PHP – zasílání dat z formuláře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Advertisements

Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Formuláře jsou důležitou součástí stránek, slouží:  k přihlašování k některým stránkám (eshopy, bakaláři, diskuze na webu apod.)  k odeslání údajů do.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem.
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
PHP – vkládání souborů a html 5
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
YMUSY1 Multimediální systémy 1 Cvičení 5 Formuláře a ovládací prvky.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Cvičení
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.18/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
C – strukturované příkazy
PHP – Základy programování
Hromadná korespondence
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
ActionScript Moderní počítačové aplikace. Charakteristika Je odvozen od JavaScriptu Integruje do Flashe interaktivní ovládání Umožňuje vytvořit přehledné.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
PHP Vytváření formuláře.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES FORMULÁŘE.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Bloky – tvorba a vkládání ProgeCAD. Opakování Př. Nakreslete součást dle zadání (využijte hladin – obrys, osa, kóty): 1. Okótujte součást lineární kótou,
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES INCLUDE. 2 PŘÍKAZ INCLUDE SLOUŽÍ K VLOŽENÍ SOUBORU DOVNITŘ PHP SKRIPTU. PŘÍKAZ INCLUDE PŘEDSTAVTE SI TŘEBA, ŽE.
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Průměr Maximum Minimum
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – strukturované příkazy
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES FORMULÁŘE + PODMÍNKY + SWITCH.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Algoritmizace a programování Příkaz IF 2 – Příklady.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Vzorové řešení zápočtového testu
Bloky – tvorba a vkládání
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

PHP – zasílání dat z formuláře Mgr. Lenka Švancarová

Formulář (jak data odeslat) Zadej první číslo: <input type="text" /><br /> Zadej druhé číslo: </form>

Formulář (jak data odeslat) Ve formuláři musí být tlačítko k odeslání dat. <input type="submit" value= "Text na tlačítku" /> Všechna pole, jejichž hodnoty budeme odesílat, si musíme jedinečně pojmenovat (název budeme potřebovat při přijímání dat). Pozor, na velikosti písmen v názvu záleží. name="Nazev_pole" <input type="text" name="cislo1" />

Formulář (jak data odeslat) Značce form přidáme atribut action, jehož hodnota je adresa PHP skriptu, který přijme zaslaná data. Pokud bude PHP kód uložen ve stejném souboru jako formulář, lze vynechat. method, buď s hodnotou post nebo get. get zašle data jako součást adresy stránky (v URL za otazníkem) post zašle data odděleně

Formulář (jak data odeslat) <form action="cisla.php" method="post" > Zadej první číslo: <input type="text" name="cislo1" /><br /> Zadej druhé číslo: <input type="text" name="cislo2" /><br /> <input type="submit" value="Odeslat" /> </form>

PHP (jak data přijmout) Pro metodu POST: $promenna = $_POST[" Nazev_pole "]; $c1 = $_POST["cislo1"]; Do proměnné $c1 se uloží data, která uživatel zadal do formulářového pole pojmenovaného cislo1. Obdobně pro metodu GET: $promenna = $_GET[" Nazev_pole "]; $c1 = $_GET["cislo1"];

PHP (jak data přijmout) $c1 = $_POST["cislo1"]; $c2 = $_POST["cislo2"]; echo "<p id='clean'> První číslo je $c1. "; echo "Druhé číslo je $c2. </p>"; ?> Data z formuláře jsou nejprve přijata, následně uložena do proměnných a poté zpracována. V tomto případě vypsána na stránku.

PHP (tvorba souboru s příponou php) V případě uložení skriptu do nového souboru V PSPaDu si vytvoříme soubor podle šablony XHTML Do body vložíme skript Uložíme pod názvem s příponou php (v našem příkladu cisla.php) (Formulář je uložen v souboru s příponou html. Po odeslání dat se dostaneme na stránku cisla.php, která vypíše odstavec textu.)

PHP (tvorba souboru s příponou php) V případě vložení skriptu do souboru s formulářem Skript vložíme pod formulář a uložíme pod názvem s příponou php (v našem příkladu cisla.php) Příkazy skriptu se spustí před odesláním dat (už při prvním načtení stránky), proto přidáme if ($_POST) {příjem a zpracování dat} if ($_GET) {příjem a zpracování dat} a tím zajistíme příjem a zpracování dat, až když budou data opravdu odeslána.

PHP (jak data přijmout bezpečně) Zkusme si na vstup do formuláře zadat např. <h1> 12 </h1>. Číslo 12 bude napsáno nadpisem jedna. Uvědomme si, že tag byl vykonán. Pokud do pole formuláře vloží uživatel zdrojový kód skriptu, ten může být taky vykonán, a tak nám může šikovný uživatel i škodit. Jak tomu zamezit?

PHP (jak data přijmout bezpečně) Funkce htmlspecialchars(data) převede speciální znaky (&, < atd.), které obsahují data, na HTML entity. Pokud takto převedená data uložíme do proměnné a následně vypíšeme, zobrazí se přesně to, co zadal uživatel. Vysvětleno také zde: http://php.baraja.cz/index.php?kategorie=zacatek&page=bezpecna-aplikace

PHP (jak data přijmout bezpečně) if ($_POST) { $c1 = htmlspecialchars($_POST["cislo1"]); $c2 = htmlspecialchars($_POST["cislo2"]); echo "<p id='clean'> První číslo je $c1. "; echo "Druhé číslo je $c2. </p>"; } ?>

PHP – práce s daty z formuláře Uživatel zadá do formuláře svoji výšku v cm a váhu v kg a skript spočte a vypíše hodnotu BMI (BMI=tělesná váha (kg) / tělesná výška2 (m)) Uživatel zadá do formuláře délky stran obdélníku a z rozklikávací nabídky vybere S nebo o. Skript vypočte a vypíše požadované.

PHP – práce s daty z formuláře Uživatel zadá do formuláře číslo a skript určí a vypíše, zda je zadané číslo nula, kladné, nebo záporné. Uživatel zadá do formuláře celé číslo (nejlépe mezi 0 a 10 včetně) a skript vypíše malou násobilku zadaného čísla. (Řeš postupně všemi třemi cykly.)

PHP – práce s daty z formuláře Naprogramuj. Vstupní data zadávej z formuláře Uživatel zadá číslo a skript vypíše buď je to známka (pro čísla 1, 2, 3, 4, 5), nebo není to známka. Skript určí, zda uživatelem zadané číslo leží v intervalu (2,7>. Uživatel zadá tři kladná čísla – třetí největší. Vypište Je to trojúhelník, nebo Není to trojúhelník.