Intelektuální Reformulace Magie aneb Co je to ta magie? aneb Malá rukověť magického PR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě – to vše mocí Ducha Páně. 2. Korintským.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Taktická příprava Michal Lehnert.
Imaginace.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Soudní znalec …aneb, co je důležité…. Soudní znalec patří do kategorie expertů patří do kategorie expertů vidí detaily… vidí detaily… je perfekcionalista…
Vybrané techniky a metody sociální práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ VII. přednáška
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_FOTF10360ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Rozdíly mezi osobnostmi
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Schopnosti Pavel Šuranský.
MAGIE MASEK Diplomová práce.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
Michal Pek.  Označení lidí, organizací, akcí, praktik a myšlenek  Vlastní interpretace filosofie, vědy a náboženství  Prvky okultismu, mýtické a magické.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
VY_32_INOVACE_FOTF10460ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
3. Kompozice ve výtvarném umění
Přednáška K čemu je právní filosofie
Filosofie vědy Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Didaktické metody Androdidaktika.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FILOsOFIE A VĚDA.
Geografická kartografie
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
K novověké filosofii 16.–17. století
DENÍK Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Současné umění na pomezí
Úvod do psychologie
Východiska pro rozvoj kreativity
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Násilná osoba aneb co s ní
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Dějiny psychologie současná psychologie.
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Transkript prezentace:

Intelektuální Reformulace Magie aneb Co je to ta magie? aneb Malá rukověť magického PR

Pro koho je přednáška určena? Mágům, kterých se stále někdo ptá: „Co je to ta magie?“ Obecně vzdělaným lidem, kteří by chtěli vědět „co je to ta magie“, a kteří –nechtějí nutně držet předsudečné chápání toho slova –nejsou fanatickými redukcionisty

Co je [podstatou] X? MalířstvíModelářství

Co je [podstatou] X? Nanášení barev na plátnoSlepování výlisků, dílů MalířstvíModelářství

Co je [podstatou] X? Nanášení barev na plátno Teorie kompozice, perspektivy, barev Slepování výlisků, dílů Pracovní postupy, volba barev, přesnost MalířstvíModelářství

Co je [podstatou] X? Nanášení barev na plátno Teorie kompozice, perspektivy, barev Vytváření obrazů Slepování výlisků, dílů Pracovní postupy, volba barev, přesnost Vytváření modelů MalířstvíModelářství

Co je [podstatou] X? Nanášení barev na plátno Teorie kompozice, perspektivy, barev Vytváření obrazů Vyjadřování sebe, estetiky Slepování výlisků, dílů Pracovní postupy, volba barev, přesnost Vytváření modelů ??? Hračičkovství ??? MalířstvíModelářství

Magie Konkrétní techniky, rituály, kreslení pantaklů, užívání magického zrcadla, drog, imaginace… Magická teorie či [hermetická] filosofie, zdůvodnění technik a jejich pravidel Působení na svět a sebe (schopnost působit změnu ve shodě s vůlí) Blaženost

Evokace Volba bytosti Meditace nad jejími vlastnostmi. Jedení jídla, které je v souladu s bytostí Zpřítomňování souladných barev Poslech souladné hudby Tvorba souladného oltáře Vykuřování souladnou vůní Univerzální rituál

Teoretická rovina Sympatetika Sugesce Zvýrazňování partikularity Extatický zážitek

Sugestivita tvarů a obrazů.

Vehujah, genius ostrovtipu, vědeckých a uměleckých schopností, vyznačuje se energií. Sídlí v ohni a astrologicky vyjadřuje jeho kvality Skopec. Jeho atribut jest „Bůh nad vše vznešený“ a evokujeme ho, chceme-li býti osvíceni Duchem Svatým, veršem „Et tu, Domine, susceptor meus et gloria mea et exultans caput meum“.

Zvýrazňování partikularity

Proč to vůbec dělat? Tréninková práce na sobě Poznávání nových možných vlastností Působení na svět.

Relevantní otázky Lze dělat zázračné věci? –Nejsem si jist a není to důležité. Odpověď na tuto otázku nechejme otevřenou a dále na ní neodpovídejme. Magie tím neztratí. Existují entity, o kterých magie mluví? –Tato otázka nedává dobrý smysl. V každém případě magie předpokládá přijetí určité metafyziky. Lze tímto působit změnu sebe a okolí? –Ano. Minimálně tedy magie jako aplikovaná psychologie, psychoterapie, autogenní trénink. Ale i změna okolního světa.

Jak působit na svět bez 5. síly?

Globalita versus lokalita.

Operace ČASČAS

Rozhodnutí PŘÍPRAVAPŘÍPRAVA PŮSOBENÍPŮSOBENÍ

Operace Rozhodnutí Kauzální působení

Jak působit na svět bez 5. síly? Oddálení se od světa, vidění vzoru (situace). Zacházení se situací jako s bytostí (sjednocení). Jednání ve spolupráci s touto bytostí (komunikace). V zásadě běžné cílevědomé jednání, jen trochu jiný přístup. Tedy důsledky magické operace jsou důsledky jejích příprav, operace sama působí jako sjednocující prvek pro vědomí.

Proč magie a ne něco jiného? Věda –Odstranění subjektu Psychologie –Terapie je jen jednou složkou magické práce Autogenní trénink, Silvova metoda,… –Techniky využívání stávajícího stavu, nikoli posun tohoto stavu

Problémy mluvy o magii Nepropracovanost teorií Nedostatečný slovník Zážitkovost Intimita

Co je tedy ta magie? Ne věda –Není důležité pojmové poznávání, naopak subjekt ano. Ne umění –Je důležité působit i na sebe, nikoli pouze tvořit ze sebe Ne filosofie –Teoretická část není důležitá, opět je důležitý subjekt. Praktická etika.