44 zdroje světla Jan Klíma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Advertisements

Základní experimenty s lasery
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Měření charakteristik pevnolátkového infračerveného Er:YAG laseru
Od difrakce a interference světla k holografii a difraktivní optice P. Paták, Z. Safernová, D. Renát, M. Daněk, M. Šiška.
Vedení elektrického proudu v plynech
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
Model atomu.
Fyzika atomového obalu
Lasery Nikola Pilska Tercie 2010.
Elektromagnetické vlnění
referát č. 20: ČINNOST LASERU
Pevnolátkové lasery Jan Berka1, Július Horváth2, Jan Kraček3
Fotoelektrický jev Jeden z mechanizmů přeměny primárního záření (elektromagnetické) na sekundární (elektronové = beta) Dopadající foton způsobí ionizaci.
1 20. hodina FYZ2/20 Učební blok: Fyzika atomu Učivo: Laser Cíle vzdělávání: Žák: -vysvětlí činnost laseru Studijní materiály: učebnice Fyzika.
Optické metody.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření Tadeáš Trunkát 2.U.
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
OPTIKA.
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
OPTIKA II.
Ohyb světla, Polarizace světla
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Optika.
Elektronické dálkoměry
Světlo.
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Základní vlastnosti světla
Vypracoval: Karel Koudela
Holografie Holografie je metoda záznamu a trojrozměrného vybavování obrazu, založená na interferenci vysoce koherentního světla laserů Teoretické principy.
Tato prezentace byla vytvořena
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Svět jak ho neznáte Marek Šottl EI.4.
Holografie Z. Tognerová VIII. A.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_01 Tematická.
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Optické metody (pokračování) – fluorescence, fluorimetrie
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření.
Světlo.
Fyzikální seminář 2014 Jak zapálit bublinu?? Laserem! Ondřej Tyle.
ZF2/5 Polovodičové optické prvky
10. Elektromagnetické pole 10.3 Střídavé obvody
Zdroje světla.
LUMINISCENCE světélkující svítilka třpytivá (Noctiluca scintillans)
Lasery.
Princip laseru Deexcitace elektronu Excitace elektronu Spontánní emise
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluLaser AutorMgr.
Přenosová média OB21-OP-EL-ELN-NEL-M Zapojení optického spoje zdroj světla přijímací optický systém modulátor vysílací optický systém zpracování.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Model atomu. Ruthefordův experiment Hmota je prázdný prostor Rozměry atomu jádro (proton, neutron) průměr m průměr dráhy elektronu (elektronový.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Název: VY_32_INOVACE_ ICT_9A_15B Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jaroslava Broumová Ročník: 9. Tematický.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemiluminiscence, fluorescence
Kvantová fyzika.
Miniprojekt 8 Základní experimenty s lasery
Transkript prezentace:

44 zdroje světla Jan Klíma

Absorpce záření Látka pohlcuje fotony záření a elektrony přecházejí na vyšší energetické hladiny En Em absorpce záření

Samovolná emise záření Elektrony samovolně přecházejí z vyšší energetické hladiny En na nižší Em a atomy vyzařují fotony s energií: E = Em – En = h . f En Em samovolná emise

Stimulovaná (vynucená) emise světla Nastává u excitovaných atomů vnějším působením. Emisi vyvolá jen foton o stejné frekvenci, jakou má foton, který emisí vzniká. En Em stimulovaná emise

Běžné zdroje světla + vlastnosti Tepelné zdroje (svíčka, petr. lampa, žárovka) Malá účinnost (málo energie se přemění na světlo) Široké spektrum použití Výbojové zdroje (výbojky, doutnavky) Mají čárové nebo pásové spektrum, jejich účinnost je větší než u tepelných zdrojů

Luminiscenční zdroje (obrazovky, zářivky) Luminiscence Děj, při němž záření o kratší vlnové délce vyvolá v látce určitého složení vznik záření o delší vlnové délce V zářivce probíhá výboj plynu jehož UV záření je pro oko neviditelné. UV dopadá na vrstvu látky (luminofor), kterou je pokryta vnitřní plocha trubice a způsobuje její luminiscenci (záření).

