Územní vývoj státu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Od druhé republiky k protektorátu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Středověk v českých zemích
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ČR – historický vývoj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.01 Mgr. Kosík Lukáš
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací.
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Velká Morava.
Počátky českého státu 4.ročník
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Mnichovský diktát a jeho důsledky
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
HISTORIE ČR 6. ročník.
Česká Republika.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Slované.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. ( ) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
přijala Česko-Slovenská vláda mnichovský diktát. Naše armáda opustila pohraničí bez boje. (pojmenuj a zakroužkuj) Prezident T.G.Masaryk Edvard.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU …tj. ona země, kterou jsem vám častokrát sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem a.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Historie - knížata.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Změř na mapě přibližné přímé vzdálenosti
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Slované 7. ročník.
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Transkript prezentace:

Územní vývoj státu

Český stát Při stěhování národů přišly na naše území slovanské kmeny a s nimi také kmen Čechů. Jejich příchod byl podle mýtů o společnému praotci, který dal jméno kmeni, tak i zemi, zachycen pozdějšími kronikáři. Nejznámnější verzí pověsti o příchodu Čechů je pasáž z latinsky psané Kroniky české (Chronika Boemorum) děkana svatovícké kapituly Kosmase (asi 1045 – 1125)

Sámova říše

Sámova říše Slovanské kmeny převládly v krajinách, ovládaných dotud Kelty, od počátku 6.st. Po keltském kmeni Bójů dostala země jméno Bojohemum (lat. Bohemia) Sámova říše nejstarší známý západoslovenský útvar (kmenový svaz) kdesi v prostoru dolního Labe, českých zemí, sna i západního Slovenska se po smrti zakladatele, údajné franckého kupce, rozpadla

Velkomoravská říše

Velkomoravská říše Jádro Moravy (později označované jako Velkomoravské říše, existující asi v.830-907) leželo v jihomoravských úvalech (hradiště Mikulčice, Staré Město). Ovládla cestu od Jadranu k Baltu přes Moravskou bránu (320 m n. m.) a měl pevnou pozici na Dunaji. Podlehl nájezdům kočovných Maďarů a vnitřním sporům (907 – 905) V čele stála dynastie Mojmírovců.

vláda Přemyslovců Přemyslovci sjednotili (955) pod svou kontrolu Čechy; od 11. st. Postupně připojovali další území, trvale Moravu a Slezsko.

13.st. země Koruny české Syn Václava II., byl korunován na polského krále a na krátko (1300-06) připojil Velkopolsko, Haličsko i Gdaňské Pomoří.

vláda Karla IV. Byly české země rozšířeny o zbytek Slezska, Dolní Lužice a Braniborsko; středověký český stát tak rozrostl v době svého největšího rozmachu na 180 000 km2 !!! ( dnes 78 866 km2) Praha se stala sídelním městem> Svaté říše římské< !!!

Novodobé dějiny

Československo 1918 byla podepsaná Pittsburská dohoda představiteli českých a slovenských organizací v USA s T.G.Masarykem, schválila spojení Slováků a Čechů v samostatný stát Československý stát byl vyhlášen 28.10.1918

Protektorát Čechy a Morava 29.9.1938 byla podepsána Mnichovská dohoda ( Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussoliny ) která nařizovala připojení pohraničního území ČSR, obývaných německou menšinou, k nacistickému Německu, uzavřená byla bez účasti Československa.

Československo po roce 1945

Česká republika Vznikla 1.ledna 1993 po rozpadu České a Slovenské federativní republiky

Zpracoval: J.Vídeňský