Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
PRVOCI.
„EU peníze středním školám“
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
PRVOCI.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRVOCI U každého z patnácti tvrzení rozhodni o jeho pravdivosti. Klikni na ANO nebo NE. Zapisuj si počet správných odpovědí a na závěr se dozvíš, jak jsi.
Říše : Prvoci - Protozoa.
Podříše: PRVOCI PROTOZOA.
VY_32_INOVACE_03-07 Protisté s alveolami Obrněnky Výtrusovci.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Opakování a procvičení pro žáky 6.C
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prvoci Jednobuněční živočichové Žijí ve vodním nebo vlhkém prostředí
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
ŽIVOČICHOVÉ.
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_542.
Kmen: PRVOCI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Prvoci jednobuněční živočichové buňka vykonává všechny životní funkce
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_149 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_97.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_84.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_143 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS1 / 1.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _628 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Charakteristika skupiny
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jednobuněční živočichové
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitalizace výuky Příjemce
Prvoci – jednobuněční živočichové
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Říše: PROTOZOA (PRVOCI)
PRVOCI I 8. září 2013 VY_52_INOVACE_210201
Prvoci Protista. 1) Bičíkovci Trubénky Haeckelovy –Živí se fagocytózou –Tvoří kolonie na dně vodních nádrží, kde se živí bakteriemi.
PRVOCI Tělo tvořeno jednou buňkou, která zajišťuje všechny životní pochody Rozšíření po celém světě, ve sladkých i slaných vodách, v půdě, cizopasníci…
PRVOCI (PROTOZOA). CHARAKTERISTIKA nejníže postavení živočichové s jednobuněčným tělem eukariotická buňka obsahují kolem 90% vody jsou rozšíření po celém.
Dinophyta obrněnky (Dinozoa, Dinoflagellata ). Dinophyta Jednobuněční bičíkovci Stáří asi 600 mil. let povrch bičíkovců pokrývá obal (amfiesma, téka)
BIOLOGIE PROTIST - P RVOCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
VY_32_INOVACE_28_Prvoci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
Jednobuněční.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Eukarya Monofyletická skupina vzniklá endosymbiosou s protomitochondrií Prvoci - jednobuněční chemoheterotrofové chromista - fotoautotrofové s velkým podílem.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
VY_32_INOVACE_29_Prvoci - 2.část
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Prvoci.
Název projektu: Moderní škola
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_560

Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Jméno autora: Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Srpen 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Prvoci Vzdělávací obor Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák si prověří své znalosti o stavbě buňky prvoků, o charakteristice jednotlivý skupin, o pohybu, rozmnožování, výskytu aj. Klíčová slova: Vyber, vysvětli, doplň, odpověz Druh učebního materiálu: Prezentace určená ke zkoušení

Test Prvoci 1. Vyberte správné tvrzení: a) Krásnoočko žije nejčastěji samostatně / v kolonii. b) Krásnoočka jsou převážně mořské / sladkovodní organismy. (2 body) Jakou funkci má stigma? (1 bod) 3. S jakým typem chlorofylu se u krásnooček setkáváme? (1 bod)

4. Které biotopy krásnoočka osidlují a proč? (1 bod) 5. U mnoho mořských obrněnek se setkáváme s jevem zvaným bioluminiscence. Vysvětlete co tento pojem znamená. (1 bod) 6. Doplň: (4 body) a) plastidy krásnooček vznikly………….. b) pohyb prvoků zajišťují………. c) schránky mřížovců jsou tvořeny…….. d) bachořci jsou …. nálevníci v ………

7. Odpověz ANO – NE: (4 body) a) chitin je alkaloid, kterým se léčí malárie b) výtrusovci jsou ektoparazité c) stigma mají krásnoočka a obrněnky d) kokcidie patří mezi výtrusenky 8. Mezi nálevníky nepatří: (4 body) a) vířenka b) rozlitka c) štítovka d) slávinka

10. vysvětli pojmy: (6 bodů) 9. Uveď 3 druhy parazitických prvoků, kteří způsobují závažná onemocnění – název prvoka, způsob nákazy, název onemocnění (3 body) 10. vysvětli pojmy: (6 bodů) Ektoplazma Konjugace c) Schizogonie Axostyl Makronukleus Epimerit

Odpovědi:

Odpovědi a) Krásnoočko žije nejčastěji samostatně b) Krásnoočka jsou převážně sladkovodní organismy 2. stigma je organela, která má význam pro zachycení světla. Bývá uložena buď v chloroplastu nebo (jak je tomu právě u krásnooček) volně v cytoplazmě. Obsahuje karotenoidy a je součástí fotoreceptoru buňky 3. chlorofyl a+b

4. Způsob výživy krásnooček závisí na dostupných organických látkách a vitamínech. Proto osidlují vody silně znečištěné nebo vody bohaté na organické zbytky. Najdeme je ve vysychajících kalužích i v silně znečištěných návesních rybnících. 5. Bioluminiscence (světélkování) – asi 30 druhů je původcem světélkování moře. Jsou to krátké záblesky (0,1s), které se objeví při mechanickém podráždění buňky. Posune-li se pH z alkalické (pH 8) do kyselé (pH 6) oblasti, uvolňuje se luciferin, látka, která je vázána na

protein. Při pH 6 nastává jeho oddělení od proteinu a tím je odstartován záblesk. Enzym luciferáza, který tento děj katalyzuje, je aktivní pouze při pH 6, nikoliv při pH 8. Obě složky jsou umístěny v organele scintilonu. 6. a) plastidy krásnooček vznikly sekundární endosymbiózou, mají 3 membrány b) pohyb prvoků zajišťují bičíky, panožky, brvy,… c) schránky mřížovců jsou tvořeny z chitinu - kulovité schránky a vnější schránky jsou křemičité, některé ze St SO4

d) bachořci jsou symbiotičtí nálevníci v bachoru přežvýkavců 7. Odpověz ANO – NE: a) chitin je alkaloid, kterým se léčí malárie – NE (chinin) b) výtrusovci jsou ektoparazité - NE c) stigma MAJÍ krásnoočka a obrněnky - ANO d) kokcidie patří mezi výtrusenky - NE výtrusovce 8. Mezi nálevníky nepatří: b) rozlitka c) štítovka

9. Patogenní prvoci a) Bičenka poševní – pohlavním stykem – trichomoniáza Trypanosoma spavičná - bodnutím mouchou tse tse – spavá nemoc c) Kokcidie kočičí - pozřením oocyst (pocházejí z trusu koček) nebo tkáňových cyst (z masa všech druhů zvířat) – toxoplazmóza d) Zimnička tropická – píchnutí komárem - malárie e) Měňavka úplavičná - Přenáší se alimentární cestou - Způsobuje lidskou měňavkovou úplavici a dále např. onemocnění jater.

10. vysvětli pojmy: Ektoplazma -zevní, tužší, homogenní cytoplazma Konjugace – spájení, způsob pohlavního rozmnožování u nálevníků, kdy si 2 jedinci vymění migratorní jádra c) Schizogonie – způsob nepohlavního rozmnožování – rozpadem buňky, u výtrusovců Axostyl – pružná tyčinka v těle bičenek Makronukleus – jádro vyživovací, u nálevníků Epimerit – část buňky hromadinek, kterou se přichycují v těle hostitele

Hodnocení 25 – 23 bodů – 1 22 – 19 bodů – 2 18 – 14 bodů – 3