Akutní koronární syndrom

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
SRDCE.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK
Může spirální CT nahradit některé invazivní metody?
reakce adaptace Zátěžová diagnostika TĚLESNÁ ZÁTĚŽ vývoj již v klidu
Diferenciální diagnostika bolesti na hrudi kardiálního a vaskulárního původu J. Čech Kardiologické oddělení, KJIP, Komplexní kardiovaskulární centrum.
Zásady tréninku pacientů v rekondičně rehabilitačním centru
Jan Kvapil a Michal Bureš
Plíce po 20 letech kouření
MUDr. Jan Šimek, PhD. 2. Interní klinika VFN
Nemoci oběhové soustavy
porovnání výsledků CTA srdce a perfúzní scintigrafie myokardu
Patologie oběhového ústrojí
Ischemická choroba srdeční
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Ischemická choroba srdeční
AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU
Hodnocení EKG křivek v každodenní praxi
Akutní cévní příhoda mozková
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Choroby a onemocnění srdce.
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Ischemická choroba srdeční
Regulární analýza lékařských zpráv Jiří Semecký, EuroMISE Centrum Kardio
Kardiovaskulární systém
Onemocnění srdce Hypoteneze Angina pectoris Infarkt myokardu
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 03
Prognostický význam gated SPECT myokardu a koronárního kalciového skóre u pacientů s diabetem resp. ledvinným selháním      Kamínek M, Metelková I, Budíková.
Srdce (Cor).
Farmakologická léčba akutního koronárního syndromu Jiří Vítovec 1
Oběhová soustava- srdce
Bolest na prsou (na hrudi)
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O NEMOCNÉHO S HLUBOKOU ŽILNÍ TROMBÓZOU
Škola Střední průmyslová škola Zlín
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 02
Pohyb a ICHS Matouš M. Klinika tělovýchovného lékařství Univerzita Karlova 2. lékařská fakulta Fakultní nemocnice v Praze – Motole.
Základy elektrokardiografie (EKG)
Základy elektrokardiografie
Akutní koronární syndromy: přednáška pro 5. ročník
ISCHEMICKÁ CHOROBA SRDEČNÍ (ICHS)
Diferenciální diagnostika bolestí na hrudi
Akutní uzávěr periferních tepen
Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK
Onemocnění aorty.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
ICHS Jitka Pokorná. Vývoj úmrtnosti K-V M K-V Ž onko M onko Ž vnější M vnější Ž ,3 % 57,5 % 23%21,6 % 7,5%6,1% ,6 % 51,9 % 28%26,9 % 7,6%4,2%
Využití MDCT SOMATOM Definition v kardiologii a ostatních oborech v nemocnici Jihlava. MUDr. Olivia Havránková.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Farmakoterapie ICHS MUDr. Radka Adlová Kardiovaskulární centrum Kardiologická klinika 2.LF UK Fakultní nemocnice v Motole.
Ischemická choroba srdeční Hypertenze
Sabina Sedlářová Edita Blažková Kamila kiliánová Lucie komínková
David Nešpor Jan Černý Petr Němec
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Akutní kardiologie.
Srdce a jeho funkce v těle
Ischemická choroba srdeční
Arytmie Jitka Pokorná.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Diferenciální diagnostika bolestí na hrudi
Cévní mozkové příhody Z. Rozkydal.
Ischemická choroba srdeční
Ischemická choroba srdeční I
Transkript prezentace:

Akutní koronární syndrom MUDr. D. Kačaras

Úvod Akutní koronární syndrom jako projev ischemické choroby srdeční a je jednou z nejčastějších příčin mortality. Akutní koronární syndrom je patofyziologicky způsoben trombotickou komplikací aterosklerotického plátu věnčité tepny. Projevuje se nejčastěji klidovou bolestí na hrudi.

