrd%C3%BD_luh 6. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dryopteris_filix-mas0.jpg?uselang=cs 7.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hepatica_nobilis_(Pharaoh_han).jpg?uselang=cs 8. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boraginaceae_-_Pulmonaria_officinalis-1.JPG?uselang=cs 9. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Convallaria_majalis0.jpg?uselang=cs 10.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:324_Maianthemum_bifolium_Schm.jpg 11. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Common_wood_sorrel_(aka).jpg 12 . http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calluna_vul.krkonose_.jpg 13. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaccinium_vitis-idaea_L..jpg 14. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malina.jpg 15. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Daphne_mezereum0.jpg 16. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Cytisus_scoparius0.jpg?uselang=cs 17. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wisht.jpg?uselang=cs 18. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mosses01.jpg?uselang=cs 19. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Lycopodium_clavatum_151207.jpg 20. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum_sylvaticum.jpg 21. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blechnum_spicant_nf.jpg 22. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Hypogymnia_physodes_010108.jpg 23. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Boletus_edulis_EtgHollande_041031_091.jpg 24. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij.jpg 25. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ackerschirmpilz-1.jpg 26. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edelreizker-1.jpg?uselang=cs