Areál výzkumných ústavů Řež

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
Vyhořelé Palivo - uložiště Zpracovala: Markéta Klvaňová Lucie Hanzelková.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Ing. Michal Batelka Ing. Pavel Kovács
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Technologické platformy a dopravní výzkum
Řešení problémů s vlhkostí a radonem s naším systémem IGLŮ
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Vyhořelé paliva a úložiště
Vysoká škola chemicko - technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Divize chemie palivového cyklu
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Jaderná elektrárna Temelín
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Podklad č. 0. © 2014 ISATech s.r.o. Odpadové fórum 2014 Zařízení pro vyhodnocování velmi malých propustností H. Semíková, P. Bílý, J. Kasíková, R. Kovářová,
Podzemní využití nebezpečných odpadů
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Radioaktivní odpady HLW
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Divize chemie palivového cyklu
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Roman Kohut Ústav geoniky AV ČR, Ostrava
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Ústecký kraj, člen evropské sítě chemických regionů Ing. Petr Fiala, Zastupitel Ústeckého kraje, předseda finančního výboru Mezinárodní rok chemie 2011.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Research centre Advanced remedial technologies and processes Modelování fyzikálních jevů v souvislosti s hlubinnými úložišti.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Microbial aspects of HLW repository Petr Polívka Alena Ševců JADERNÝ PALIVOVÝ CYKLUS Centrum výzkumu Řež Technická univerzita Liberec Symposium Odpadové.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Příprava hlubinných uložišť jaderného odpadu v EU Ing. Petr Polívka, Ing. Tomáš Černoušek, Ph.D. 24.dubna 2014 Centrum výzkumu Řež s.r.o. ÚJV Řež, a. s. ODPADOVÉ FÓRUM 2014 Výsledky výzkumu a vývoje pro odpadové hospodářství 9.ročník česko-slovenského symposia 23.-25.dubna 2014 Hustopeče u Brna

Areál výzkumných ústavů Řež Jaderný palivový cyklus http://www.cvrez.cz/ http://susen2020.cz/

Úvod a zdůvodnění Jednou z nezbytných podmínek využívání jaderné energie je návrh a postup řešení zneškodňování odpadů, které vznikají při její produkci Podle IAEA je každý stát odpovědný za RAO vyprodukované na jehož území a za jejich konečné zneškodnění Vědci a experti z mezinárodních organizacích se obecně shodují, že nejvhodnějším řešením pro odstraňování HLW je dlouhodobé ukládání do HÚ v stabilních geologických formacích V Evropě je přes 200 bloků JE

Koncept Hloubka: 500 až 1200 m Geologie: neporušený masiv Vědci a experti z mezinárodních organizacích se obecně shodují, že nejvhodnějším řešením pro odstraňování HLW je dlouhodobé ukládání do HÚ v stabilních geologických formacích. Hloubka: 500 až 1200 m Geologie: neporušený masiv neporušená sekvence sedimentů seismicky stabilní oblast Prostředí: krystalinikum (granit) FIN, S, CH, CZ sedimentární horniny (jíly, tufy) F, BE, E vytěžená solná ložiska D Minimalizovat vliv na ŽP v dlouhodobém horizontu multibariérový systém

Multibariérový koncept Konkrétní palivový soubor – rozměry, tvar (US, SU) KONTEJENR odolný proti korozi (materiál: ocel nebo měď), který po deseti tisíce let od uložení dokonale izoluje od okolí a od vlhkosti. Je uložen do ukládacího vrtu a obklopen vrstvou BENTONITu, který poskytuje roztažnost, minimalizuje riziko poškození kontejneru a také slouží pro zpomalení migrace případně uniklých radionuklidů. Přístupovou chodbu po uzavření HÚ bude vyplňovat ZÁSYP a bude uzavřena zátkou. Jako přirozená bariéra se předpokládá HOSTITELSKÉ HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ s co nejmenším počtem trhlin a diskontinuit a v seismicky stabilních geologických formacích poskytuje dostatečnou bariéru. S nebo Bez možnosti přístupu v budoucnosti – dle typu RAO 4

Ukládání do solných dolů Divoké „ukládání“ v minulosti – Hanford site (USA, WA) Ukládání v odtěženém solném dolu 50 let po ukončení činnosti (D)

Ukládání do sedimentů

Ukládání do granitu Švédský koncept (SKB) - předpokládá uložení souboru palivových tyčí do měděného kontejneru, který se umístí do vertikálního odvrtu v galerii

Kontejner - řez Detail sestavy obalového souboru - švédský a finský koncept spotřebované palivo v měděném kontejneru

Vzorek kontejneru 1:1 (měď a ocel)

Komplexní systém HÚ Komplexní systém HÚ Zajímavost u HÚ je snaha vytvořit jasný „jazyk“ piktogramů a symbolů dávající smysl třeba i s odstupem 10.000 let, aby se zamezilo vykrádání „technologických hrobů“ z 21.století.

Souhrn RAO - konkrétní adresné odpady. Vybudování HÚ je nezbytné pro každý stát, který je také odpovědný za RAO vyprodukované na jeho území. Koncepty ukládání v HÚ řeší každá země zvláště, vzhledem k použitému materiálu kontejneru a díky různému hostitelskému prostředí. Problematiku ale řeší společně v technologické platformě. Výzkum je zaměřen na geo-chemické procesy a také na jejich matematické modelování. Jednou ze základních trvajících podmínek je redukce množství odpadů – zdůvodňování vyžívání radioaktivních materiálů ještě před jejich použitím.

Poděkování Centrum výzkumu Řež, s.r.o. Oddělení Jaderný palivový cyklus Tato práce vznikla za finanční podpory projektu SUSEN CZ.1.05/2.1.00/03.0108, který je realizován v rámci Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF). Děkuji za pozornost !