Periferní zařízení počítače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Komunikační rozhraní počítače
HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Informatika a výpočetní technika
Vytvořil: Petrásek Jan
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Tato prezentace byla vytvořena
Základní jednotka PC Obr. 1.
Periferní zařízení počítače
Vstupní a výstupní zařízení
Přídavná zařízení.
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZÁKLADNÍ DESKA.
PC komponenty.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE 4. část.
Základy informatiky.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Periferní zařízení.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Hardware a software.
Vstupní a výstupní zařízení
Základy informatiky.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Komunikační porty a síťová rozhraní.
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základy informatiky. 2 Stavba PC PC stolní x přenosné Zdroj: Mironet.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
HARDWARE Co je to ?.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
HARDWARE.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Hardware - periferie (6). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
SOS Pod amfiteátrom 7, Levice
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

Periferní zařízení počítače Jsou to všechny části hardwaru, které jsou odděleny od vlastního počítače.

Periferní zařízení počítače Základní rozdělení:   Vstupní zařízení – jsou to zařízení, pomocí nichž zadáváme počítači data, příkazy nebo informace (myš, klávesnice, mikrofon, webkamera, skener, herní ovladače a další) Výstupní zařízení – jsou to zařízení, pomocí nichž počítač předává informace nebo data svému okolí (monitor, tiskárna, reproduktory, projektor a další) Vstupně-výstupní zařízení – jsou to zařízení, pomocí nichž jsou přijímána i odesílána data (externí disky, externí paměti, modem a další)

Rozdělení podle způsobu připojení k počítači:   Pevné připojení - drátové připojení (sériové, paralerní, PS/2, LAN, USB, FireWire, eSATA, VGA, DVI, HDMI, DisplayPort) Bezdrátové připojení (IrDA – infračervený port, BlueTooth, Wi-Fi)

Popis základních připojení:   Seriové připojení se používá jako komunikační rozhraní osobních počítačů a další elektroniky. Pomocí seriového připojení se jednotlivé bity přenášených dat jsou vysílány postupně za sebou (v sérii) po jednom páru vodičů v každém směru. - využití k připojení modemů - v současnosti se již moc nepoužívá Paralelní port je původní název rozhraní, které je kompatibilní s počítači IBM PC. Byl navržen pro komunikaci s tiskárnou, která užívá 8bitovou prodlouženou ASCII sadu znaků. - využití k připojení tiskáren - v současnosti se již moc nevyužívá Konektor PS/2 je označení šestikolíkových konektorů mini-DIN, jimiž se k počítači (zpravidla zezadu) připojuje myš a klávesnice.

USB   USB (Universal Serial Bus) je univerzální sériová sběrnice, v současnosti nejvíce rozšířený způsob připojení periferií k počítači. USB 1.1 (Low-Speed) - přenosová rychlost 1,5 Mbit/s USB 1.1 (Full-Speed) - přenosová rychlost 12 Mbit/s USB 2.0 maximální rychlost 480 Mbit/s USB 3.0 maximální rychlost je 5 Gbit/s - připojují se externí disky, fotoaparáty, kamery, tiskárny, skenery, mobilní telefony FireWire (označované jako i.Link nebo IEEE 1394) je standard sériová sběrnice pro připojení periférií k počítači. V současné době jsou k dispozici dvě verze FireWire. FireWire 400 (IEEE 1394a) - přenosová rychlost 400 Mbit/s FireWire 800 (IEEE 1394b) - přenosová rychlost 800 Mbit/s - připojují se digitální kamery, externí disky eSATA se používá pro připojení vnějších datových zařízení, nabízí stejnou rychlost a podporu technologií jako SATA. - maximální přenosová rychlost 3 Gb/s - připojení externích disků a optických mechanik (DVD, BluRay)

Myš, klávesnice   Myš je základní polohovací zařízení sloužící k práci s počítačem. Převádí informace o svém pohybu po povrchu plochy do počítače. Typy myši: Tlačítková myš – připojení přes sériový port Tlačítková myš s kolečkem – připojení přes sériový port nebo PS/2 Optická myš – připojení přes PS/2 nebo USB Klávesnice je základní periferní zařízení počítače, skládá se z kláves ovládaných prsty. Slouží k psaní textu a ovládání počítačových programů funkčními klávesami a klávesovými zkratkami. - připojuje se pomocí PS/2, USB nebo bezdrátově

Tiskárny Tiskárna slouží k přenosu dat uložených v digitální podobě na papír, popř. fotopapír. Typy tiskáren: Jehličková tiskárna - tiskne se pomocí jehliček v tiskové hlavě, která projíždí nad papírem kolmo na směr posunu papíru. Je hlučná, pomalá, má málo kvalitní tisk. Připojuje se přes paralelní port. Tepelná tiskárna - tiskne se na papír pomocí tepla. Umožňuje černobílý nebo barevný tisk. Laserová tiskárna - laserový paprsek vykresluje obrázek na válec, na který se poté nanáší toner, ten se pak obtiskne na papír. Umožňuje černobílý nebo barevný tisk. Je nehlučná, má rychlý a kvalitní tisk. Připojuje se přes paralelní port nebo USB. Inkoustová tiskárna - tisková hlava pomocí trysek na papír tryská miniaturní kapičky inkoustu. Je nehlučná, má rychlý a kvalitní černobílý nebo barevný tisk. Připojuje se většinou pomocí USB. Některé tiskárny se mohou provozovat i jako síťové tiskárny připojené pomocí sítě LAN.

Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. K počítači je propojen přes grafickou kartu. Základní typy monitorů: - Analogové - CRT monitory - Digitální – LCD nebo LED Základní parametry monitorů: - Úhlopříčka - udává se v palcích - Rozlišení - udává počet bodů (pixelů), sloupců x řádků - Obnovovací frekvence - udává se v Hertzích (Hz) Připojení monitorů - VGA - analogový výstup - DVI - digitální výstup - HDMI - digitální výstup - DisplayPort - digitální výstup

Skener, externí disk Skener je zařízení, které umožňuje převedení fyzické 2D nebo 3D předlohy do digitální podoby pro jeho další využití. Skener může být ruční, stolní, bubnový, filmový nebo 3D. - připojení k počítači většinou pomocí FireWire, USB   Externí disk je zařízení, které slouží k ukládání většího množství dat. Umožňuje rychlý a bezpečný přenos dat (čtení i zápis). Využívá se k zálohování dat a pohodlnému přenášení dat. - připojení k počítači pomocí FireWire, USB nebo eSATA