Meteorologie: nebezpečné jevy 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Meteorologie: Bouřky a doprovodné jevy
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Atmosféra Země.
Josef Keder Hana Škáchová
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Zajímavé případy iniciace Jan Sulan Družicové analýzy z
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
AUSTRÁLIE Podnebí Austrálie.
Nebezpečné jevy v letectví
Kurz meteorologie pro účely horoškoly.
Seminář ŘLP ČR pro GA METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách.
Tlak vzduchu, tlakové útvary
Podnebí v ČR.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Výzkumný úkol v rámci soutěže First Lego League 2008 Termonukleární mandarinky z KMD Olomouc- Hejčín.
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
Termodynamika vzduchu
POČASÍ.
INVERZE . Inverze teploty vzduchu neboli teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá,
Atmosférické fronty.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Atmosféra.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
MONZUNOVÉ VĚTRY Mgr. Petr Králík.
Vznik a vývoj atmosféry Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Atmosféra (X. Část) Název školy
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti METEOROLOGIE, BEZPEČNOST A ITS DOPRAVY PŘÍZEMNÍ MAPA I. Praha 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Klasifikace klimatu podle Köppena. Konvenční klasifikace, RRR, T; 5 klimatických pásů: – A - vlhké tropické klima, – B - suché horké klima, – C - klima.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Podnebí ČR.
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Všeobecná cirkulace atmosféry
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
Tlak vzduchu a chyby v nastavení výškoměru
Transkript prezentace:

Meteorologie: nebezpečné jevy 3 Seminář ŘLP ČR, s.p. 2.února 2012 Jacek Kerum, ÚFA AVČR

Inverze

Opakování: Křivka zvrstvení

Matematicky: γ = vertikální teplotní gradient (změna teploty s výškou): γ > 0 – normální pokles teploty γ < 0 – inverze γ = 0 – izotermie

Adiabatické pochody Suchá (nenasycená) adiabata γd = 1°C/100 m (3°C/1000 ft) Vlhká (nasycená) adiabata γs = 0,6°C/100 m (1,5°C/1000 ft)

Podmínky rovnováhy v atmosféře instabilita (absolutní instabilita) γd < γ > γs stabilita (absolutní stabilita) γd > γ < γs podmíněná instabilita γd > γ > γs

Jak vzniká inverze

Schematicky: do tlakové níže vzduch vtéká a ta se tím pádem od povrchu do výšky vyplňuje. V důsledku toho se vzdušnina adiabaticky ochlazuje a labilizuje. Z tlakové výše vzduch vytéká, středem sesedá a útvar se rozpadá. V důsledku toho se vzdušnina adiabaticky ohřívá a stabilizuje a ve vyšších vrstvách se tvoří subsidenční inverze.

Jak vypadá typické tlakové pole

Situace: tlaková výše s osou sever-jih nad Ukrajinou a Ruskem nebo se středem nad střední Evropou a Balkánským poloostrovem. Důsledek: v jejím týlu příliv teplého a vlhkého středomořského vzduchu od jihu až jihozápadu Charakteristika: Tlakový útvar je dlouhodobě stabilní, díky sesedání vzduchu se ve výšce tvoří subsidenční inverze. Podmínky rovnováhy: silná stabilita nad inverzí, hranice inverze bývá ve výšce 1000 – 1800 m nad terénem.

. 1040 12.11.2011 12UTC

. 1030 17.11.2011 12UTC

. 1027 20.11.2011 12UTC

. 1031 22.11.2011 12UTC

Důsledky inverzních situací V létě jasno, na podzim a v zimě slohovitá oblačnost (Stratus) díky nízké kondenzační hladině Zhoršená dohlednost – silná kouřma a mlha Zhoršené rozptylové podmínky = nedostatečná ventilace díky výškové subsidenční inverzi, která je zádržnou vrstvou Mírný, ojediněle silný přízemní vítr, který na hranici inverze rychle slábne (diskontinuita větru) = střih větru s výškou !

Obecně: Mocnost inverzní vrstvy se pohybuje od 1000 do 1800 m nad terénem Teplota vzduchu je na hranici těchto inverzí o 8°C až 15°C vyšší než při zemi V důsledku špatných rozptylových podmínek se prudce zvyšují koncentrace škodlivých látek Dohlednost je nad inverzí díky vysušenému vzduchu často vyšší než 100 km Inverzní počasí ovlivňuje plošně obrovskou rozlohu kontinentu

Jak se takového počasí zbavit? zde nepomůže nic jiného, než výměna celé vzduchové hmoty, čili přestavba synoptické situace a přechod výrazné studené fronty, která celé jezero studeného vzduchu vymyje. Žádné sluneční záření, žádný vítr advekci teplého a vlhkého vzduchu nad studený povrch nezastaví.

Zima

Typická zimní situace Na rozdíl od pozdní podzimní až předzimní situace je rozložení tlakových útvarů poněkud jiné. TV se středem nad Ukrajinou nebo Balkánem je vystřídána mohutnou sibiřskou TV (až 1065 hPa), které kontruje islandská TN (960 hPa)

Stavová rovnice plynů

Tlakové pole ve výšce TV TN Tlakové pole při zemi

Zimní téma nemělo být součástí dnešního semináře, proto ta stručnost. Takže – nastal čas pro zimní školení a přípravu na sezonu; čas na zimní dovolené a radovánky na lyžích či jiných terénních mučidlech. Přeji všem mnoho zdaru a úspěchů no a dobrých výkonů i požitku z létání.