Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Vývin člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o vývinu člověka v jednotlivých.
BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Ženská pohlavní soustava
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Prenatální období Škola:
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oplodnění (početí) a nitroděložní vývoj
Rozdělení ontogenetického vývoje
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Ontogeneze (ontogenetický vývoj)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
Prenatální a perinatální období
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Opakování - vývoj jedince
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
ontogeneze prenatální a postnatální vývoj
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Oběhová soustava člověka
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
Oběh plodu – fetální krevní oběh
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Zdraví matky a dítěte Těhotenství a kojení.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rozmnožovací soustava
Ženská pohlavní soustava
Název Prenatální vývoj člověka
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Rozmnožovací soustava 5. ročník
TĚHOTENSTVÍ. T ĚHOTNÁ ANO, ČI NE ? vynechání měsíčků častější močení zvýšená únava, ospalost ranní nevolnosti zvláštní chutě.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Ovulační a menstruační systém
10 pohlavní soustava ženská
Nitroděložní vývoj jedince
Období lidského života
Pohlavní soustava ženy
VÝVOJ JEDINCE opakování
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Transkript prezentace:

Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální) → po narození (postnatální) Nitroděložní vývoj trvá 40 týdnů, má dvě období: 1) Zárodečné 2) Plodové Zárodečné období (Embryonální) - trvá 8 týdnů - začíná oplodněním vajíčka ve vejcovodu - vajíčko se dělí a do týdne sestoupí do dělohy a zanoří se do sliznice - z části buněk se vytváří ochranné obaly, z části zárodek(embryo)

- začíná rozrůznění buněk → vznikají orgánové soustavy (nervová, trávicí, oběhová …) - od 4. týdne pracuje srdce - ochranné obaly s děložní tkání vytváří placentu zárodek je s placentou spojen pupečníkem, jehož hlavní funkce je přívod živin a kyslíku a odvod zplodin placenta také tvoří hormony udržující těhotenství a brání imunitnímu systému matky napadnout zárodek jako cizí těleso Výměna látek a plynů probíhá tzv. difúzí, krev matky a zárodku se však vzájemně nemísí. Přenést se můžou i nežádoucí látky: viry, alkohol, léky, drogy… → nevratné poškození zárodku.

Zárodek je podobný zárodku jiných živočichů (velká hlava, ocasní část, žaberní oblouky). Ve druhém měsíci získává lidskou podobu (vytváří se obličej, končetiny s prsty, pohlavní orgány).

2) Plodové období (Fetální) – trvá od 9. do 40. týdne - rostou a vyzrávají orgány, tělo rychle roste do délky Video: vývoj plodu Nitroděložní vývoj je ukončen porodem a přestřižením pupečníku. Plod má průměrnou délku 50 cm a hmotnost 3300 g.

Zdroje obrázků: http://www.citruscollege.edu/lc/archive/biology/PublishingImages/0795l.gif http://www.rodina.cz/g/zuzana/Vyvojplodu34.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Human_placenta_baby_side.jpg/788px-Human_placenta_baby_side.jpg http://absolventi.gymcheb.cz/2010/doungro/TEHOTENSTVI/OBRAZKY/ZARODEK8T.png http://nd01.jxs.cz/953/723/11b60844ee_41983664_o2.jpg Zdroje videí: http://www.youtube.com/watch?v=QUPY4FAb6vA http://www.youtube.com/watch?v=BgZ5z6RB06c