Druhy luminiscence: Fotoluminiscence (zářivka) Radioluminiscence Katodoluminiscence Chemiluminiscence Bioluminiscence světlo záření el. energie ∆U > 0

Princip činnosti laseru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Zařízení pracující na principu stimulované emise Uvolňuje nahromaděnou energii jako energii monofrekvenčního záření Světlo je polarizované, koherentní a monochromatické E3 E2 He – Ne laser E1 He Ne

Světlo je z laseru vyzařováno ve formě úzkého svazku Princip laseru využívá zákonů kvantové mechaniky a termodynamiky Zdroj záření Laserový paprsek Odrazné zrcadlo Polopropustné zrcadlo Aktivní prostředí

Zdrojem energie (výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta vybudí elektrony aktivního prostředí ze základní energetické hladiny do vyšší energetické hladiny, dojde k tzv. excitaci. Vzniká tzv. inverzní populace. Při opětném přestupu elektronu na nižší energetickou hladinu dojde k vyzáření (emisi) kvanta energie ve formě fotonů. Fotony následně interagují s dalšími elektrony inverzní populace, čímž spouštějí tzv. stimulovanou emisi fotonů. Díky umístění aktivní části Laseru do rezonátoru dochází k odrazu paprsku fotonů a jeho opětovnému průchodu prostředím. Dochází k exponenciálnímu zesilování toku fotonů. Výsledný paprsek opouští laser polopropustným zrcadlem.

He – Ne laser Aktivní prostředí tvoří směs helia a neonu (10:1) 3 energetické hladiny (tříhladinový laser) Vznikne-li v plynu He – Ne laseru elektrický výboj, dochází ke srážkám atomů He s elektrony a He přechází do excitovaného stavu s E3. Při interakci excitovaných atomů He s atomy Ne přechází Ne rovněž do excitovaného stavu.

Elektrony Ne přecházejí na hladinu energie, která je blízká energii excitovaného He. Náhodný průchod fotonu aktivním prostředím laseru vyvolá stimulovanou emisi. Elektrony přecházejí na hladinu E2, to je spojeno s vyzařováním červeného světla o vlnové délce 623,8 nm. Polopropustné zrcadlo částečně odráží fotony zpět do trubice. Při zpětném odrazu se světlo dále zesiluje.

Vlastnosti laserového záření Záření je koherentní Fotony, které mají jiný směr, po několika odrazech od stěn trubice vystupují z aktivního prostředí a činnosti laseru se neúčastní. Laserový paprsek má malou rozbíhavost a energie je soustředěna do úzkého svazku paprsků (10-6 m). Lasery mají různý výkon a lze dosáhnout záření až 1012 Wm-2.

Různé typy laserů Rozlišujeme podle druhu pracovní látky: Polovodičové (tiskárny, CD, DVD, lékařství) Kmitočet záření se dá měnit Plynové Atomární - zaměřování polohy, termojaderná syntéza Iontové - oftalmologie, spektroskopie Molekulární - sváření, fotolitografie Chemické Lasery s pevnou fází (spektroskopie, holografie) Barvivové (dermatologie, chirurgie, oftalmologie) Rentgenové (vysokovýkonné)

Užití laserů Využívány v mnoha oborech vědy i v technické praxi. Uplatňuje se: Vysoký stupeň koherence světla (např. holografie) Značná intenzita světla a energie soustředěná do malého prostoru (obrábění tvrdých materiálů) Přesný směr a malá rozbíhavost laserového paprsku (měřící technika, mikroelektronika) Přímá přeměna elektrické energie na světelnou (polovodičové lasery v tiskárnách, CD snímače) Medicína (laserový skalpel)

Holografie Způsob zobrazování založený na interferenci paprskových svazků Zobrazovaný předmět je osvětlen monochromatickým koherentním světlem. Paprsky odražené od předmětu dopadají na fotografickou desku společně s jiným, nemodulovaným svazkem paprsků téže vlnové délky. Obě vlnění spolu interferují a vzniká složitý interferenční obrazec,který je zaznamenán na fotografickou desku.

Obraz je trojrozměrný na 2D nosiči Když se vyvolaný snímek (hologram) osvětlí koherentním světlem, působí struktura snímku jako ohybová mřížka a pozorovatel vidí v propuštěném světle trojrozměrný obraz původního předmětu. Obraz je trojrozměrný na 2D nosiči Nosičem je citlivá vrstva fotografického filmu, emulze na skle nebo plastová fólie Zapisuje se informace jak o intenzitě, tak i o fázi světla odraženého od předmětu

Historie Dennis Gabor dal v roce 1948 holografii teoretické základy Rozvinutí holografie až s vynálezem laseru (1960) Laser dodal dostatečné bodové a koherentní světlo První trojrozměrný záznam vznikl na michiganské univerzitě v roce 1964 Emmett Leith Juris Upatnieks

Hologramy mají široké uplatnění v experimentálním výzkumu i v technické praxi Např. holografická interferometrie (založená na interferenci dvou expozic, tj. dvou hologramů pohybujícího se objektu na jednom snímku) se využívá při studiu kmitání, napjatosti i deformací součástí, stejně jako při jejich nedestruktivním testování. Jde také o jeden z možných principů stereovize.