Život a vláda českého knížete (907 – 935)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
SVATÝ VÁCLAV V LEGENDÁCH A VE SKUTEČNOSTI
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
SVATÝ VÁCLAV.
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Počátky českého státu Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o počátcích českého státu a o prvních.
Středověk v českých zemích
Svatý Václav.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
 Narozena roku cca 860  Zemřela roku 921 dne 15. září.  O původu S.L. existují dvě teorie: 1) Kristiánova legenda-S.L. byla dcerou pšovského knížete.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Václav, sv. Ludmila Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Mgr. Miloslava Pucandlová
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Čech, Moravy, míru a sládků - věčný kníže české země
Svatý Václav Žil v 10. století. Václav byl synem českého knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která pocházela z polabských Stodoranů. Podle staré.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA SVATÉHO VÁCLAVA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Přemyslovci - Svatý Václav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za prvních Přemyslovců
Václav a Boleslav Obrázek dostupný na:
Počátky českého státu.
Vláda přemyslovských knížat
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_13
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přemyslovci - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Život a vláda českého knížete (907 – 935) sv. VÁCLAV Život a vláda českého knížete (907 – 935)

Časová přímka 907 915 921 924 929 935 Narození sv.Václava Na trůn nastupuje Vratislav, Václavův otec 921 Vratislav zemřel, vládne Drahomíra Drahomíra nechala uškrtit Ludmilu 924 Václav se ujal vlády 929 Vpád bavorského vévody Arnulfa a saského krále Jindřicha I. 935 28.září zavražděn Václav ve Staré Boleslavi

Sv. Václav - dětství narozen kolem roku 907 šest sourozenců, bratr Boleslav vychováván babičkou Ludmilou na Budči učitel kněz Učen, vzděláván podle slovanských knih Václav se stal velmi vzdělaným mužem, pobožným

První vražda a první světice Ludmila se starala o nezletilé děti Drahomíra vládne zemi za syna Václava mezi ženami rozpory (výchova synů, politická orientace) Ludmila se stáhne do ústraní na svůj hrad Tetín Drahomíra poslala na Tetín vikingské nájemné vrahy Tunnu a Gomona 15./16.září 921 byla Ludmila uškrcena vlastním závojem 925 převezeny ostatky do kostela sv. Jiří na Pražském hradě ve 12.století byla prohlášena za svatou a patronkou české země

sv. Václav - vláda 924 se svatý Václav ujal vlády vládl mírně, byl ovlivněn křesťanstvím nechal odstranit šibenice, zmírňoval tresty, omezoval kruté dobové tresty nechal zakládat vinice nechal založit rotundu sv.Víta na Pražském hradě (relikvie – ruka sv.Víta) podařilo se mu ubránit samostatnost země před nájezdy Sasů a Bavorů r. 929 zavázal se platit tribut – mírovou daň (500 hřiven stříbra 120 volů)

Druhá vražda a druhý světec Václav měl neshody s bratrem Boleslavem (nechtěl platit tribut, ale bojovat) Boleslav pozval Václava na hostinu na svůj hrad ve Staré Boleslavi 28.září 935 byl zavražděn před vraty kostela Boleslavovými družiníky Tirem a Hněvsou, kteří ho probodli mečem Boleslav se stal novým vládcem Později nechal převézt Václavovy ostatky na Pražský hrad

Zavraždění sv. Václava Václav se vydal na mši. Před vraty kostela se setkal s bratrem a dochází k hádce, k boji. Václav utíkal, chtěl se schovat, ale dveře byly zamčené. U dveří ho dostihli Boleslavovi družiníci a Václava zabili.

Proč je dobré znát sv. Václava? První český světec Patron české země, jeden z nejoblíbenějších českých svatých Usiloval o život v míru Rytířské vlastnosti (dle legend): Žil mravním, zbožným životem Šířil křesťanskou víru v celém národě – staví kostely, navštěvuje bohoslužby Laskavý – pečuje o chudinu, nemocné, sirotky Statečný Nesnesl žádnou křivdu