Etiologie Ischemicka choroba srdečni (ICHS) ma různe klinicke projevy, mezi ktere patři stabilni angina pectoris, něma ischemie myokardu, nestabilni angina pectoris, akutni infarkt myokardu, srdečni selhani, arytmie a nahla smrt. V současne době se velmi často setkavame s pojmem akutni koronarni syndrom(AKS).

Tento termín označuje souhrnně stavy : 1 a) akutni infarkt myokardu s elevacemi ST (STEMI), ktery se může bez reperfuzni lečby vyvinout v Q – infarkt myokardu, b)akutni infarkt myokardu bez elevaci ST (NSTEMI), ktery při spravne terapii vytvaři obraz non Q – infarktu myokardu, a dale 2- Nestabilni angina pectoris (NAP).

Pro klinickou praxi byla vyvinuta kriteria: ktera umožni časne rozhodnuti o terapii založene na stratifikaci rizika pacienta s AKS. Setkaváme se se dvěma kategoriemi pacientů: 1. Nemocni s bolesti na hrudi s přetrvavajicimi elevacemi ST, LBBB, RBBB, Tento stav je způsoben kompletni trombotickou okluzi lumen věnčite tepny. Nutnost okamžité pomoci. 2. Nemocni s bolesti na hrudi s jinymi EKG projevy, jako jsou trvale či přechodne deprese ST useků, oploštěni nebo inverze vln T, pseudonormalizace vln T a jine nespecificke repolarizačni EKG změny - jedna se o pacienty s NAP nebo s NSTEMI. Pacienti z teto skupiny ale mohou mit i normalni EKG nalez.

Znamená částečnou okluzi nebo je zajištěna perfuze kolaterálním oběhem. AKS je trombotickou komplikaci aterosklerotickeho platu věnčite tepny. Nestabilni angina pectoris a akutni infarkt myokardu jsou různymi projevy stejneho patofyziologickeho mechanizmu – eroze nebo ruptury aterosklerotickeho platu s naslednym vznikem nitrokoronarniho trombu s možnou distalni embolizaci jeho fragmentů Koronarni tromboza vznika většinou při ruptuře tenke vazivove vrstvy na povrchu aterosklerotickeho platu.

KLINICKY OBRAZ: 1 -pacient trpi bolesti na hrudi, ktera byva tlakoveho,paliveho nebo sviraveho charakteru, někteři nemocni udavaji pocit tihy za hrudni kosti. Typicka je propagace bolesti do krku, ramen, zad, hornich končetin, při infarktu spodni stěny byva někdy bolest lokalizovana do epigastria. Bolest při AKS se dostavuje při minimalni namaze nebo v klidu. Zhoršeni bolesti co do intenzity nebo frekvence je projevem NAP, ktera je současti AKS. Dalšim charakteristickym rysem 2 je trvani bolesti, které byva kolem 20 minut. AKS byva doprovazen i vegetativni odpovědi organizmu jako je nauzea, zvraceni a opoceni, palpitace, slabost až mdloby.

Diagnostika Diagnoza by měla byt stanovena na zakladě anamnezy, fyzikalniho vyšetřeni, EKG a hladiny kardiospecifickych markrů v krvi. Velmi přinosnym vyšetřenim je echokardiografie. Nejvyznamnějši ulohu samozřejmě nese zobrazeni věnčitych tepen při koronarografii.

EKG při STEMI spodní stěny EKG při STEMI spodní stěny. Ve svodech II, II, a aVF můžeme vidět elevace ST úseků

Terapie acetylsalicylovou (ASA) v davce 500 mg i. v. nebo p.o, nasycovaci davku clopidogrelu 600 mg p. o. a nefrakcionovany heparin v davce 70 j./kg hmotnosti optimalně ještě před transportem k PCI. V připadě reperfuzni terapie trombolyzou (Actilyse – t-PA) se podava současně ASA a heparin 5000 j. jako bolus i. v. Dalši terapie se zaměřuje na odstraněni bolesti, lečbu doprovodnych projevů a komplikaci AKS.